פרסום ראשון
המדינה תממן את פרויקט הכניסה לירושלים שעלותו 1.4 מיליארד שקל
כך עולה מהצעת החלטה שהגיעה לידי "כלכליסט", אותה יגישו שרי האוצר, השיכון והתחבורה לקבינט הדיור ביום שני. עוד יגישו תוכניות דיור שרק כעשירית מהן ייועדו להשכרה, במקום 30% מהשיעור המירבי בחוק
קבינט הדיור של הממשלה צפוי לאשר ביום שני הקרוב פרויקט פיתוח בהיקף של 1.4 מיליארד שקל בכניסה לעיר ירושלים. כך עולה מהצעת החלטה שיגישו לקבינט שרי האוצר, השיכון והתחבורה, ושהגיעה לידי "כלכליסט".
- הקבינט יאשר הקמת 37 אלף דירות בהליך מזורז, כמחצית מהן במרכז
- הופקדה תכנית המתאר לבית הכרם בירושלים: תוסיף 1,400 יח"ד לשכונה
- הצעת חוק חדשה: להאריך פרויקטי פינוי בינוי עד 18 שנה, בסמכות קבינט הדיור
הממשלה מציעה להנחות את משרדי האוצר והתחבורה וכן את רשות מקרקעי ישראל לחתום על הסכם עקרונות עם עיריית ירושלים שיאפשר את פיתוח הכניסה לעיר. "מטרת התכנית היא יצירת רובע עירוני אינטנסיבי שיהווה שער לעיר ירושלים", לשון הצעת ההחלטה. לצורך מימוש התכנית יוקצו 1.4 מיליארד שקל לתחבורה, ולפיתוח התשתיות.
במסגרת התכנית, אותה אישרה עיריית ירושלים כבר ב-2012, צפויים לקום כתריסר מגדלי משרדים, לרבות 2,000 חדרי מלון בכניסה לבירה, וכן יורחב חניון שז"ר לכלול 1,300 מקומות חנייה. שיקוע הכביש באזור החניון יאפשר גם הנחת מסילת רכבת קלה למתחם הכניסה לעיר.
סכום של 715 מיליון שקל יגיע מתקציב משרד התחבורה; תשלומי היטל השבחה והיטלי פיתוח שיגיעו מגבייה שתערוך עיריית ירושלים, וכן 515 מיליון שקל מתקציב רשות מקרקעי ישראל. לצורך מימון הפרויקט, יגובש הסכם גג במסגרתו תעביר הרשות כספים לתשתיות כחלק מהתמורה העתידית שתקבל על הקרקע מיזמים.
בהצעת ההחלטה נכתב עוד כי המינהל ועיריית ירושלים יפעלו להאיץ את התכנון במתחם מחנה אלנבי, במורדות ארנונה וכן בקרקעות שהועברו למדינה במסגרת הסכם ההבראה של בית החולים הדסה.
מיזם שער העיר, שיכלול בנייה מסיבית של 731 אלף מ"ר, הינו "בעל תועלות כלכליות ישירות ועקיפות רבות מאד" כגון "שיפור זרימת התנועה לעיר, משיכת תיירות והגדלת היצע מקומות התעסוקה בעיר", לפי הצעת המחליטים.
עוד נכתב כי, "עבור משרד התחבורה מדובר בהקדמת הביצוע והשתתפות בתקצוב המטלות התחבורתיות". עבור המינהל, ההשתתפות בתקצוב תגיע כאמור מהכנסות עתידיות משיווק הקרקע במתחם.
34.3 אלף דירות מתוכן רק 3,600 להשכרה
כפי שפורסם אתמול (ד') ב"כלכליסט", הקבינט צפוי להכריז ביום שני על שבע תכניות דיור כעל תכניות מועדפות למגורים, שיגיעו לותמ"ל, וועדת תכנון מיוחדת שדנה בתכניות ל-750 דירות ומעלה, והמשרתת אך ורק את המינהל, משרד השיכון וחברת "דירה להשכיר". המדובר בכ-34.3 אלף דירות. בהצעת ההחלטה מוסבר כי לפי חוק, 30% מהדירות אמורות להיות להשכרה, אך מכיוון שבחוק נקבע שהממשלה יכולה לשנות את שיעור הדירות להשכרה היכן שהיא צופה קשיים, רק כעשירית מהמסה הזו תיבנה להשכרה.
באשקלון, תקודם תכנית ל-9,000 יחידות דיור, מתוכן אפס להשכרה בשל "חוסר כדאיות מינימאלית ליזמים", לשון הצעת המחליטים. בגן יבנה, תגיש דירה להשכיר תכנית לותמ"ל בהיקף של 1,400 יחידות דיור, 30% מהן להשכרה ארוכת טווח. במתחם אפולוניה בהרצליה מתוכננות 3,900 יח"ד, מתוכן 390 יח"ד להשכרה (10%). בירושלים יוקמו ברכס לבן 3,500 יחידות דיור, 30% מהן להשכרה. באזור תל השומר (ברשויות קרית אונו ורמת גן) יוקמו 12 אלף יחידות דיור לאחר פינוי הבסיסים הצבאיים, מתוכן כ-1,200 יהיו להשכרה "לאור עלויות הפיתוח הגבוהות ועלויות פינוי המחנה הצבאי... ועל מנת שלא לפגוע בהיתכנות הצלחת הפרויקט", כך לשון הצעת ההחלטה. בחיפה, 440 יח"ד מתוך 4,400 יח"ד שיגיעו לותמ"ל יהיו להשכרה.
מניתוח של שיעור שוכרי הדירות בערים הרלוונטיות, עולה כי בגן יבנה רק 14% מהתושבים שוכרים דירות, בעוד ברמת גן מדובר על 38%. הממוצע הכלל ארצי עומד על 26.5%. באשקלון, ירושלים, חיפה, קרית אונו והרצליה, נעים שיעורי השוכרים בין 28% ל-32%.
הקלה בתנאים לקבלת מענק
עוד על סדר היום של הקבינט: הצעה לשנות החלטת ממשלה שהתקבלה לפני כחצי שנה, וטרם יושמה, לתמרוץ רשויות מקומיות שיבנו יחידות דיור רבות בשטחן. המדובר במענקים, שהיקפם כ-100 מיליון שקל. לפי החלטת הקבינט המקורית, שקיבלה תוקף של החלטת ממשלה במרץ 2014, המענקים יינתנו בנפרד מהסכמי הגג, אך גם רשויות שחתמו על הסכמים אלה יהיו זכאיות למענק בתנאים מסוימים.
המענקים נועדו לרשויות שלהן היתרי בנייה ל־200 יחידות דיור או יותר ובתחומן חלה עלייה שנתית של לפחות 10% במספר יחידות הדיור. הקבינט קבע כי המענק יינתן רק על יחידות דיור שמעבר לממוצע השנתי בשנים 2010–2012 באופן הבא: 7,000 שקל לדירה (עשרת אלפים שקל לדירה במסגרת פינוי־בינוי) ברשויות שהציגו עלייה של 10%–50% ביחידות הדיור; ו־9,000 שקל לדירה (או 12 אלף שקל בפינוי־בינוי) ברשויות שהציגו עלייה גבוהה מ־50%.
הצעת ההחלטה החדשה מקלה עם רשויות שנחתם עימן הסכם גג (במסגרתו תעביר רשות מקרקעי ישראל כספים לתשתיות כחלק מהתמורה העתידית שתקבל על הקרקע). היא קובעת כי במניין הדירות המינימלי הדרוש לקבלת המענק, יכללו גם יחידות דיור ששווקו לפני הסכמי הגג.
נוסף להצעות ההחלטה, ישמעו השרים סקירה על מצוקת הדיור במגזר הערבי.