$
חדשות נדל

מנכ"ל התאחדות בוני הארץ: "בהתחלה בכינו, אבל זה הפך כבר למצחיק"

אחרי ששרי האוצר והשיכון והבינוי עקפו את הקבלנים כדי להוריד את מחירי הדירות באמצעות תוכניות 0% מע"מ ומחיר מטרה, הגיעה הדרישה להגרלה בין הזכאים וכך להגביל שוב את כוחם. הקבלנים: "רוצים להיות שותפים, אבל זה הזוי"

עינת פז-פרנקל 08:3427.05.14

המהלך של שר הבינוי והשיכון אורי אריאל להעניק הטבת 0% מע"מ רק לזוכים בהגרלה צובר התנגדות בקרב הקבלנים. במשרד השיכון ציינו כי הרעיון הוא למנוע פתח לשחיתויות: "יש סכנה שקבלנים יעדיפו למכור את הדירות שנושאות את הטבת המע"מ דווקא למקורבים, שקבלנים יהיו מושא לאיומים או שיתאמו את מחיר הדירה עם רוכשים, כך שיקבלו לכיסם חלק מההטבה בתמורה לשדרוגים לדירה".

 

"אם יש חשש שייתנו דירות למקורבים או לארגוני פשע, זה כבר הזוי", אומר מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אליאב בן שמעון בתגובה להסבר של משרד הבינוי והשיכון. לדבריו, "בכינו בגזרה הראשונה, בכינו בשנייה ובשלישית זה כבר הפך לצחוק".

 

השר אריאל דורש להעניק את הטבת מע"מ בשיעור 0% לזוכים בהגרלה חרף התנגדות שר האוצר יאיר לפיד. זו אינה הפעם הראשונה שבה רעיון ההגרלה עולה בהקשר של הטבות הדיור החדשות – הגרלות בין זכאים להטבות בדיור צפויות גם להיערך במסגרת מכרזי מחיר מטרה.

 

בן שמעון. "אנחנו בדרך כלל שותפים בדיונים, אבל ברעיון ההגרלות לא שיתפו אותנו" בן שמעון. "אנחנו בדרך כלל שותפים בדיונים, אבל ברעיון ההגרלות לא שיתפו אותנו" צילום: כפיר סיון

 

זו גם אינה הפעם הראשונה שמשרדי הממשלה מביעים אי־אמון בנכונות של היזמים והקבלנים להוריד את מחירי הדירות. המדינה תפקח על מחירי הדירות בשתי התוכניות הללו - רף שקלי עליון שייקבע בכל אזור, עד תקרה של 1.6 מיליון שקל בתוכנית המע"מ; ומחיר סופי לדירה ייקבע במכרזי מחיר מטרה - וכעת יש בממשלה מי שרוצה להחליט למי יימכרו הדירות הזולות, כיוון שהביקוש לדירות הללו צפוי לעלות בהרבה על ההיצע.

 

בן שמעון מייצג את ראשי חברות הבנייה הגדולות במשק, הסבורים שניתן, ואף רצוי, להשאיר את המושכות בידיהם. הוא מספר כי התאחדות בוני הארץ כלל לא היתה שותפה לרעיון ההגרלה. "אנחנו בדרך כלל שותפים בדיונים מהסוג הזה, אבל ברעיון ההגרלות לא שיתפו אותנו. לדעתי לא צריך הגרלה - כמו בכל חנות, אני אמכור את הדירה למי שיגיע ראשון. אז השבוע יש לי 30 דירות, ובשבוע הבא יהיו עוד 30 דירות".

 

מנכ"ל אשדר ארנון פרידמן הגיב לרצון של שר השיכון ואמר ל"כלכליסט" כי "אנחנו מתמחרים דירות לפי כוחות השוק ומוכרים למרבה במחיר: אם אתה רוצה את הדירה, שלם 5,000 שקל יותר ותוכל לקבל אותה. זה השוק החופשי" והוסיף "ההגרלות הן התערבות לא הגיונית בכוחות השוק".

  

הגרלה שנערכה בקרב עמיתי חבר בפרויקט תדהר בראש העין. כעת קבלנים רבים יאלצו לערוך הגרלות הגרלה שנערכה בקרב עמיתי חבר בפרויקט תדהר בראש העין. כעת קבלנים רבים יאלצו לערוך הגרלות צילום: שרונה אברהם

 

"אלפי זכאים יפגינו ויזעקו חמס"

 

בסוף השבוע האחרון העריך נשיא התאחדות בוני הארץ ניסים בובליל כי בשוק קיימות כ־4,000 דירות חדשות במחיר של עד 1.6 מיליון שקל, מספר שרחוק מלספק את עשרות אלפי הזוגות הצעירים המעוניינים לרכוש דירה ראשונה מקבלן. הערכת האוצר, אגב, אופטימית יותר ועומדת על כ־10 אלף דירות חדשות. אך בכל מקרה המדינה עומדת בפני אתגר – למי מבין הזכאים יימכרו הדירות, אתגר שמשרד השיכון מנסה לפתור באמצעות הגרלות.

 

באשר לחששות הממשלה פן קבלנים יעדיפו מקורבים, אומר ארנון פרידמן כי "לא מתאים לחברות גדולות לנהוג כך", ומפנה את הזרקור דווקא לרוכשים: "אם כבר, השאלה הנשאלת היא: אם מישהו זכה בהגרלה, האם מותר לו להתחרט? האם יעשו הגרלה חוזרת, או שהזוכה יוכל לוותר ולתת לחבר שלו את זכותו בהגרלה? לעולם לא נדע אם החבר שילם לו 70 אלף שקל כדי שיפנה את מקומו".

 

לדברי פרידמן, ההגרלה לא רק תפגע בעבודת הקבלנים אלא גם בזכאים. "מטרת ההגרלה היא לשדר לזכאים לדירות בפטור ממע"מ שלכולם ניתנת הזדמנות", הוא מסביר. "הממשלה יודעת שאין מספיק דירות לכולם, ובכל זאת אומרת: 'אנחנו, המדינה, נתנו את האפשרות לכולם'. אבל הרי, אם היו מספיק דירות לכולם לא היו צריכים אף אחת מתוכניות הדיור הממשלתיות הללו".

 

פרידמן מעריך כי "אלפי זכאים לא יצליחו לרכוש דירה, הם יפגינו ויזעקו חמס ש'חטפו לנו את כל הדירות, אף שיש לנו תעודת זכאות בכיס'. ואז תבוא המדינה ותגיד: 'לא זכית בהגרלה, לא היה לך מזל'".

 

בניגוד לחברות אחרות הנוהגות לקיים הגרלות של דירות, בין השאר במסגרת מבצעי מועדון חבר, באשדר לא נוהגים לערוך הגרלות. אך המציאות החדשה שבה מכתיבה הממשלה מחירי דירות - אם על ידי קביעת רף אזורי בתוכנית המע"מ ואם בקביעת מחיר הדירה הסופי בתוכנית מחיר מטרה - עלולה לאלץ גם את פרידמן לערוך הגרלות. "אולי אנחנו היזמים והקבלנים צריכים לעשות את ההגרלות בעצמנו", תוהה פרידמן. "אני צריך להסביר למה מכרתי את הדירה למי שנכנס חצי דקה קודם למשרד המכירות? גם אנחנו לא רוצים לעמוד בפני אלה שלא יהיה לנו מלאי עבורם".

 

"רוצים להיות שותפים, עד גבול מסוים"

 

לדברי דרור נגל, מנכ"ל חברת אזורים, היישום של תוכנית המע"מ בעייתי ממילא, וההגרלות רק יסבכו את התוכנית עוד יותר. "למה המדינה בכלל צריכה לתת את ההטבה בצורה הזו? שייתנו מענקים כספיים לזכאים והם יחליטו מה לעשות איתם. זה קל יותר ליישום ולא תהיה אפליה", הוא אומר. "אנחנו לא עשינו הגרלות בעבר, כי אתה מוותר על מתח רווחים. זה מבצע חד־פעמי שמגדיר את המחירים וסוגר הכל מראש".

 

למי מהזכאים הרבים שיצבאו על דלתה תמכור אזורים את הדירות המוזלות, בהיעדר הגרלה? "אם יש לי דירה אחת אבל עשרה זכאים, כרגע המשמעות היא לתת את הדירה למי שהגיע ראשון", אומר נגל.

 

לדברי בן שמעון, "מע"מ אפס היא תוכנית שבסופו של דבר מחייבת שינוי חקיקה. זה לא לזמן קצר או קצוב, זו הטבה לשנים רבות קדימה, וזה ייתן מענה לכל הזכאים. אני לא מבין את הצורך בהגרלה. מי שלא יקנה השנה, יקנה בשנה הבאה". במקום הגרלות, הוא קורא לממשלה להתמקד בהגדלת ההיצע: "הממשלה צריכה להסיר חסמים ולהגדיל היצע כדי שיהיו מספיק דירות לכל שכבות האוכלוסייה". להערכתו, בקצב שיווקי הקרקעות הנוכחי, יש 12–13 אלף דירות בשנה שייכנסו לתקרת הטבת המע"מ, מול 35 אלף זכאים בשנה. "אנחנו רוצים להיות שותפים במאמץ של המדינה לפתור את הבעיה, אבל עד גבול מסוים. אנחנו זרוע הביצוע אבל אנחנו לא עובדים אצל משרד השיכון".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x