הוועדה המחוזית הכריעה: לא יוקם כפר נופש בחוף פלמחים
בעקבות ההחלטה המדינה תידרש לפצות את היזמים; היזם פיני מלכה: "ההחלטה נוגדת את החוק - בכוונתנו לערער"
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז מרכז חרצה היום (ב') את גורלו של חוף פלמחים כאשר קבעה כי בחוף לא יוקם כפר נופש כפי שתכננה המדינה בתחילה ואף שיווקה אותו ליזמים והוא יוגדר כגן לאומי אשר הבנייה בו אסורה. הצעת ביניים של משרד התיירות להקמת מתחם קמפינג במקום נדחתה אף היא.
- הקרב על חוף פלמחים מגיע לקיצו: המחוזית תכריע מחר האם כפר הנופש יבוטל
- עסקה ראשונה לדנה עזריאלי: מוכרת את מתקן ההתפלה שליד פלמחים ב-429 מיליון ש'
- ניצחון לירוקים: ביהמ"ש דחה את עתירת היזמים לבניית כפר הנופש בפלמחים
ההחלטה הנוכחית התקבלה ארבע שנים לאחר שממשלת ישראל, בהובלת השר להגנת הסביבה דאז, גלעד ארדן, קיבלה החלטה לבחון מחדש את תוכנית כפר נופש בחוף פלמחים. ההתארגנות נגד הבנייה בחוף החלה ביוזמה של פעילי סביבה שנחרדו לגורל החוף ובהמשך קיבלה את תמיכתם של הגופים הירוקים ובהם אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע ואת תמיכת המשרד להגנת הסביבה.
הסיבה שהתוכנית נידונה שוב בוועדה המחוזית נבעה מעתירת הגופים הירוקים והמשרד להגנת הסביבה נגד התוכנית לבית המשפט המחוזי אשר בחודש ינואר האחרון קיבל את טענות המדינה ועמותת "אדם טבע ודין" ודחה את עתירת היזמים לאשר את תוכנית הבינוי לכפר הנופש.
בפסק הדין כתב השופט יעקב שיינמן, בין השאר, כי המתנגדים לבניית כפר הנופש במתכונת ובמיקום הנוכחיים עושים זאת משום שהם "סבורים כי מדינת ישראל 'ענייה' בחופי ים וכי חוף פלמחים הינו מאחרוני החופים שנותרו במצבם הטבעי בישראל". עוד נכתב, כי "היענות לבקשת העותרות עלולה להיות בכייה לדורות ונזק בלתי הפיך". בפסק הדין קבעו השופטים כי על הוועדה המחוזית לדון שוב בתוכנית.
במהלך הדיון ביקשו נציגי משרד התיירות להשאיר את השטח בייעוד תיירותי ולאפשר בו הקמה של מתחם קמפינג אשר יכלול 1,000 מיטות ו-250 אוהלים. יחד עם זאת מתחם כזה אם יוקם היה כולל גם בנייה של 1,650 מ"ר של שירותים משלימים.
כאמור, הצעה זו לא התקבלה. במקביל, משרד הביטחון טען כי אין אפשרות לפעילות לילית באזור לאור הקרבה למתקן צבאי שבמקום ולכן הביעו תמיכתם בהקמת גן לאומי כחלופה לכפר הנופש. מנגד טענו עורכי הדין המייצגים את היזמים כי משרד הביטחון אישר את התוכנית ולכן אין בסמכותו לשנות כעת את התוכנית. עוד טענו עורכי הדין, כי מדובר בדיון מיותר כיוון שהתוכנית הינה תמ"א (תוכנית מתאר ארצית) קיימת ולוועדה מחוזית אין את הסמכות לשנות אותה.
שיווק הקרקע בפלמחים בוצע לפני כעשור, אז זכו פיני מלכה ואופיר אשר, בעלי החברות מעוז דניאל ואוולון, בהתאמה, במכרז של מינהל מקרקעי ישראל להקמת כפר נופש בחוף פלמחים. היזמים שילמו כ-8 מיליון שקל על הקרקע ואולם לפני כחמש שנים בעת שטרקטורים החלו לעבוד בשטח יצאו ארגוני הסביבה למאבק, בטענה כי חוף פלמחים, שאורכו 1.6 קילומטר, הינו החוף הטבעי האחרון ללא עורף בנוי בין כלל החופים שבין צפון תל אביב לאשדוד.
הסוגיות המרכזיות העומדות על הפרק לאחר ההכרעה היא שאלת הפיצויים שבהם תידרש לשאת המדינה בעקבות ביטול התוכנית. כמו כן ההערכה היא שהיזמים יערערו על ההחלטה אשר אינה חוקית לטענתם ולכן לא מדובר בסוף פסוק.
נזכיר, כי בשנים האחרונות התייחס לתוכנית הבנייה גם מבקר המדינה דאז, מיכה לינדנשטראוס, שפרסם בדו"ח בשנת 2009 כי במכרז למכירת הקרקע נמצאו ליקויים רבים וכי הסכום המבוקש למכירת הקרקע היה נמוך בעשרות אחוזים ממחיר השוק. לינדנשטראוס ציין עוד, כי משרד התיירות הודר מההליך וכי אישורי הבנייה במקום ניתנו שלא לפי החוק, לצד לוחות זמנים לא ריאליים להקמת הפרויקט.
כבר כיום יש פארק לאומי פלמחים המשתרע על 221 דונם, כאשר כפר הנופש היה צפוי לקטוע רצף של שטחים פתוחים וכעת צפוי להתרחב בהיקף של כ-70 דונם נוספים.
פיני מלכה, מיזמי כפר הנופש, אמר בתגובה ל"כלכליסט" כי ההחלטה לבטל את כפר הנופש אינה חוקית ובכוונתו להתייעץ עם עורכי הדין המייצגים אותו ולערער על כך בערכאות נוספות.
בעניין הפיצויים, ל"כלכליסט" נודע כי השר גלעד ארדן פועל מול רשות מקרקעי ישראל לגבי שיפוי היזמים אשר יתבצע בעת אישור התוכנית החדשה. אחת הערכות היא שיופעל מנגנון של ניוד זכויות אשר יאפשר ליזמים לקבל קרקע חלופית עליה יוכלו לבנות.
"חוף הים שייך לכלל הציבור"
שר הפנים, גלעד ארדן אמר: "אני מברך את הוועדה המחוזית על החלטתה, הפקדת התוכנית להקמת גן לאומי בפלמחים הגיעה לאחר מאבק ארוך, קשה וממושך אותו הובלתי עוד כשר להגנת הסביבה. לשמחתי, המאבק הזה הצליח ורצועת החוף הייחודית בפלמחים תשאר פתוחה לרווחת הציבור כולו".
במשרד להגנת הסביבה הגיבו בסיפוק על ההחלטה ההיסטורית המהווה לדבריהם תקדים לפיו טובת הכלל חשובה יותר מאינטרס צר כזה או אחר. "חוף הים שייך לכלל הציבור לכן כל הציבור זכאי ליהנות ממנו", לשון המשרד.
מהחברה להגנת הטבע, שהייתה שותפה למאבק למען חוף פלמחים נמסר: "אנו מברכים את הוועדה, על שקיבלה החלטה לטובת הציבור ולמען הטבע. האינטרס הציבורי הוא חד משמעי וברור - גן לאומי ולא כפר נופש".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' אמר: "אחרי שנים של סחבת, חברי הוועדה המחוזית העמידו היום לנגד עיניהם את האינטרס הציבורי וקיבלו את ההחלטה החשובה והמתבקשת להשאיר את חוף פלמחים פתוח לציבור הרחב. הצלחת המאבק על חוף פלמחים, בדיוק כמו הניצחון האדיר במאבק בפצלי השמן מוכיחה שמעורבות ציבורית ונחישות יכולים לשנות החלטות גרועות ולהבטיח הגנה לסביבה עבורנו ועבור הדורות הבאים”.
ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית חברתית ויוזם התיקון לחוק החופים בירך היום על ההחלטה בעניין חוף פלמחים: "אחרי מאבק ארוך אנחנו מצליחים להציל את חוף פלמחים לטובת הציבור. אבל איומים על חופים רבים עדיין בעינם ולכן חיוני כל כך ודחוף להעביר את התיקון לחוק החופים שיחזיר את חופי ישראל לידי הציבור ויקבע: חוף הים אינו נדל"ן.