בלעדי לכלכליסט
ת"א: דיירים בדרך השלום נגד העירייה
לאחר שפרויקט תמ"א 38 בדרך השלום בתל אביב כבר אושר, דרשה העירייה כי הממ"דים ימוקמו בצד הבניין. הדיירים והיזם: ההחלטה תפגע בכדאיות הכלכלית ותמנע מיגון ל־500 דירות באזור
ועדת הערר מחוז תל אביב תתבקש להכריע בקרוב בשאלת מיקומם של ממ"דים בפרויקט תמ"א 38 בדרך השלום 91 בתל אביב, אך להחלטתה צפויות להיות השלכות על מיגונן של יותר מ־500 דירות באזור, וכן על תוספת פוטנציאלית של מעל 200 יחידות דיור חדשות לאזור זה. הסיבה: פרויקט חיזוק המבנים שמקודם בבניין זה - בניין שיכון ישן של 36 דירות - אמנם אושר כבר לפני כשנה על ידי הוועדה המקומית תל אביב בתכנון שכלל תוספת ממ"דים בחזית המבנים.
- עיריית ת"א "מפשירה" את מדיניות תמ"א 38 ברובעים 3 ו-4
- פרויקט תמ"א 38 יוצא לדרך ברמת אביב: תוספת של 36 דירות
- תושבים בת"א נגד תוכנית הרבעים: "מתעלמת מהמציאות הביטחונית"
עו"ד ענת בירן, המייצגת את הדיירים ויזם התוכנית (חברת בים אחזקות) שהגישו ערר נגד ההחלטה האחרונה של הוועדה, אומרת ל"כלכליסט" כי "המשמעות של שינוי מיקום הממ"דים היא פגיעה בכדאיות הכלכלית של הפרויקט כולו. על פי התכנון החדש של העירייה, יהיה צורך לבצע שינויים דרסטיים בדירות ולבנות את הממ"ד כך שהמעבר אליו יהיה מתוך חדר אחר, במקום לאפשר את הקמתו כחדר עצמאי שהגישה אליו היא מהמסדרון הקיים". בערר שהוגש נכתב, בין השאר, כי "השינויים הפנימיים הם מהותיים ופירושם 'פירוק' הדירה. זאת תוך הריסה, בנייה ושינוי של תוואי קירות קיימים כדי ליצור חיבור ישיר כחדר נפרד לממ"ד, יצירת פרוזדור, פירוק אמבטיה ושירותים קיימים, הרמת ריצוף, שינוי תוואי חשמל ואינסטלציה", לצד מהלכים נוספים שמשמעותם פינוי הדירה מדייריה במהלך התקופה.
בירן מבהירה בנוסף כי "השינוי הזה מכתיב גם הקטנה משמעותית של הממ"ד, משום שמיקומו בצד הבניין משמעותו צמצום המרחק בין הבניינים ברחוב. כך יוצא ששיקולי העירייה הם שמירת מרחק של קווי בניין (מהרחוב) ושמירה על חזית הרחוב, במחיר של השארת אוכלוסייה ללא מיגון וללא חיזוק מבנים. החלטה זו, אם תתקבל על ידי ועדת הערר, משמעותה ביטול הפרויקט והשפעה על 15 בניינים נוספים באותו רחוב, שממתינים גם הם להכרעה העקרונית".
אחד הדיירים בבניין אמר ל"כלכליסט" כי "התנהלות העירייה תמוהה", לאחר שהוועדה המקומית סיירה במקום, בחנה את התכנון לפרטיו ואישרה את הפרויקט. יזם התוכנית, יוסי בזל, המנכ"ל והבעלים של חברת בים אחזקות, מציין כי עלות הפרויקט עומדת על כ־20 מיליון שקל ומעריך כי השינויים שדורשת עיריית תל אביב מייקרים את הפרויקט בכמיליון שקל נוספים. "הבעיה איננה רק התייקרות הפרויקט, אלא בעיקר העובדה כי כעת הדיירים מתנגדים, משום שהמהלך הזה אינו כדאי להם - והתנגדותם עשויה להביא לביטול של הפרויקט כולו ושל פרויקטים רבים בסביבה".
מעיריית תל אביב נמסר: "בניגוד לנטען, בתכנית שמציעה העירייה, כל 36 הדירות יקבלו ממ"ד ואף ניתן יהיה להוסיף מרפסות לדירות החזיתיות. עמדת העירייה היא כי מדובר בתכנית נכונה יותר מבחינה תכנונית, הן לדיירי הבניין עצמו והן לסביבה כולה. יתרה מכך, אין שום מניעה לממש את התכנית ואין הבדל מבחינה כלכלית בין שתי החלופות המוצעות. הבקשה לתוספת בניה מכוח תמ"א 38 נדונה בוועדה המקומית באוגוסט 2013 ואושרה בתנאי התאמה לתוכנית ההרחבות המאושרת. לא מדובר בפחות שטחים, או בפגיעה במימוש התוכנית, אלא במחלוקת על כיוון ההרחבה של חלק מהדירות בלבד. הדירות הפנימיות (24 דירות) תוכננו בכל מקרה בצורה המקובלת על הוועדה, אולם היזם מתעקש שהדירות הקיצוניות יורחבו בצורה שונה והוועדה סברה שיש בכך פגיעה ממשית ברחוב כולו. לאור פניית היזם, הנושא נדון בוועדת ערר ואנו מחכים להחלטתה".