"המבקר צריך לחקור כיצד המדינה אינה יודעת כמה יחידות דיור זמינות יש"
כך לדברי יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, מירי רגב, בדיון בו הוצגו נתוני מינהל התכנון לפיהם יש צורך בכ-400 אלף יחידות דיור לחמש השנים הבאות, מהם 250 אלף בקרקעות מדינה, ואילו המלאי הקיים כיום הוא 40 אלף בלבד
כמה יחידות דיור זמינות לבנייה קיימות כיום במדינת ישראל? תלוי את מי שואלים. בדיון שהתקיים היום (ג') בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, הוצגו נתוני מינהל התכנון במשרד הפנים, לפיהם יש צורך בכ-400 אלף יחידות דיור לחמש השנים הבאות, מהם 250 אלף בקרקעות מדינה, ואילו המלאי הקיים כיום הוא 40 אלף בלבד. עם זאת, דו"ח עדכני של פורום התכנון והחברה להגנת הטבע, שהסתמך על נתוני מוסדות התכנון ואשר נחשף השבוע ב"כלכליסט" קובע כי רק במחוזות תל אביב והמרכז, יש מלאי מיידי של 141 אלף יחידות דיור זמינות, בתוכניות מאושרות, שעברו את כל הליכי התכנון, אבל לא נבנו.
- אורי אריאל: "אנו מתאמצים בחודש האחרון באטרף לשווק קרקעות"
- משרד השיכון: ב-2013 נמכרו רק 364 דירות בפחות מ-600 אלף שקל
- המדינה בוחנת אפשרות לבנות דירות בעצמה
נוכח השוני בנתונים, מתחה יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב, ביקורת בנושא ואמרה: "לאור הפערים הגדולים של יחידות הדיור הזמינות שהוצגו היום על ידי הגורמים השונים, אני חושבת שזו בושה וחרפה שמקבלי ההחלטות מקבלים החלטות, מבלי לדעת את נתוני האמת. צריך להיות דו"ח מבקר המדינה על זה - איך המדינה לא יודעת כמה יחידות דיור זמינות יש לה?"
בדיון השתתפה יו"ר מנהל התכנון במשרד הפנים, בינת שוורץ, שאמרה: "מדי שנה יש ביקוש ל-43 אלף התחלות בנייה. תוכנית חומש, לחמש השנים הבאות, רק כדי לענות על הצורך, צריכה כמות של כ-220 אלף יחידות דיור. משנת 2005, יש פער מצטבר של 77 אלף יחידות דיור מול דמוגרפיה".
מבחינת היקף מלאי תכנוני נדרש – היקף שכולל גם אספקה שוטפת, גם סגירת פערים בגין שחיקת המלאי התכנוני הקיים וגם יצירת מלאי אסטרטגי על המדף – אנו צריכים 410 אלף יחידות דיור לחמש השנים הבאות (2015-2019), מהן 60-70 אחוז על קרקע מדינה, כלומר בין 250 ל-300 אלף יחידות דיור. המלאי התכנוני הקיים בקרקעות מדינה, עומד כיום על 40 אלף יחידות דיור מאושרות, שחלקן הגדול ישווק כבר בשנת 2014. לכן, יש צורך דחוף לייצר מלאי בקרקעות מדינה".
שוורץ אמרה עוד כי "מלאי התכנון בקרקעות פרטיות, שאינו נשלט על די הממשלה, הוא מצומצם ועומד על כ-50 אלף בלבד. אנחנו עושים מאמצים להביא גם אותו למימוש. אנחנו בוחנים סדרה של כלים לניהול משוכלל של המלאי התכנוני, כולל איסוף נתונים ומעקב אחרי מימוש תכניות".