משרד האוצר בוחן הקצאת 3 מליארד שקל - הנחה לרכישת דירות בפריפריה
חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי: הכסף יאפשר העמקת ההנחה על הדירות בפריפריה. בנוסף, מסתמן כי 20%-35% מהזוכים במכרזים לרכישת דירה על קרקעות המדינה יהיו בני המקום
משרד האוצר בוחן הקצאת שלושה מיליארד שקל להעמקת ההנחה לרכישת דירות בפריפריה. הדבר עלה בכינוס שנערך ביום חמישי, בהשתתפות שר האוצר משה כחלון, שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, השר להגנת הסביבה אבי גבאי, יו"ר מרכז השלטון המקומי, יו"ר מטה הדיור ועשרות ראשי רשויות.
- קבינט הדיור אישר: קרקעות המדינה ישווקו בשיטת "מחיר למשתכן"
- הרחבת מחיר למשתכן לא בהכרח תסייע להוזלת הדירות
- כחלון מתכנן: כל קרקעות המדינה ישווקו בתוכנית מחיר למשתכן
בשבוע שעבר החליט קבינט הדיור כי מרבית קרקעות המדינה ישווקו בשיטת "מחיר למשתכן" בה המדינה נותנת ליזמים הנחה על הקרקע, ואלה בתמורה מתחייבים למכור דירות בזול. אלא שבפריפריה מחירי הקרקעות נמוכים ממליא ולפיכך השפעתה של ההנחה על המחיר הסופי של הדירה יהיה זניח.
בשיחה עם כלכליסט סיפר חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, כי בכנס דיבר שר האוצר על תקציב של 3 מיליארד שקל שיוקצו לטובת העניין ויאפשרו להעמיק את ההנחה על הדירות בפריפריה. "מביאים כסף אותו מרוויחים על הקרקע במקומות אחרים, כך יתאפשר ליזם לשמר את הרווחיות", מסביר ביבס. בנוסף, מסתמן כי 35%-20% מהזוכים במכרזים לרכישת דירה על קרקעות המדינה יהיו בני מקום.
לדברי ביבס שיטת המכרז שבה מקצים שיעור מיחידות הדיור לבני המקום פועלת כבר בפריפריה, במקומות מסוימים שיעור בני המקום הוא אפילו 40%, כעת רוצים להנחיל אותה גם במרחב גדרה-חדרה. נראה כי במרכז שיעור בני המקום יהיה כ-20% וככל שנתרחק מאזורי הביקוש השיעור יגדל. לדברי ביבס הנושא מצוי כעת "בסגירות אחרונות" במשרד המשפטים. על פי החלטת הקבינט בעניין "מחיר למשתכן" במקומות בהם הביקוש יעלה על ההיצע תיערך הגרלה, לדברי ביבס בהגרלה תינתן עדיפות לבני המקום. "לא יכול להיות מצב שראשי רשויות מקבלים תוכניות (בנייה, א"ג) עבור כאלה שגרים מחוץ לעיר בעוד בני המקום מחפשים פתרון בעיר אחרת. היום זוגות צעירים צרכים לחפש בית מחוץ לעיר, כאשר המשפחה שלהם גרה בעיר".
בנוסף, נדונה בכינוס הוספת תקנים וכוח אדם מקצועי לחיזוק הוועדות המחוזיות כדי לזרז הליכי תכנון.
ערב ישיבת קבינט הדיור בשבוע שעבר דובר על מתן הקלות בפיצול דירות כדי להגדיל את מלאי הדירות בערים. בסופו של דבר, ברגע האחרון ירדה ההצעה מסדר היום. בשיחה עם כלכלסיט הסביר ביבס כי הסיבה לכך היא תקן חניה המוגדר בחוק התכנון ובנייה. בתוכנית מתאר לאזור מסוים מוגדרות כמות החניות שיש לספק לדירה. פיצול דירה יגדיל את כמות הדירות בלי הגדלה מתאימה של החניות בבניין, ומשום כך עוסקים כיום במשרד האוצר ומשרד המשפטים בגיבוש פתרון לבעיה.
בסיום הכינוס במרכז השלטון המקומי אמר שר האוצר משה כחלון: "זו ישיבת העבודה הראשונה שלי עם השלטון המקומי כשר אוצר. אני רואה בשלטון המקומי כבני ברית. כשנכנסתי לתפקיד אמרו לי שהרשויות המקומיות הן הבעיה. היום לאחר שלמדתי את הנושא אני אומר לכם באחריות - שהרשויות המקומיות הן הפתרון למשבר הדיור ולא הבעיה. הרשויות לא יכולות לפתור לבד את המשבר לבד ולא הממשלה, אנחנו נעשה את זה ביחד. לפעמים צריך לשים כתף ולהיכנס מתחת לאלונקה".
חיים ביבס: "השלטון המקומי הוא הזרוע הביצועית של הממשלה וככזה, לא ניתן ליישם את הרפורמות המרכזיות בלעדיו. רק באמצעות הרשויות המקומיות נוכל להרחיב את היצע הדיור למגורים ולהוזילם משמעותית. כיום ראשי הרשויות מחויבים יותר מתמיד למציאת פתרונות דיור וזו השעה לפעול בדחיפות וללא עיכובים לטובת קידום הסוגיה החשובה ביותר במדינת ישראל".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "טרם התגבש פתרון מפורט לסוגיית ההנחה בפריפריה במסגרת התכנית מחיר למשתכן. ההחלטה על תכנית מסלול מקוצר לפיצול הדירות נבחנת בשיתוף נציגי הרשויות המקומיות".