ראיון כלכליסט
"לפיד גרם למשבר אמון ולנזק לכל הענף"
יגאל דמרי יוצא להתקפה נגד שר האוצר וטוען כי ההבטחות סביב תכנית 0% מע"מ יביאו לעליית מחירי הדיור. על פי הדו"חות הכספיים החברה רשמה צניחה של 53% במכירת הדירות ברבעון השני, אך זינוק של 30% ברווח הנקי
הדו"חות הכספיים שהציגה השבוע חברת י.ח. דמרי מבהירים כי מגמת הצניחה ברכישת הדירות ברבעון השני של 2014, אשר הורגשה בכל ענף הנדל"ן, לא פסחה גם על החברות הגדולות והמנוסות. מהדו"חות שפרסמה דמרי עולה כי במהלך הרבעון השני של 2014 מכרה החברה פחות ממחצית מכמות הדירות שאותה מכרה ברבעון המקביל אשתקד: 97 יחידות דיור (בסכום של כ־133.7 מיליון שקל), לעומת מכירות של 210 יחידות דיור (בסכום של כ־216.7 מיליון שקל) ברבעון המקביל אשתקד.
- "מרגע שלפיד החליט חייבים שמע"מ 0% יעבור"
- ועדת הכספים תתכנס בזמן הפגרה כדי לקיים דיון על חוק 0% מע"מ
- לפיד שב ומבטיח: לא אעלה מסים; "תוכנית מע"מ 0% תעזור לצעירים"
למרות זאת, הדו"חות הכספיים של י.ח. דמרי, הבונה כעת כ־1,500 יחידות דיור בכ־19 פרויקטים ברחבי הארץ, מצביעים על האיתנות הפיננסית של החברה אשר סיימה את הרבעון השני עם שורה תחתונה חיובית: רווח נקי של כ־28.1 מיליון שקל נכון לסוף הרבעון השני, לעומת כ־21.4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד - עלייה של כ־30%.
"דיבורים בלי מעשים"
על רקע נתוני המכירות הנמוכים יחסית, בעל השליטה ומנכ"ל החברה יגאל דמרי מאשים את שר האוצר יאיר לפיד ביצירת משבר אמון בשוק. "תוכנית 0% מע"מ של לפיד גרמה לקיפאון בשוק ומבצע צוק איתן עצר לחלוטין את הפעילות, בעיקר בדרום", הוא אומר ל"כלכליסט". לדבריו, "נתוני המכירות ברבעון הראשון של השנה היו נמוכים אבל עדיין סבירים. ברבעון השני הרגשנו את זה הרבה יותר, וההשפעה היא בעיקר בגלל תוכנית 0% מע"מ של שר האוצר. את התוצאות של המבצע בעזה נרגיש כבר בדו"חות הבאים".
נתוני מכירת הדירות הנמוכים שמציגה דמרי ברבעון השני של 2014 נותרים נמוכים גם בסיכום חציוני, אם כי באופן מתון יותר. מהנתונים עולה כי במחצית השנה הראשונה של 2014 מכרה החברה 229 יחידות דיור בהיקף של כ־299.3 מיליון שקל, לעומת מכירות של 304 יחידות דיור בהיקף של כ־328.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד - ירידה של כ־9%. עם זאת, על פי הדו"חות הכנסות החברה ברבעון השני עלו בכ־22% לכ־196.8 מיליון שקל, בהשוואה לכ־160.9 מיליון שקל ברבעון המקביל - עלייה שנבעה רובה ככולה מהכרה בהכנסות ממכירת דירות שהסתכמו בכ־190.8 מיליון שקל, בהשוואה לכ־158.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
למרות הנתונים המעידים על יציבותה הפיננסית של החברה, נתוני מכירת הדירות שלכם ברבעון האחרון היו נמוכים משמעותית בהשוואה לשנה שעברה.
"לא רק אצלנו המכירות ירדו אלא אצל כולם, והבעיה נוצרה בגלל התוכניות הממשלתיות שהסתכמו בעיקר בדיבורים, בלי מעשים. כבר אמרתי בעבר (בכנס הנדל"ן האחרון של "כלכליסט" - י"ד) ששר האוצר הוא בעיקר 'קריין טוב'. אז הנה, מה קרה בעקבות ההודעה שלו? חברות הבנייה ספגו ירידה של 20%–30% בפעילות, התחלות הבנייה ירדו, קצב הבנייה ירד, היתה ירידה בפעילות במכרזים. אבל בנקודה הנוכחית הקיפאון הזה כבר הפך למשבר אמון - וכולם ממתינים לראות מה יקרה להצעת החוק הזו בכנסת".
דמרי החל את דרכו כקבלן לצד אביו והקים את חברת י.ח. דמרי לפני 25 שנה בנתיבות - המקום שבו עד היום ממוקמת הנהלת החברה. לטענתו, הנזק שנגרם בעקבות התנהלותו של שר האוצר חרג בהרבה מהנזק הישיר לחברות היזמיות וחברות הביצוע. "שר האוצר גרם נזק למשק. עם כל הכבוד להייטק, אנחנו, ענף הנדל"ן, הקטר האמיתי של הצמיחה. הנזק שנגרם בעקבות חוסר הוודאות בשוק חורג הרבה מעבר למכירת דירות. מה עם מפעלי התעשייה והספקים? מפעלי האלומיניום? או מכירות של מוצרי חשמל, חברות נגרות או חברות הכלים הסניטריים? והרשימה ארוכה. יש פה תעשייה שלמה שספגה בחודשים האחרונים נזקים של מיליונים רבים - וחוסר הוודאות הזה היה מיותר. ניתן היה לתת מענק לזוגות צעירים לו המטרה היתה לעזור להם".
אתם מקימים לא מעט פרויקטי מגורים באזור הדרום. האם בתקופה הזו, כשנתוני מכירת הדירות בשפל ובתקופה של מבצע צבאי, בחרתם להוריד מחירים?
"זה נכון שבדרום היה שיתוק מוחלט, בעיקר בעקבות תוכנית 0% מע"מ, כי צריך להביא בחשבון שבנתיבות, בשדרות, בבאר שבע ובחלק מאשקלון - במקומות שבהם אנחנו בונים - אחוז הזכאים הוא גבוה. אבל לא הורדנו מחירים. מבחינתי כל יום שעובר, הסחורה שווה יותר".
אז למרות הנתונים העגומים של מכירת הדירות ועל אף העובדה שעוד אין ודאות בנוגע לתוכניות הממשלה, אתה לא סבור שיש משבר?
"בעיניי לא רק שאין משבר, אלא ששוק הנדל"ן עומד להיכנס לתקופה הכי יפה שלו. לא משנה מה שר האוצר יעשה - תהיה התנפלות בביקושים. גם אם יגיד שטעה ויחליט לבטל את 0% מע"מ וגם אם יגיד שהתוכנית מתקדמת - השוק יהיה מוצף בביקושים מצד כל מי שהמתין. המחירים חד־משמעית לא יירדו ואני אף צופה שיעלו".
י.ח. דמרי משמשת גם כקבלן הביצוע של עצמה. נוכח מה שקרה לחברת צ.לנדאו והנתונים שנחשפו על מצבה של א.דורי, אתה לא סבור שמצבן של חברות הביצוע הורע מאוד בתקופה הזו?
"אנחנו חיים במדינה שבה יש תקרה למחיר אבל אין תקרה לתשומות, לעלויות שלך. במצב הזה, כשחברות הביצוע עובדות על רווחים קטנים, נוצר מצב שהעלויות שלך בפועל התייקרו - גם בגלל שכר העובדים שהתייקר וגם בגלל חומרי הגלם שהתייקרו, אבל המדד לא משקף את העלייה. בהרבה פרויקטים אתה יכול להתחיל עם רווח פוטנציאלי של 10% - אבל לסיים בפועל 'בתיקו', או אפילו בהפסד. מה שקרה לחברות מסוימות יכול לקרות גם לאחרות, אם כי אני לא צופה נפילה של חברה קבלנית גדולה נוספת".
"הסכמי גג לא ישפיעו"
אתה צופה עלייה במחירים לאחר שיתבהרו תוכניות הממשלה, אבל מהן התחזיות שלך לשנים הקרובות? נכנסה רפורמה בתכנון, המדינה מקדמת בנייה מואצת - האם הענף בדרך לירידת מחירים?
"הרפורמה בהחלט מבטיחה לקצר תהליכים ועל פניו זה נשמע טוב. כיום הבירוקרטיה עוצרת הרבה מאוד פרויקטים. אבל הבעיה המרכזית של השוק היא היצע הקרקעות וזה לא הולך להיפתר ב־4–5 השנים הקרובות. לא משנה אם המדינה תחתום על עוד הסכמי גג עם עוד רשויות מקומיות, לוקח זמן לבנות את כל עשרות אלפי היחידות הללו - ולכן בשנים הקרובות אני לא רואה שינוי משמעותי".