משרד הפנים מינה ועדה שתבחן את איחודה של בת ים עם תל אביב
הוועדה תבדוק 2 אפשרויות מרכזיות: איחוד הערים או מתווה של חלוקת הכנסות; בראש הוועדה יעמוד עו"ד בני וקנין שכיהן כ-12 שנים כראש עיריית אשקלון
סוגיית איחוד הערים בת ים ותל אביב מעלה הילוך. שר הפנים הורה למנכ"ל משרדו שוקי אמרני על מינוי ועדה שתבחן את איחוד הערים.
ועדת החקירה תגבש את המלצותיה לגבי איחוד הערים או לחלופין תמליץ על חלוקת הכנסות בין הערים ת"א-יפו, חולון וראשון לציון לעיר בת ים וזאת לאחר בדיקה מקיפה ושמיעת הגורמים הנוגעים בדבר. המלצות הוועדה יוגשו לשר הפנים, לשם קבלת החלטה בנושא. לוועדה אין מסגרת זמנים והערכות הן כי בחינה כזו תארך מספר חודשים וייתכן שאף למעלה משנה.
בראשה הוועדה יעמוד עו"ד בני וקנין שכיהן כ-12 שנים כראש עיריית אשקלון ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. כמו כן, חברים בה מנהל המינהל לשלטון מקומי מרדכי כהן; הממונה על מחוז תל אביב גילה אורון; סגן מנהלת מינהל התכנון האדריכל דורון דרוקמן ורות שוורץ-חנוך, ה מתכננת ערים ומכהנת כיו"ר הוועדה המרחבית "הראל".
ברקע להחלטתו של סער עומדת עתירה שהגישה העיר בת ים בחודש מרץ האחרון לבג"ץ ובה היא ביקשה באמצעות עורכי הדין פרופ' אריאל בנדור וד"ר ישגב נקדימון, כי שר הפנים יפעיל את סמכותו וימנה ועדת חקירה לחלוקה מחודשת של ההכנסות בין בת ים לבין שלוש הערים השכנות לה.
כמו כן דרשה העירייה מהמדינה להעביר לה 83 מיליון שקל כדי שלא תיאלץ למכור את הקרקעות המעטות שעוד נותרו לה במטרה לאזן את תקציב 2013. בעירייה ציינו אז כי היעדר החלטה בנושא זה עשויה להקשות על התנהלות העיר בעתיד עד למצב שהפיתרון היחיד יהיה סיפוחה לאחת הערים השכנות.
טענת בת ים היא מופלית לרעה בהיקף שטחי המסחר והתעסוקה לעומת שכנותיה, וכך הכנסותיה נפגעות משמעותית. בתרגום ישיר למספרים הצביעו בעיר כי היקף הקרקעות למסחר ותעסוקה בבת ים הוא רק כ־7% מכלל הקרקעות בעיר שהם כ-600 דונם בלבד, ואילו בראשון לציון שטח המסחר והתעסוקה הוא 6,200 דונם (כ־10% מהשטח הכולל) ובחולון 3,500 דונם (כ־18% מהשטח הכולל).
כמו כן, לטענת העירייה, הוצאותיה גדולות מאלה של הערים השכנות, בין היתר כיוון שהיא נאלצת לספק שירותי רווחה מוגברים. בעקבות החלטת סער לבחון את איחוד הערים, הודיעו הן עיריית בת ים והן עיריית תל אביב כי יתמכו במהלך כזה במידה וזו ההחלטה שתתקבל.