$
חדשות נדל

אושרה תוכנית בעלות של חצי מיליארד שקל להגנה על המצוק הימי בישראל

התוכנית כוללת ביצוע של מגוון הגנות לאורך מצוק הכורכר שמצוי בגבול הימי של ישראל. בין השאר יוקמו שוברי גלים תת ימיים, ויבוצעו פעולות חיזוק לבסיס המצוק המתפורר

יעל דראל 14:4322.07.14

הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הוולנת"ע) אישרה את התוכנית להגנה על המצוק החופי בים התיכון, שגובשה על ידי משרד הפנים והמשרד להגנת הסביבה בתקציב של כ-500 מיליון שקל. התוכנית צפויה כעת להגיע לדיון ואישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה.

 

תוכנית ההגנה על המצוק הימי כוללת ביצוע של מגוון פתרונות להגנות דחופות לאורך מצוק הכורכר שמצוי בגבול הימי של ישראל, לצורך שמירה על חיי אדם ורכוש. זאת, לאחר שמחקרים שמבוצעים בשנים האחרונות על ידי המכון הגיאולוגי מצאו כי קו החוף של ישראל מצוי בנסיגה מתמדת עקב התמוטטות של מצוק הכורכר וכן על רקע מספר אירועים שבהם נפגעו בני אדם כתוצאה מקריסת חלקי מצוק בחופי רחצה.

 

מצוק מסוכן בחוף אפולוניה מצוק מסוכן בחוף אפולוניה צילום: צביקה טישלר

 

על פי התוכנית, רצועת החוף של ישראל נמשכת לאורך כ-190 ק"מ מתוכם כ-45 ק"מ הם מצוקים בגובה שמעל ל- 10מטר, הנישאים מעל רצועת החוף בקטע שבין חדרה לאשקלון. קטעי המצוק סווגו לפי השימושים ויעודי הקרקע באזורים המועדים. באזור המצוק קיימת בנייה עירונית לאורך כ-6-7 ק"מ, בקטעי מצוק אשר בעורפם מצויים בתי מגורים רבי קומות, מבני ציבור מסחר ותיירות, ובחלק מחזיתו חופי רחצה בשימוש אינטנסיבי אופייני ליישובים כמו גבעת אולגה, נתניה, הרצליה, ואשקלון.

 

לאורך המצוק ישנה גם בנייה צמודת קרקע לאורך כ-4 ק"מ שבעורפם מצויים בתי מגורים צמודי קרקע, מוסדות ומבני משק, בישובים כמו בית ינאי – נעורים, הרצליה-פיתוח ופלמחים. שטחים פתוחים לאורך המצוק מצויים לאורך כ- 30 ק"מ, אשר בעורפם מצויים שמורות טבע, שטחי אש, שטחים פתוחים ושטחים חקלאיים.

 

כ- 3-4 ק"מ מקטעי המצוק הם קטעים אשר בעורפם מצויים מבנים, ואתרי עתיקות ומורשת תרבות יחודיים דוגמת אפולוניה, תל אשקלון, יבנה ים. לאורך מצוקי ישראל ישנם גם שטחים המיועדים להסבה לבינוי עירוני ומלונאות, בחלק שנאמד בכ-3 ק"מ.

 

על פי התוכנית, סך עלויות ההגנה על רצועה מבונה באורך מצטבר של 11-13 ק"מ נאמדות בכ- 470 מיליון שקל. "בהנחה כי ישום ההגנות המדוברות יעשה באופן הדרגתי וכי ההקמה תימשך כ-20 שנה הערך המהוון למשק של הוצאה זו הנו כ-225 מיליון שקל, וההוצאה השנתית נאמדת בכ-23 מיליון שקל", נכתב בתוכנית. בנוסף, התוכנית דורשת משאבים לתחזוקה שוטפת. משאבים מצומצמים ידרשו כדי להבטיח את שלום הציבור בפני הסכנה הקיימת אם על ידי שילוט, פקחים ואם על ידי פעולות להגנות פיזיות נקודתיות בשטחים פתוחים ובשמורות טבע.

 

בין השאר צפויה התוכנית להביא להקמתם של שוברי גלים תת ימיים, ולבצע פעולות חיזוק לבסיס המצוק המתפורר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x