בלעדי לכלכליסט
רענן דינור בדרך להתמנות ליו"ר הקבוע של "דירה להשכיר"
מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת אהוד אולמרט צפוי להתמנות כמחליפו של היו"ר הזמני של החברה החדשה לדיור להשכרה, זהר ינון. לחברה טרם מונה מנכ"ל. במקביל, פועלים משרדי השיכון והאוצר לגשר על המחלוקות הקיימות ביניהם לגבי תוכנית מחיר מטרה
שר האוצר יאיר לפיד צפוי למנות את רענן דינור, ששימש מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת כהונתו של אהוד אולמרט, ליו"ר הקבוע של החברה הממשלתית החדשה לדיור להשכרה, "דירה להשכיר". כך נודע ל"כלכליסט".
- זהר ינון מונה ליו"ר חברת הדיור "דירה להשכיר"
- מנכ"לית מבני תעשייה לשעבר מונתה לדירקטורית בחברת דירה להשכיר
- דירה להסתיר
רענן דינור (62) עבד עם אולמרט עוד כמנכ"ל עיריית ירושלים, כשאולמרט היה ראש העיר. בקיץ 2006 פרסם מבקר המדינה דו"ח על אולמרט ודינור הנוגע למינויים פוליטיים ברשות לעסקים קטנים, עת שאולמרט היה שר התמ"ת ודינור מנכ"ל משרדו. המשטרה פתחה בחקירה בעקבות הדו"ח, אך החליטה לסגור את התיק מחוסר ראיות. בין השנים 2006–2009 שימש דינור כמנכ"ל משרד ראש הממשלה. בשנים האחרונות הוא משמש כמנכ"ל תפזורת מקבוצת תעבורה שבשליטת משפחת לבנת.
תקציב שנתי של 8 מיליון שקל
בימים אלה מכהן כיו"ר הזמני של דירה להשכיר זהר ינון, מנכ"ל חברת הגיחון, שמונה בדצמבר 2013. מנכ"ל לחברה טרם נבחר. "דירה להשכיר", שנמצאת בחיתוליה, אמורה להוציא לפועל את תוכניתו של לפיד, המשמש גם יו"ר קבינט הדיור, לבניית עשרות אלפי דירות להשכרה בעשור. אך עד שלא תעבור בכנסת הצעת חוק הותמ"ל (ועדה לאישור תוכניות מגורים נרחבות, תוכניות של למעלה מ־500 יחידות דיור) בהליך מואץ, שתאשר הפקעת קרקעות חקלאיות לצורך בניית מתחמי דיור להשכרה, לא תוכל החברה להתחיל לשווק קרקעות.
על פי החלטת קבינט הדיור של הממשלה, תקציב החברה הממשלתית החדשה לדיור יהיה 8 מיליון שקל לשנה, והונה העצמי ההתחלתי יעמוד על 20 מיליון שקל בשנה למשך השנתיים הראשונות. לחברה תהיה סמכות לתכנן, לפתח ולשווק קרקעות לבניית דירות במתחמים שבהם 30% ומעלה מהדירות ייועדו להשכרה. המטרה היא לאתר ולשווק קרקע ל־150 אלף יחידות דיור.
עד כה נבחרו חמישה דירקטורים לחברה שכבר התכנסו לישיבה והוציאו את ההודעה לאיתור מנכ"ל: ינון, שמשמש כדירקטור חיצוני, אורסאן סלמן סגן החשב במשרד התחבורה, אריאל וכסלר מנהל אגף פרויקטים ואסטרטגיה במשרד הפנים, הילה בן חיים סגנית בכירה לממונה על שוק ההון ודלית בראון ששימשה כמנכ"לית מבני תעשייה של אליעזר פישמן עד וכמנכ"לית רד בינת נכסים. בנוסף אמורים להתמנות נציגים של משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל ודירקטור חיצוני נוסף.
מדינור נמסר: "אני מאשר שתפקיד יו״ר החברה הוצע לי על ידי שר האוצר. נעניתי בחיוב ובתודה להצעה לקדם משימה לאומית זו. החזון כבר אושר על ידי הממשלה: מלאי תכנוני זמין ל־150 אלף יחידות דיור, בעשור הקרוב".
תוכנית לפני מבוי סתום
במקביל, ממשיכים במשרד האוצר ובמשרד הבינוי והשיכון בניסיונות לפתור את המחלוקות שיאפשרו את קידום ההחלטה לגבי תוכנית מחיר המטרה. התוכנית, שמנסה להוביל שר השיכון אורי אריאל מזה כשנה, קרובה למבוי סתום ויתכן שתחול על מספר קטן של יחידות דיור שאין בו כדי להשפיע על השוק, כך נודע ל"כלכליסט".
בתוך כך צפויים שרי האוצר והשיכון לחתום היום על הסכם הגג לשיווק כ־7,200 דירות בקרית ביאליק. עמדת משרד האוצר היא כי תוכנית מחיר מטרה לא תוכל לחול על יחידות דיור שיכללו בהסכמי הגג - הסכמים בין המדינה לרשויות מקומיות לפיהם המדינה תממן תשתיות לפרויקטי דיור (כמו סלילת כבישים והקמת מוסדות) לפני בניית השכונות החדשות. באוצר חוששים שהמדינה לא תצליח לממן את הפיתוח וגם לספוג את המחירים הנמוכים שיציעו קבלנים על קרקעות במכרזים הללו. אלא שאם לא יוכל משרד השיכון לשווק דירות במכרזי מחיר מטרה בערים בהן נחתמו הסכמי גג, הרי שישארו לו קרקעות זמינות המספיקות רק לכ־2,000 יחידות דיור שיוכלו להימכר בהנחה של כ־20% במסגרת המכרזים, וזאת בעיקר מחוץ לאזורי הביקוש.
ממשרד השיכון נמסר: "הכנת מכרזי מחיר מטרה מקודמת על ידי משרד הבינוי והשיכון באופן נמרץ. מתקיימים דיונים רבים בעניין בהובלת כל הדרגים הרלוונטיים במשרד ומחוצה לו ובכוונתנו להביא אותה לאישור מועצת מקרקעי ישראל עם השלמת הסיכומים מול משרד האוצר".
ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.