בנק ישראל: עלייה של 9.6% בנטילת משכנתאות חדשות ביוני
זאת בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. נתון יוני גבוה גם ב-7.5% מהממוצע של ה-12 החודשים האחרונים. קצב המשכנתאות עומד בסתירה לנתוני האוצר על מספר העסקאות
שוק המשכנתאות לא נרגע: היקף המשכנתאות החדשות בחודש יוני הסתכם ב-4.6 מיליארד שקל, עלייה של 9.6% בנטילת משכנתאות חדשות לעומת החודש המקביל אשתקד. כך מדווח הבוקר (א') בנק ישראל.
- בנק ישראל: גובה החזר המשכנתא מההכנסה בעשירון התחתון כפול מזו של העליון
- שיפור במצב רוכשי הדירות: מדד משכן עלה במאי ב-0.6%
- נמשכת העלייה ביתרת חוב המשכנתאות של משקי הבית
בהשוואה לממוצע השנה האחרונה, מדובר בעלייה של 7.5% ושל 3.1% בהשוואה לחודש הקודם.
בבנקים הגדולים העריכו עם פרסום רפורמת מע"מ 0%, כי ביוני נראה ירידה של 15%-20% בהיקף המשכנתאות שנוטל הציבור. הנתון החזק של יוני הפתיע לא רק על רקע הערכות הקודמות בבנקים אלא גם בעקבות נתוני האוצר כי בחודש מרץ היקף העסקאות בענף הדיור צנח ב-25% - ירידה שאמורה להשתקף בנתוני המשכנתאות של יוני.
קצב המשכנתאות עומד בסתירה לנתוני האוצר על מספר העסקאות. מחירי הדירות אמנם עלו באחוזים בודדים בחודשים האחרונים, אבל הסיבה לניפוח המשכנתאות אינה נעוצה במחירי הדירות - וגם לא במיחזור משכנתאות, מאחר שנתוני בנק ישראל אינם מתייחסים למיחזורן כאל הלוואה חדשה.
בבנקים מנסים להסביר את הדיסוננס בעקבות הפער הקיים בין מועד רכישת הדירה ועד נטילת המשכנתא, אך גם שם מודים כי הפער בין רכישת הדירות לבין המשכנתאות גדול מדי כדי להסבירו רק בפערי הזמן.
בחצי השנה הראשונה של 2014, נלקחו משכנתאות בהיקף של 25.5 מליארד שקל – קצב דומה לזה של אשתקד, אז היקף המשכנתאות הגיע לשיא כל הזמנים והסתכם ב-52 מיליארד שקל.
"הורדות הריבית האחרונות 'מחלחלות' לשוק המשכנתאות ומשנות לאט לאט את התמהיל ואת הריביות במסלולים השונים", ציין מנכ"ל יונט פרימיום ליעוץ משכנתאות, אילן מזרחי, עם פרסום הנתונים. "בחודש יוני נרשם שיא של השנה האחרונה בהיקף המסלול הקבוע-צמוד שהגיע ליותר ממיליארד שקל - נתון מעניין מאחר שמדובר במסלול בו העלות גבוהה יחסית".