מדד משכן: עלייה קלה במצב רוכשי הדירות
המדד שמפרסם בנק הפועלים רשם עלייה של 0.4% בחודש יולי. כלכלני הבנק אומרים כי הירידה במחירי הדירות תרמה לשיפור במצב הרוכשים, אך מתריעים כי ההמתנה למע"מ 0% עלולה ליצור ביקושים כבושים
- תושבי הדרום פוצצו את הדיון בוועדת הכספים: "אנחנו קורסים ואתם מדברים על אפס מע"מ?"
- "לפיד גרם למשבר אמון ולנזק לכל הענף"
- "מרגע שלפיד החליט חייבים שמע"מ 0% יעבור"
עליית המדד מצביעה על שיפור מסוים במצב רוכשי הדירות. וזאת, משום שמדד מחירי הדירות האחרון שפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (סקר מחירי דירות בבעלות דיירים) רשם ירידה של 0.2% בחודש האחרון. עם זאת, ב-12 החודשים האחרונים זינקו מחירי הדירות בישראל בשיעור נומינלי של 7.7% ובשיעור ריאלי של 7.2%.
כלכלני בנק הפועלים מציינים כי "הירידה במחירי הדירות בסקר האחרון תרמה לשיפור במצב רוכשי הדירות בחודש יולי. העלייה הקלה בשיעור האבטלה ובריבית למשכנתאות קיזזו חלקית השפעה זו".
מדד משכן משקלל את מחירי הדירות, השכר במשק ואת הריבית שגובים הבנקים על משכנתאות. "תוכניות הממשלה בתחום הדיור, הפחתת המע"מ לאפס ומכרזי מחיר מטרה, לא הצליחו לקבל את אישורי הכנסת טרם הפגרה, ומועד אישורן לא ברור", כותבים כלכלני משכן.
מכרזי מחיר מטרה שאמורים להוריד את מחירי הדירות ב-20% יוכלו לצאת לדרך אחרי אישור הפטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה, הצעת חוק המצויה בדיונים של ועדת הכנסת.
בינתיים, העיכוב בהוצאה לפועל של תכניות הדיור משפיע על שוק הנדל"ן: חלה ירידה של כ- 13% בהתחלות הבנייה ברבעון השני של השנה בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד, ואלו הסתכמו בכ–9,700 יחידות. רכישות דירות חדשות ממשיכות לרדת - בחודשים מארס השנה (פרסום ראשוני על תוכנית מע"מ אפס) ועד חודש יולי ירדו רכישות דירות חדשות בשיעור של 28% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
"להערכתנו, תקופת ההמתנה הנוכחית ואי-הוודאות בשוק הדיור עלולים להמשיך ולצמצם את התחלות הבנייה מחד, וליצור ביקושים כבושים מנגד", מסכמים כלכלני בנק הפועלים.