ועידת הנדל"ן
"מדינת ישראל התמכרה להכנסות ממיסוי נדל"ן"
נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, סבור כי הזירה הפוליטית מייצרת חוסר ודאות שמזיק לענף הבנייה; לדבריו, "הפתרון למצוקת הדיור הוא הגדלת ההיצע, אבל נערי האוצר חושבים שככל שיוסיפו מסים על הדירות בישראל, המחירים יירדו"
"בשנים עברו פתחתי את הנאומים שלי בכך שעוד שנה חלפה ודבר לא השתנה: אנחנו נמצאים בתקופה של חוסר ודאות גדולה מאד בזירה הפוליטית וחוסר הודאות הזה לא טוב לענף הבנייה. הפתרון למצוקת הדיור הוא הגדלת ההיצע, יש מישהו שחושב שהפיתרון הוא אחר? כן. נערי האוצר, הם חושבים שככל שיוסיפו מסים על הדירות בישראל המחירים ירדו, מדינת ישראל התמכרה להכנסות מיסוי מנדל"ן. הכנסות אלה שימשו לתשלומים ולאיזון התקציב, ההכנסות הן ממיסוי וקרקע כאשר למעלה מ-60% ממחיר הדירה הולך לשני המרכיבים הללו - מיסוי וקרקע", כך פתח את דבריו בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט" ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ.
בובליל התייחס לצעדים בהם צריכה הממשלה לנקוט ואמר, "הפתרונות הם פשוטים, וניתן לבצע אותן בהחלטות ממשלה ברורות וכל מי שחושב שבאמצעות הורדת הביקושים המחירים ירדו, אז ראינו את זה בעבר ראינו, פטישים גדולים וקטנים וסופר טנקרים - וזה לא עזר".
בובליל שעוסק בבעיות שמלוות את ענף הבנייה במשך שנים ארוכות התייחס גם לתחלואים מהם סובלים הקבלנים, "אין לנו אפשרות לתכנן, צריך לשנות את מבנה התכנון כך שהוועדות המקומיות המחוזיות והארציות יפעלו תחת ועדה אחת ולא תחת מחוזות ומנהל הוועדה הוא זה שיקבע. כל עוד לא נראה תחרות בנושא התכנון לא נראה פריצה של מספר השטחים שניתן לבנות עליהם. זה שיש הרבה שיווקים האם זה אומר שאפשר להתחיל לבנות? לא. בראש העין חיכו להיתרים אחרי שכבר שווקו הקרקעות".
בנוגע להצהרות שנשמעות מצד הממשלה המיועדת בנוגע לפתרונות המתאימים לענף אמר בובליל, "דיברו על משקיעים ותשואות, איזה תשואות מקבל משקיע? 3%? מי הם המשקיעים שסימנו כאויביי העם? תושבי החוץ, יהודים מארה"ב וצרפת שרוצים דירה במדינת ישראל? אותם אנשים שמגיעים למדינת ישראל ורואים את הקשר ההדוק בין הדת היהודית למדינת ישראל, ראינו מי תמך בביבי בסנאט ומי תמך בנו בתקופה שבה לא היו כאן תיירים. המשקיעים הם גם הורים לילדים שרוצים לקנות דירה לילדיהם כדי לאפשר להם דיור בבוא הזמן. אני מקווה שכן תקום ממשלה, אנחנו מאחלים לה ולשריה הצלחה כי הצלחתם היא הצלחה של כולנו. כשמדברים על סיגמנטים בנושא הדיור אפשר לומר שהמדינה לא פוסחת על אף אחד כולל המגזר הערבי שבו אי אפשר לתכנן ולכן הם נאלצים לבנות בצורה בלתי חוקית ולא בגלל שהם רוצים, אותו הדבר לגבי החרדים שאין להם פתרונות דיור והם נאלצים לגור במרתפים".
עוד הוא אמר בנוגע לפתרונות, "צריך קרקע זמינה, מימון ועובדים זרים. אנחנו בונים היום 93-94 אלף יח"ד כי משך הבנייה עלה משנה לכמעט שלוש שנים, ואם זה ימשך נבנה בהיקפים גדולים יותר אבל לא נמסור את המפתחות. צריך לאפשר לעובדים להיכנס לארץ ולהוריד חסמים בוועדות המחוזיות. ההחלטות צריכות להתקבל ביחד עם ראשי הרשויות, כי אם זה לא יקרה נתקע עם החלטות ממשלה שלא ניתן ליישם כמו תמ"א 38. תראו מה קרה בנפאל? זה קרה גם גם בהאיטי וגם בפרו ושם לא נהרג איש בזכות המוכנות. ראש עיר שלא מאפשר בנייה בהתאם לתמ"א מפקיר את התושבים שלו. מי שחושב שניתן לכפות בנייה על הרשויות המקומיות טועה, הם טוענים שכל בנייה חדשה מוסיפה להם גירעונות ולכן צריך לקבל את ההחלטות יחד איתם ניתן לבנות מאות אלפי יח"ד בתוך הערים מבלי צורך לפגוע בשטחים הפתוחים אותם כדאי לשמור לטובת עתיד ילדינו. אנחנו גדלים בקצב של 2% לשנה ואנחנו לא בונים בקצב הזה".
לסיום אמר בובליל, "למי ששואל אותי האם מחירי הדיור ירדו ב-2015 אני אומר, 2015 נגמרה, לא תהיה שום השפעה ב-2015 על מחירי הדיור שימשיכו לעלות בקצב של 2014. עכשיו אנחנו מדברים על 2016, אבל מישהו מבטיח לי שממשלה תשרוד עד אז? השלטון ידרש להוביל החלטות לביצוע. ובנימה אופטימית יותר, אנחנו חיים כאן, בנינו את המדינה יש לנו משק חזק וקבלנים ויזמים שרוצים לבנות כאן והבקשה שלנו היא תנו לנו לבנות. הדבר האחרון שאנחנו מנסים להגיד לממשלה, אם אתם רוצים שיבנו כאן יש לי הפתעה, צריך לשלם בשביל זה".