$
חדשות נדל

אלפי דירות ריקות בגלל השביתה בכבאות

עובדי ההנדסה במערך הכבאות שובתים כבר יותר משבועיים כדי לשפר את שכרם, והיתרי הבנייה והאכלוס מתעכבים. מלבד הנזק הכספי לקבלנים יש סכנה להצטברות פערים קריטיים מפני שמערך הכיבוי אחראי לאכלוס של כ־150 דירות ביום

דותן לוי 08:3924.02.15

אל אינספור הבעיות והחסמים שמאפיינים את ענף הדיור בשנים האחרונות הצטרף לפני כשבועיים חסם נוסף, שמעכב באופן משמעותי את קצב מתן היתרי הבנייה וטופסי האכלוס לבניינים: מדובר בשביתה שבה פתח איגוד ההנדסאים והטכנאים של שירותי הכבאות במחאה על גובה השכר שהם מקבלים מהמדינה, ובעקבותיה לא ניתן להנפיק היתרי בנייה, ואף לא לאכלס בניינים שבנייתם הסתיימה.

 

שירותי הכיבוי וההצלה מהווים גורם קריטי בדרך לקבלת היתרי בנייה ואכלוס. האישור שהם מספקים הוא שלב ברצף הגורמים המאשרים תוכניות בנייה ואכלוס מבנים, ובשל היבטי הבטיחות שהוא עוסק בהם אין שום דרך להתקדם בלעדיו. על פי הערכות, מערך הכבאות וההצלה מאשר כ־150 דירות לאכלוס מדי יום ברחבי הארץ, ובנוסף מאשר 150-100 דירות לבנייה כחלק מתהליך מתן ההיתר, מכאן שעיכוב שנמשך שבועיים (כ־10 ימי עבודה) גורר אחריו פקק של כ־1,500 דירות שלא ניתן לאכלס על אף שהבניינים כבר מוכנים לביקורת, ובכ־1,000־1,500 דירות שהוגשו עבורן בקשות להיתר בנייה אך לא ניתן לאשר את תחילת בנייתן.

 

 

 

העבודה מצטברת על שולחן הבודקים

 

החשש הכבד מנזקי השביתה נוגע לא רק לאישור הדירות שמעוכבים כעת – הסכנה היא שייווצר פקק שאנשי הכבאות יתקשו להדביק בהמשך, ויגרור עיכובים קשים בבנייה. בהתאחדות בוני הארץ מדווחים כבר עתה כי קיבלו פניות מקבלנים ברחבי הארץ שהבניינים שבנו מוכנים אך לא מתאפשר להם לאכלס אותם. אחד מאותם קבלנים הוא מאיר עתמי, שסיים פרויקט בנייה למגורים בפתח תקווה: "אני תקוע, צריך לאכלס את הבניין ולא יכול כבר כמעט חודש ימים. אני פונה לכיבוי־אש פתח תקווה כמעט כל יום והתשובה היא שהם מטפלים רק במקרי חירום. הנזק הכלכלי הוא אדיר כי אני צריך להתחיל לפצות את הדיירים ולממן להם דיור חלופי. מדובר ב־20 דירות בבניין, כך שההוצאות שלהן אני מחויב במסגרת ההסכם עלולות להגיע למאות אלפי שקלים בחודש. הדיירים בוכים לי, חלקם מספרים שפינו דירות ועברו לגור אצל ההורים, ואני מרחם גם עליהם". עתמי מספר כי בימים כתיקונם מערך הכיבוי עובד בצורה יעילה, אבל כעת ההערכות הן שייקח זמן רב עד שניתן יהיה לאכלס את הבניינים, לאור הצטברות עבודה על שולחנם של הבודקים השובתים.

 

במערך הכבאות מסבירים כי הסיבה לשביתה היא דרישת העובדים לשפר את תנאי שכרם. המערך עבר שינויים משמעותיים בשנים האחרונות כשאנשיו שהועסקו על ידי הרשויות המקומיות הפכו לעובדי מדינה. בעקבות המעבר, שביתות כמו זו שמתקיימת כעת אינן מאפשרות טיפול נקודתי ברשות המקומית ומגיעות לטיפול אצל אנשי משרד האוצר. טפסר בכיר חיים תמם, ראש אגף בטיחות אש וחקירות במערך הכבאות וההצלה, מספר כי במשרד האוצר לא מספקים מענה ראוי לדרישת ההעלאה בשכר מצד ההנדסאים והמהנדסים, וטוענים כי לא יטפלו בהנדסאים ומהנדסים בתחום ספציפי עד שלא יטופל שכר המהנדסים וההנדסאים בכלל המגזרים. "אם השביתה תימשך שבועיים נוספים, תיווצר בעיה קשה בתחום שכולנו יודעים עד כמה הוא חשוב בימים אלה", אומר תמם. "כיום היעד שלנו לאספקת טופס אכלוס הוא 30 יום, אבל זה לא תמיד עובד ובהנחה שהשביתה תימשך זה יארך חודשיים ויותר. פונים אלי לא מעט קבלנים ורוכשים שממתינים לדירות ואני מנסה לפעול דרך המחוזות כדי לפתור את הבעיה".

 

משרד האוצר: “מתקיימת הידברות"

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר ואיגוד ההנדסאים והטכנאים במערך הכבאות מקיימים משא ומתן בצל העיצומים שנוקטים העובדים. המדינה הציעה מסלול קידום ייחודי ובניית מודל העסקה שיתגמל עובדים בהתאם לביצועיהם, ואף העבירה לנציגות העובדים תוואי להסכם קיבוצי חדש שעוד לא התקבלה תגובה מנציגות העובדים לגביו. אנו קוראים לעובדים לשוב לעבודה באופן מיידי ולהפסיק את הפגיעה המיותרת בציבור, ודאי בצל ההידברות המתקיימת בעניין".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x