יונה יהב: "חיפה הפכה לפח הזבל של הארץ"
ראשי ערים התכנסו בכנס של דן אנד ברדסטריט על מנת לדון במצוקת הדיור והתרעמו על פעילות הממשלה בנושא: יהב: "בינת שוורץ אמרה לי ולרוביק דנילוביץ שזה לא פרקטי לבנות בצפון ובדרום". ראש העיר פתח תקווה: "אני לא רוצה לבנות ולהרחיב את העיר שלי ואני לא מוכן שהמדינה תתערב בהחלטות שלי"
ראשי ערים מכל הארץ התכנסו היום בכנס השנתי של דן אנד ברדסטריט לדון בפתרון למשבר הדיור, זאת ברקע לדיון בקבינט הדיור שהתקיים היום. ראשי הערים העלו בעיות שבעבודה מול הצהרות ופעולות הממשלה וביחסי הגומלין שביניהם.
- קבינט הדיור אישר את מעבר מנהל התכנון ממשרד הפנים למשרד האוצר
- היועמ"ש קבע: הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה ימשיכו לשמור על עצמאותן
- נתניהו: "כחלון מביא שורה של צעדים נועזים בתחום הדיור"
בראש סדרי העדיפויות העמידו ראשי הערים את "האיום" לכאורה של המדינה להתערב בבנייה בתוך הערים ולעצב כרצונם את התפתחות העיר. שמעון לנקרי ראש עירית עכו: "זה בלתי אפשרי שאנשים יישבו בירושלים ויכתיבו מה שקורה בערים. אין ראש רשות שלא רוצה לבנות ולהגדיל את העיר שלו. הבעיה שאתה רואה איך מתנהלים הדברים במוסדות התכנון ואתה מבין ששם טמונות הבעיות. כל ראש עיר בונה את החזון והמטרות שלו ולא יכול להיות שיהיה מישהו שלא נבחר שיקבע לי איך העיר שלי תראה בעוד 20 שנה".
דברים ברוח דומה אמר גם איציק ברוורמן ראש העיר פתח תקווה: "אני לא רוצה לבנות ולהרחיב את העיר, אני רוצה שישאירו לי את הבחירה האם לבנות בעיר שלי או לא ואני לא מוכן שיכפו עלי בנייה וזה המאבק הבא. ברור לי שבלעדינו לא יוכלו לעשות את הדברים כפי שהם רוצים. עוד לא הבנתי מה הממשלה רוצה ולא יכול להיות שיבואו מלמעלה עם אג'נדה שלא מחוברת אל השטח ויקבעו לי מה לעשות בעיר".
חי אדיב ראש העיר הוד השרון: "יש לנו תוכניות שתקועות בוועדות התכנון 10-15 שנה. הממשלה הזו תפתור עניינים נקודתיים, היא תבנה בכמה ערים אבל מה עם יתר הערים? לכל עיר יש את הבעיות שלה. התכנון במדינה עובד בטור אבל אי אפשר לעבוד ככה, שחררו".
דברים בקו מתון יותר השמיע יוסי ברודני ראש העיר גבעת שמואל: "אין במדינה משילות אמיתית ותוכנית אמיתית. אנחנו מדינה קטנה. אני שומע את ראש העיר פתח תקווה שאומר שהוא לא רוצה לבנות. זה בסדר להגיד את זה אבל אני חייב להגיד שגם אי אפשר להשאיר את כלל ההחלטות בידם של ראשי הערים. אסור שנילחם אחד בשני ומול הדרג המדיני, הדרג המדיני צריך להכתיב מדיניות וכולם צריכים ליישר קו עם הניואנסים שלו".
יהודה בן חמו ראש העיר כפר סבא: "קבינט הדיור יכול לשחק שחמט עם עצמו, לא שמענו ממנו כלום וזו תהיה טעות פטאלית אם ימשיכו בהצהרות מבלי לדבר עם ראשי הרשויות המקומיות".
יוסי בן דוד ראש העיר טבריה: "קשה לעמוד בקצב של החלטות הממשלה. אחרי 15 שנים זו פעם ראשונה שהמאזן הדמוגרפי בטבריה משתנה בזכות היכולת שלנו לבנות. צריך להעביר סמכויות מהוועדות המחוזיות למקומיות שיודעות בדיוק מה צריך לעשות בעיר שלהן".
יונה יהב: "מדברים כאן על מכניקה וטכניקה. את מי מעניינת מצוקת הדיור? המדיניות היא שמרכז הארץ הוא מרכז העניינים, אנחנו לפני הסוף אם אנחנו לא נעשה שינוי בערכים. בינת שוורץ אמרה לי ולראש העיר באר שבע שזה לא פרקטי לבנות בדרום ובצפון וזו הסיבה לכך שהיא רוצה להפשיר מגרשים חקלאיים במרכז לבנייה למגורים. איש לא מדבר על הוצאת בסיסי צה"ל מהעיר שלי ואנחנו עמוסים בכאלה. איך זה יכול להיות? למה בהרצליה מפנים את שדה התעופה לחיפה ועומדים לבנות שם 20 אלף יח"ד? חיפה הפכה לפח הזבל של הארץ. אני מאמין ששר האוצר יפעל לביזור אוכלוסיה וביזור אמצעי יצור".
ישראל זינגר ראש העיר רמת גן: "כדי שלא יעבדו מעל הראשים שלנו צריך ליצר מסלולים שונים לערים שונות. זה שהמדינה לא רואה באף רשות גוף כלכלי שחושב כלכלית זה בניגוד לכל תאורית הניהול המודרנית, אחרת בשביל מה יש לכל עיר את המנדט לפעול".
יחד עם זאת היו גם מי שהביעו אמון בפעולות הממשלה, חיים ביבס ראש העיר מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי: "ישבנו 3 שעות בהכנה לקבינט הדיור עם כל הגורמים הרלוונטיים על מנת להכין את התוכנית שתאפשר להביא פתרון למצוקת הדיור במדינת ישראל ואני לא חושב שאפשר לבוא מעל הראש שלנו ושר האוצר וראש הממשלה רואים בנו כשותפים ולא אויבים. אנחנו לא מתכוונים לשבת בצד ולתת לדברים להתנהל אלא כי אנחנו רוצים כל אחד לתת פיתרון לתושבים שלו וגם ברמה הלאומית".
משה פדלון ראש העיר הרצליה: "נפגשתי עם שר האוצר והתרשמתי שהוא ישתף איתנו פעולה. הוא מעוניין בשיתוף פעולה שלנו ואני חושב שהמסלול שהוא עומד להתוות הוא מצוין".
קובי כחלון, סגן ראש העיר ירושלים: "אין במדינת ישראל מומחים בשום מקום, בוועדות תמיד מצביעים את אותו הדבר בגושים גם בוועדות המחוזיות וגם בארציות. מדינת ישראל לא רואה בשלטון המקומי יחידה כלכלית וככל שלא יבינו שיש ערים או מחוזות שתומכים במדינה המצב לא ישתפר".
ויכוח התגלע בנושא הבנייה במגזר הערבי כאשר ראש העיר של כפר קאסם אמר כי בעירו מוכנים לקבל ולהתפשר על כל בניה. וטען כי יהיו מוכנים לקבל 8-10 יח"ד לדונם כלומר בניה רוויה במגזר הערבי.