בלעדי לכלכליסט
היורשים של נספי השואה לא אותרו, הנכסים יימכרו
החברה לאיתור והשבת נכסי נספי השואה יוצאת במכרז הגדול בתולדותיה ומוכרת 11 מגרשים בצפון ובמרכז. מתכננת למכור מאות קרקעות בהיקף 300 מיליון שקל עד סוף 2017
לראשונה מאז הקמתה ב־2006 מפרסמת החברה לאיתור והשבת נכסי נספי השואה מכרז גדול למכירת 11 מגרשים של נספים שיורשיהם לא אותרו. המכרז כולל שלושה מגרשים באזורי הביקוש - אחד ברשפון ושניים בבת ים - לצד מגרשים בקריית טבעון, עפולה ופוריה עילית. כך נודע ל"כלכליסט".
- קרובי אשה שנספתה בשואה יקבלו 12 מיליון ש' עבור קרקעות שרכשה בישראל
- החברה להשבת נכסים של נספי שואה איתרה נכסים במעל מיליארד שקל; רק 50 מיליון חולקו
- תביעה: הכשרת הישוב מסרבת להשיב נכסים של נספי שואה
המכרז הנוכחי מתפרסם לאחר שבמשך שנים רבות כשלו מאמצי החברה לאתר יורשים למגרשים. לכן החברה מוציאה למכרז את אותם הנכסים במטרה להקצות את הכסף ממכירתם לסיוע לניצולי שואה נזקקים.
מדובר בתהליך של חיסול נכסי החברה כך שעד 2017 צפויה החברה לסיים את פעילותה – כחמש שנים לפני תום המנדט המקורי שניתן לה. "אף שהחוק מאפשר לנו לפעול עד 2022, הבדיקה שלנו העלתה כי מ־2017 תהיה עלות החזקת החברה גבוהה יותר מפוטנציאל ההשבה והסיוע". מנתוני החברה בהקשר זה עולה כי עד 2017 כחצי מהנדל"ן שהיא מנהלת - שהיקפו כ־300 מיליון שקל - צפויים להיות מושבים ליורשים, וכמחצית מהם יועברו למכר באמצעות מכרז.
מחזירים יותר נכסים
הסנונית הראשונה כאמור של מכרז נד"לני מרוכז היא במסגרת המכרז הנוכחי, הכולל מגרש ברשפון ששטחו כ־1.3 דונם ושני מגרשים בבת ים ששטח כל אחד מהם כ־550 מ"ר. זאת לצד ארבעה מגרשים של כ־1.5 דונם (כל אחד) בקריית טבעון, מגרש בעפולה המשתרע על פני כ־13 דונם, מגרש של כ־400 מ"ר מזרחית לכביש חוצה ישראל ושני מגרשים בפוריה עילית.
כיום יש בידי החברה כ־564 נכסי מקרקעין (רק 40 מהם נכסים מבונים, השאר מגרשים - י"ד), והערך הכולל שלהם עומד על כ־626 מיליון שקל. המטרה הראשונה של החברה היא לאתר את יורשי הנספים באמצעות מחקר שבמסגרתו הנכס עובר סדרת בדיקות, כולל חקירות לאיתור היורשים בחו"ל, הערכות שמאים, חוקרים שפועלים במסגרות של מאגרי מידע ויועצים משפטיים. "רק כשתהליך זה ממוצה ללא מציאת יורש אנחנו מוציאים את הנכס למכרז", מסביר ל"כלכליסט" מנכ"ל החברה ישראל פלג.
פלג העריך כי ההכנסות ממכירת הנכסים במכרז הנוכחי יהיו כ־50 מיליון שקל, סכום לא גבוה במיוחד, אך ציין כי מדובר במכרז הגדול הראשון מאז הוקמה החברה לפני כשמונה שנים. עד כה פרסמה החברה רק מכרזים בודדים למכירת נכסי נספים, האחרון שבהם נערך בתחילת השנה בחולון. "זה המכרז הגדול הראשון מבין כמה מכרזים שעתידים להתפרסם במהלך 2014 ויכללו עשרות נכסים שונים ברחבי הארץ", הדגיש פלג.
המהלך הנוכחי נעשה על רקע העובדה כי בשנים הראשונות לפעילותה התמודדה החברה עם ביקורת על היקף פעילותה ועל קצב השבת הנכסים ליורשים. החברה, שהוקמה מתוקף החלטת ממשלה ואינה כפופה לשום משרד ממשלתי או לרשות החברות, מנהלת כיום כ־60 אלף נכסים (לא רק נדל"ן) בהיקף של כמיליארד שקל ובמסגרת תקציבית של כ־20 מיליון שקל בשנה. כ־626 מיליון שקל מתוך סכום זה בנדל"ן וכ־395 מיליון שקל בנכסים פיננסיים כמו מניות וחשבונות בנק.
ואולם, מדו"ח פעילותה שהוצג בפני חברי ועדת החוקה חוק ומשפט בכנסת לפני כשנה עלה כי עד סוף 2012 העבירה החברה ליורשים נכסים בשווי כולל של 49.8 מיליון שקל בלבד; מתוכם הועברו ב־2012 נכסים בשווי 16.1 מיליון שקל ל־709 יורשים.
מנתונים שהוצגו אז עולה כי שיעור הנכסים של נספי השואה ששוחררו בפועל מסך הכספים שהעבירה החברה לניהולה היה כ־3% בלבד. "בחמש השנים הראשונות הסכום שהושב היה נמוך מאוד - כ־34 מיליון שקל", מאשר פלג, "אך בשנתיים החולפות כבר הצלחנו להעביר 102 מיליון שקל ליורשים מנכסים שונים. 2013 היתה השנה הפורייה ביותר: העברנו כ־51 מיליון שקל ל־395 יורשים, מתוכם גם השבה נדל"נית בתל אביב בשווי 12 מיליון שקל".
לטענת החברה, השיפור בשנה האחרונה נובע בעיקר מתיקון שנעשה בחוק הנכסים לנספי השואה (החוק שמתוקפו פועלת החברה), שהקל את העברת הכספים לקרובי המשפחה של הנספים. "התיקון הזה מאפשר לנו להעביר את הכסף בפועל", מסביר פלג, "וזה דבר שהתקשינו בו בעבר בשל חוקי הירושה הקפדניים בישראל. המשמעות היא שכרגע ישנם נכסים בהיקף 207 מיליון שקל שאנחנו צפויים להעביר ליורשים, מרביתם בשנה הקרובה".
ריכוז נכסים בעפולה
מעיון ברשימת הנכסים המצויים בידי החברה לאיתור והשבת נכסי נספי השואה עולה כי הם (ברובם כאמור מגרשים) ממוקמים בעשרות יישובים ברחבי הארץ וכי ריכוז הנדל"ן הגבוה ביותר של החברה נמצא בעפולה, שם היא מחזיקה בכ־90 נכסים.
"החברה קמה כדי לאתר נכסים שאנשים קנו באירופה בשנות העשרים והשלושים בעיקר באמצעות התארגנויות ציוניות", מסביר פלג, "ההתארגנויות הללו כיוונו לקנות בדרך כלל קרקעות באזורים שתוכננו לקום בהם מרכזים תרבותיים, כמו עפולה, שם דובר על הקמת האופרה העברית הראשונה". איתור הנכסים של נספי השואה והעברתם לניהולה כוללים תהליכי העברת בעלות מגופים שונים המחזיקים בהם כיום, ובהם האפוטרופוס הכללי, קק"ל, חברת יכין חקל, קצ"א (קהילת ציוני אמריקה), הכשרת הישוב ורשות מקרקעי ישראל.
החברה, שבין מטרותיה סיוע ל־11 אלף ניצולי שואה נזקקים (סיוע שמתווסף לזה שמקבלים ניצולים נזקקים מהקרן לרווחת ניצולי שואה - י"ד), תעביר את ההכנסות ממכירת הנדל"ן לרווחת ניצולי השואה באמצעות כמה מסלולים: מענק (החברה מעבירה לחשבונות הבנק של ניצולים נזקקים מענק שנתי של כ־5,400 שקל מלבד הסיוע שהם זכאים לו מטעם המדינה), מסלול של טיפולים רפואיים ומסלול סיוע בשיפוץ בתים.