רשות המסים פותחת במבצע לגביית מס רכוש על קרקעות מעשרות אלפי חייבים
להערכת הרשות, המבצע יביא לגבייה של מאות מיליוני שקלים וישחרר קרקעות בהיקף של מאות אלפי דונמים, שבשל החובות לא ניתן להעביר את הבעלות עליהן - מה שמעכב ביצוע הליכים תכנוניים
רשות המסים פותחת במבצע הקלות בגביית חובות מס רכוש על קרקעות שישחרר מאות אלפי דונמים, כך הודיע היום (ד') מנהל רשות המסים, משה אשר. מטרת המהלך היא להגדיל את הגבייה של חובות מס רכוש על קרקעות שנוצרו בטרם בוטל המס בשנת 2000. מדובר במס רכוש על הקרקע בלבד, ולא על הנדל"ן שנמצא עליה.
- על מי מוטלת חובת דיווח לרשות המסים?
- 25 מיליון שקל נגבו במיסוי מוצרי יוקרה בשבעה חודשים
- 107 אלף שקל בשנה למנצח "על שומה" של רשות המסים
בכוונת הרשות לשלוח מכתבים לכ-18,000 חייבים שהיא יודעת לזהות, אך מלבדם קיימים עוד כ-17,000 בעלי חוב שלא ניתנים לזיהוי וודאי. ברשות מסבירים כי כל בעלי החוב זכאים ורשאים לפנות למשרדי מיסוי מקרקעין באזור מגוריהם ולזכות לתנאים מקלים תמורת הסדרת חובותיהם במהלך התקופה שנקבעה.
הערכות הרשות הן כי המבצע יביא לגבייה של מאות מיליוני שקלים. היקף החובות אמנם עומד על כמיליארד שקל אך אלו צברו הצמדות, ריביות וקנסות בהיקף של מיליארדי שקלים. מטרת המהלך, מלבד גביית החובות הישנים היא שחרור הקרקעות שכיום, בגלל החוב שרובץ עליהן לא יכולים בעליהן להעביר בעלות לקונה או אפילו ליורשיהם, מה שמעכב ביצוע הליכים תכנוניים. המהלך יאפשר שחרור קרקעות על ידי הורדת חסמים שנובעים משיעבוד הקרקעות לרשות המסים.
סיבה נוספת למהלך זה היא למעשה פניות רבות במגזר הערבי. הפונים ביקשו להסדיר את החובות אך לא יכלו לעמוד בנטל הריביות. מצב זה הביא להקמת צוות פנימי ברשות סמנכ"ל לאכיפת הגבייה ברשות המסים, זאב פורת.
במסגרת המבצע יינתנו לבעלי החוב תנאי תשלום נוחים. בעלי החוב יידרשו לשלם את סכום קרן חוב המס בתוספת 15% ריבית, אך יבוטלו להם מלוא החיובים בקנסות וכן יתרת הפרשי הצמדה וריבית. מי שישלם לאחר תאריך זה ועד לסוף שנת 2014, יזכה להקלה בחיוב הפרשי ריבית והצמדה, שיחושבו מ-1 באוגוסט ועד למועד התשלום בפועל ולא מיום פתיחת החוב. ברשות מדגישים כי מתן ההקלה כפוף להסכמת החייב כי מדובר בתשלום סופי, והיא לא תינתן בתיקים שכבר מצויים בהליכי גבייה.
במשך שנים נטען כי החוק יוצר עיוותים חברתיים ונטל שלא ניתן לשאת בו לציבור. במקור נועד מס הרכוש לתמרץ בעלי קרקעות לעשות שימוש בקרקע (הוא אינו חל על קרקעות חקלאיות). אך היו מקרים רבים בהם לא ניתן היה לממש את הקרקע, למשל בעקבות אי הסכמה על חלוקת ירושה בין אחים.
התוצאה הייתה שהיה צריך לשלם מס (בשיעור של 2.5% משווי הקרקע) ללא כל רווח מצד מחזיקי הקרקע . גם אחרי ביטול המס, בשנת 2000, בעקבות מחאה ציבורית, המשיכה רשות המסים לגבות את החובות הקיימים, ואכן הצליחה לעשות זאת, בעיקר בחברות הגדולות -היכן שהיה אפשר, אך נותרו חייבים פרטיים רבים שלהם היה קשה יותר לעמוד בנטל הריביות.
גם לפני עשר שנים התרחש "מבצע" דומה שהביא הקלות לחייבים, שהביא לגבייה של כ-חצי מיליארד שקל, אך גם אז חלק גדול מהחייבים הפרטיים לא סגרו את חובם. היום, עשר שנים לאחר מכן, שווי הקרקעות עלה במידה ניכרת, ולבעלי הקרקעות יש אינטרס גדול יותר להסדירו כדי שיוכלו למכור את הקרקע, לבנות עליה או לקחת משכנתא.