בלעדי לכלכליסט
דיור מוזל? לא אם זה תלוי במשרד הפנים
משרד הקליטה כבר אישר לעיריית בת ים מימון להקמת 200 יח"ד בשכירות מוזלת לעולים קשישים, אך במשרד הפנים סיכלו את התוכנית. גם הקמת 200 חדרי מעונות שמקדמת העירייה הוכשלה בידי המשרד, שרק לאחרונה הגדיר שכירות מוזלת כ"מטרה ציבורית"
בשנתיים האחרונות מרבה הממשלה להצהיר על כוונותיה בתחום הדיור הציבורי והדיור המוזל, אולם במבחן המעשה נראה כי אין להבטחות כיסוי. כשנה וחצי לאחר שעיריית בת ים זכתה בקול קורא מטעם משרד העלייה והקליטה להקמת 200 יחידות דיור לקשישים עולים, מתקשה העירייה ליישם את התוכנית. הסיבה היא שמשרד הפנים מסרב לאשר את המכרז בטענה כי אף שהמגרש שעליו מתעתד להיבנות המתחם הוא לצורכי ציבור, אין הוא כולל את ההגדרות של דיור מוגן לקשישים. זאת ועוד, התנגדותו של משרד הפנים לתוכנית מגיעה כארבעה חודשים לאחר ששר הפנים היוצא גדעון סער חתם על צו המגדיר לראשונה בחוק התכנון והבנייה דיור להשכרה בהישג יד כמטרה ציבורית.
- אחרי ראש העין: מכרז מחיר מטרה נוסף פורסם במודיעין ל-520 דירות מוזלות
- עכשיו נזכרתם? משרד הבינוי שלף תוכנית מגירה לבניית דירות ב-700 אלף שקל
- שר הפנים הורה להגדיר דיור מוזל להשכרה כמטרה ציבורית
התוכנית של עיריית בת ים להקמת מתחם דיור ציבורי לקשישים מתעתדת להיבנות ברחוב קרן היסוד 14 בשכונת רמת הנשיא בעיר על מגרש של כ־1,600 מ"ר. במגרש זה, המצוי בבעלות העירייה, מתוכנן להיבנות מתחם דיור ייחודי לקשישים עולים, המוגדרים זכאים לדיור ציבורי, במתכונת של שכירות מוזלת. התוכנית, אשר כבר אושרה בידי משרד הקליטה במגרש זה ובמסגרתה התחייבה המדינה להעביר לעירייה 20 מיליון שקל, אמורה לצאת לדרך במסגרת מכרז DBOT, שבמסגרתו יזם פרטי יבנה את המתחם ויפעיל אותו לתקופה של 20 שנה. עם זאת, מכרז זה דורש אישור עקרוני של משרד הפנים.
בוועדה המחוזית בדקו את התוכנית והחליטו לסרב לה משום שדיור מוזל לקשישים אינו כלול בהגדרותיה המקוריות של התב"ע משנת 1976. נכון להיום כוללת התב"ע את הייעודים הבאים: בתי ספר, גני ילדים, תחנות לאם ולילד (טיפת חלב), מעונות ילדים, מועדוני נוער, מוסדות דת ומרפאות. בעירייה טוענים כי אם יצטרכו לגבש תב"ע חדשה, כפי שדורש משרד הפנים, התוכנית כולה צפויה להתעכב כמה שנים ובסבירות גבוהה לא לצאת אל הפועל בשל התנאים שבהם אישר אותה משרד הקליטה.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי תוכנית זו איננה התוכנית היחידה לדיור מוזל המעוכבת בעיר. תוכנית נוספת שעיריית בת ים מבקשת לקדם היא לטובת הקמת מעונות סטודנטים שבהם 200 יחידות דיור על פני 1,400 מ"ר ברחוב קינמון 10. תוכנית זו נדחתה לאחרונה אף היא על ידי משרד הפנים בטיעונים דומים: בוועדה המחוזית טענו כי אין הצדקה להקמתם של מעונות בבת ים, מפני שאין בעיר מוסד אקדמי.
בעירייה טוענים, מנגד, כי אוכלוסיית הסטודנטים מקרב תושבי העיר היא כ־30%, וכי מרביתם פוקדים את המוסדות האקדמיים בערים השכנות, ובהן מכללת בת ים, המכללה למינהל בראשון לציון, המכון הטכנולוגי חולון, המכללה האקדמית תל־אביב־יפו ואוניברסיטת תל־אביב. בעירייה מדגישים כי התנאי לסמיכות גיאוגרפית של המעונות למוסד האקדמי נתון לפרשנות וכי זו נקבעת על פי שיקול דעתה של העירייה.
ממשרד הפנים לא התקבלה תגובה.