מגדיל ב-20%: כחלון רוצה לאשר תוספות בנייה בתוכניות עירוניות במסלול מהיר
שר האוצר מציע תקנה שתאפשר הגדלה של שטח הבנייה בערים לתקופה של 5 שנים; על פי הערכות תאפשר תוספת של כ-20 אלף יחידות דיור בפרק הזמן הזה
שר האוצר, משה כחלון, יוביל מהלך להגדלת זכויות הבנייה בתוכניות מאושרות בערים, בדומה לתקנות שבס הקיימות (תקניות הקרויות על שמו של מנכ"ל משרד רה"מ לשעבר, שמעון שבס, המאפשרות, בתנאים מסוימים, להגדיל את מספר דירות המגורים שנקבע בתוכנית קיימת).
- עוד מקל בגלגלי תוכניות הדיור: המערכת להגשת תוכניות בניין עיר קרסה
- כחלון מרחיב את "מחיר למשתכן": עד 200 אלף ש' הנחה לזכאים
- עמידר למשרד הבינוי: "אל תקשו על זכאי הדיור הציבורי"
ההצעה הנוכחית מאפשרת להוסיף 20% זכויות בנייה לכל בניין מגורים חדש ברשויות במגזר העירוני. התקנה תחול על בניינים בני לפחות 2 קומות ו-4 יחידות דיור, אשר התוכניות לבנייתן כבר אושרו. כמו כן, קבלן שהחל בבנייה, אך טרם השלים את בניית השלד, יוכל לבקש את התוספת מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שתהיה זו שרשאית לאשר את הבקשות.
בישראל נבנות מדי שנה כ-40 אלף יחידות דיור, אך על פי הערכה כמחצית מהן אינן רלוונטיות שכן הן נבנות במגזר הכפרי או בבנייה של צמודי קרקע, מתוך כ-20 אלף יחידות שנבנות בבנייה רוויה, ההערכה היא כי רק כ-4,000 יחידות דיור בשנה יאושרו במסגרת זו - כלומר כ-20 אלף יחידות דיור ב-5 שנים.
שבס מאפשר רק הגדלה של מספר יחידות הדיור, כחלון מעונין להגדיל את שטחי הבנייה
למי שבקיא בעולם הבנייה, ידוע כי כבר היום יכולה רשות מקומית לאשר הקלה ליזמים המאפשרת תוספת של 20% יחידות דיור. התקנה החדשה תאושר בהליך דומה, אך במקום התוספת המקובלת בתקנות שבס, אשר חילקה את אותו היקף של זכויות בנייה על פני מספר גדול יותר של יחידות דיור, במקרה זה מדובר בתוספת של 20% בזכויות הבנייה, כלומר שטח הבנייה עצמו יגדל ולא רק מספר הדירות.
על מנת למנוע מצב שבו התוספת לא תנוצל לטובת דירות יוקרה בלבד, קבעו באוצר כי לפחות מחצית מהתוספת תכלול יחידות דיור קטנות בגודל של עד 75 מ"ר. החצי השני של הדירות לא יעלו בגודלן על 150 מ"ר.
באוצר העריכו, כי ברשויות צפויים להתנגד למהלך, ועל מנת לרכך את ההתנגדות, צפויות הרשויות לקבל תוספת של היטלי השבחה על תוספת הזכויות. מנגד, מבחינת היזמים מדובר במהלך חיובי שיאפשר להם להגדיל את ההכנסות מכל פרויקט, אך התנגדות נוספת צפויה מצד התושבים המתגוררים במבנים הסמוכים, שעשויים לטעון כי התוכנית הינה תוספת לתב"ע הקיימת אשר גורמת לירידת ערך הנכסים שברשותם - מה שעשוי להוביל לגל של תביעות לפי סעיף 197 המתייחס לכך.