$
חדשות נדל

התאחדות בוני הארץ: "יעדי הבנייה של משרד הבינוי נמוכים בכ-35% מהמצב בשטח"

לטענת הקבלנים ישנו צורך ב־54 אלף דירות חדשות בשנה וזאת בהשוואה לכ-40 אלף דירות חדשות שעומדת בבסיס תוכניות משרד הבינוי; תגובת משרד הבינוי: "אנו עוסקים בעשייה ולא בפופוליזם"

דותן לוי 20:1929.12.14

בעוד שתוכניות הבנייה של הממשלה בשנתיים האחרונות הוכנו על פי הנחת עבודה שלפיה נדרשות כ-40 אלף דירות חדשות בשנה, כדי לספק את הגידול במספר משקי הבית, בדיקה של כלכלני התאחדות בוני הארץ מצאה כי נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שבכל אחת מהשנתיים האחרונות נוספו למשק כ-54 אלף משקי בית - כ-35% יותר מהיעד הרשמי.

 

בחינה של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שביצעו כלכלני התאחדות בוני הארץ חושפת כי הלמ"ס דיווחה על תוספת של כ-54 אלף משקי בית למשק הישראלי בכל שנה, זאת בזמן שבמשרד השיכון הוכנו תוכניות ממשלה לתחום הדיור על פי ההנחה כי התוספת למשק עומדת על כ-40 אלף משקי בית בלבד בכל שנה. מדובר בפער של כ-14 אלף משקי בית בשנה. פער זה מוסבר בכך שהלמ"ס הגדילה את היקף המדגם ובשנתיים האחרונות הנתונים שמגיעים הינם רחבי היקף וככל הנראה מדויקים יותר מהנתונים שהתקבלו עד לשנת 2012. כך, בעוד שנתון זה נרשם בשנים 2012 ו- 2013, נתוני גמר בניה בישראל בשנים אלה עמדו באותם השנים על 37.6 ו-42.7 אלף יח"ד בהתאמה.

 

אתר בנייה. לפי התאחדות הקבלנים ישנו פער של 14 אלף דירות בשנה בין הביקוש בשטח לבין הנחת היסוד של משרד הבינוי אתר בנייה. לפי התאחדות הקבלנים ישנו פער של 14 אלף דירות בשנה בין הביקוש בשטח לבין הנחת היסוד של משרד הבינוי צילום: אלכס קולומויסקי

 

לנתון המתיחס לתוספת של משקי בית בישראל יש חשיבות מכרעת, כיוון שהוא מצביע על הצורך האמיתי של השוק ביחידות דיור. בכל משרדי הממשלה הרלוונטיים – הבינוי, האוצר, ראש הממשלה והפנים הודו במשך שנים ועדיין מודים כי כללי הכלכלה הבסיסיים של היצע וביקוש הינם הגורם מספר אחד לעליית מחירי הדיור בישראל וכי שם יש לרכז את מירב המאמצים. כלומר, הצורך הראשון והדחוף ביותר הוא ביצירת היצע גדול מספיק של דירות, כזה שיצליח לצנן את הביקושים הגבוהים בענף. הנחת המוצא של הממשלה היוצאת כי ענף הדיור זקוק לכ-40 אלף יח"ד בכל שנה שימשה את כלל הגורמים האמונים על שוק הדיור, ועמדה לנגד עיניי מקבלי ההחלטות בכל תכניות הדיור והחלטות הממשלה בתחום התכנון ובתחום שיווקי הקרקעות. מדובר בטעות קולוסאלית עליה הסתמכו הגורמים המתכננים החל מהכנת תוכנית המתאר הארצית - תמ"א 35 שהינה הבסיס התכנוני לדיור במדינת ישראל, עובר בוועדה לשינוי חברתי כלכלי בראשותו של הפרופסור מנואל טרכטנברג משלהי שנת 2011, אשר גיבשה והמליצה על יעדי תכנון ושיווק קרקעות למגורים, וכלה במדיניות הדיור של ממשלת ישראל היוצאת אשר התבססה, בין היתר, על המלצות הוועדה.

 

הקבלנים: "ממצאים מדאיגים"; משרד הבינוי: "אנו עוסקים בעשייה ולא בפופוליזם"

 

נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל מסר בתגובה לדברים: "הנתונים החדשים שהתגלו כתוצאה מבדיקה מעמיקה יותר שביצעה הלמ"ס בשנים 2012 ו-2013, לאחר שהגדילה את תדירות וגודל המדגם שנסקר. הממצאים המדאיגים הינם דגל אדום המעיד על סיכון מהותי להתהוות אסון חברתי, וזאת בשל המשך הגידול בפער בניית הדירות אל מול גידול משקי הבית בישראל. הטיפול במשבר הדיור חייב להיות דומה לטיפול בעת שעת חירום ביטחונית, שכן אנו כבר עתה מצויים בשעת חירום חברתית לאומית וללא נקיטת צעדים משמעותיים, המצב עלול להחריף".

 

תגובת משרד הבינוי: "בניגוד ללשכת הקבלנים משרד הבינוי עסוק בעשייה ויעידו נתוני השיווק הצפויים של שנת 2014 שלא נראו בישראל מאז שנות ה-90. לעניין הנתונים שמציגים לשכת הקבלנים, אומדני משרד הבינוי מבוססים על ממוצע תוספת משקי הבית בעשור האחרון אשר עמדו על כ-40 אלף משקי בית בממוצע לשנה, וזאת לאור התנודתיות הגבוהה בין שנה לשנה. לצד שינוי שיטת הדגימה בשנת 2012 שהגבירה את התנודתיות, הצגת נתונים נקודתית של לשכת הקבלנים מביכה בעיקר אותם ואינה מקצועית, ומוצע כי לשכת הקבלנים תתמקד בעידוד הבנייה ולא בפופוליזם. האגף הכלכלי במשרד ישמח לסייע לקבלנים בהבנת החומר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x