נחשף בכלכליסט
משרד הבינוי והפיקוח על הבנקים יעודדו מיחזור משכנתאות לזכאים
מדובר בצעד שכדאי לזכאים: שיעור הריבית בהלוואות המדינה לזכאים עד לשנת 2012 עמד על 4%, צמוד למדד – גבוה מהרבה ממחיר השוק שעומד נכון לאוקטובר 2014 על 2.21%
כפי שנחשף ב"כלכליסט", משרד הבינוי, בשיתוף הפיקוח על הבנקים, הודיעו הבוקר (ג') רשמית על מהלך לעידוד מיחזור המשכנתא לזכאים.
- יתרת המשכנתאות של משקי הבית גדלה השנה ב- 12 מיליארד שקל
- המפקח דואג לבנקים - אבל מי דואג למשקי הבית?
- תיקי המשכנתאות בבנקים זינקו ב־93% בשש שנים
מדובר בצעד עם כדאיות כלכלית לזכאים. שיעור הריבית בהלוואות המדינה לזכאים עד לשנת 2012 עמד על 4%, צמוד למדד – גבוה מהרבה ממחיר השוק שעומד נכון לאוקטובר 2014 על 2.21%. בנוסף, מיחזור המשכנתא על ידי הזכאים אינו מחויב בעמלת פירעון המוקדם.
הצעד שיזם משרד הבינוי יחד עם בנק ישראל אינו מחדש שכן הזכאים יכלו למחזר את המשכנתא גם בעבר אלא שכעת יצרו הגופים מסלול מהיר וברור עבור הזכאים. כך למשל, שיעור ריבית הלוואת המחזור לא יעלה על שיעור הריבית הממוצעת של הלוואות לדיור צמודות מדד. כמו כן עמלת פתיחת תיק לא תעלה על 120 שקל.
במהלך השנים, מדינת ישראל העמידה למשתכנים, רוכשי דירה ראשונה, מענקים והלוואות מוכוונות, כחלק ממדיניות הסיוע בדיור. נכון לסוף יוני 2014, יתרת ההלוואות המוכוונות (ללא הלוואות עומדות) הסתכמה בכ-18 מיליארד שקל. על פי הערכות, המהלך יביא למחזור של 6-4 מיליארד שקל שיעברו עתה מכספי המדינה לידיים בנקאיות. החסכון עבור הזכאים יכול לנוע מ-6,000 ל-10,000 שקל.
כך למשל בחינה ממשית של אחת ההלוואות מעלה כי גובה ההחזר החודשי של הלוואה צמודה למדד שנלקחה ב-2005 למשך 25 שנה עמד על 586 שקל. לאחר מחזור ההלוואה, התשלום החודשי של אותו לווה יירד ב-53 שקל לחודש כך
שהחיסכון המצטבר יתסכם ב-8,224 שקל המהווים כ-10% מיתרת ההלוואה שנטל מהמדינה.
המפקח על הבנקים דודו זקן: "בשונה ממיחזור הלוואה רגילה – כאן הכדאיות הכלכלית היא ברורה והיא מוחלטת". זקן הוסיף כי הוא לא מודאג מנדידה של מיליארדי שקלים למאזני הבנקים שכן "בגלל הריבית הנמוכה יותר, המהלך משפר את שיעור ההחזר של הלווים ולכן בהכרח הסיכון שלהם יורד".
"האפשרות למחזור משכנתאות היא פעולה נוספת שנועדה להקל על ציבור הרוכשים ובעלי הדירות", הוסיף שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד הבינוי.