למרות התנגדות ניר ברקת הוותמ"ל תדון בבנייה במערב ירושלים
בתוכנית, בניית 4,500 יחידות דיור בשטח פתוח שבמערב העיר, ומדרום לישוב אורה. העירייה: אם לא יבוטל הדיון על בנייה בשטחים הירוקים - נפנה לערכאות משפטיות
- הדיון בבניית 4,500 יח"ד במערב ירושלים בוטל
- ברקת: "אלחם נגד אישור התוכנית לבניית 4,500 יח"ד ברכס לבן במערב ירושלים"
- למה עיריית ירושלים מחרימה את הוותמ"ל?
העירייה מתנגדת משום שהיא מעדיפה להקצות משאבים להתחדשות עירונית ובנייה באזורים בנויים. במחקר של המתכננים אורי בר ששת ותרצה פינקל עבור החברה להגנת הטבע, שפורסם לפני כשבועיים בכלכליסט נמצא כי בבירת ישראל עתודות קרקע ובהן פוטנציאל לבניית 100-60 אלף יחידות דיור, המספיקות לצרכי הגידול הטבעי של העיר עד 2040.
תוכנית הבנייה ברכס לבן היא חלק מתוכנית לבנייה במערב ירושלים (ספדיה) שמנהל התכנון קידם בראשית שנות ה-2000. מחקר מוקדם יותר, אותו הזמינה עמותת "ירושלים בת-קיימא" מאורי בר ששת ורז עפרון גרם ב-2007 למועצה הארצית לתכנון לדחות את תוכנית ספדיה. שכן גם אז מצאו החוקרים כי בגבולות המוניציפאליים של ירושלים עתודות קרקע מספיקות.
ספדיה שנפסלה ב-2007, מקודמת הפעם בפלחים קטנים. הנתח הגדול הוא מתחם "בת הרים", הרחבה של הישוב צור הדסה, ובה פוטנציאל לבניית עשרת אלפים יחידות דיור. רכס לבן, שכאמור מקודמת על ידי משרד הבינוי בותמ"ל היא פלח נוסף בתוכנית ספדיה. מתחם ובו 1,000 יחידות דיור במתחם אורה מקודם כיום בהליכי התכנון הרגילים. החוקרים מצאו כי פורסם גם מכרז לתכנון מתחם הדסה ובו פוטנציאל לבניית 1,800 יחידות דיור. בנוסף, מוקדמות כיום תוכניות לבניית 3,000 דירות בהר חרת, ו-1,400 במצפה נפתוח, התוכנית נקראת כעת "מורדות רמות".
עופר ברקוביץ', סגן ראש עיריית ירושלים ויו"ר תנועת התעוררות מסביר כי הם מתנגדים לבניית שכונה ברכס לבן משום שהדבר "יפגע בתהליכי ההתחדשות העירונית והפיתוח הכלכלי שהחלו לתפוס תאוצה בירושלים. כמו כן היא תביא לפגיעה משמעותית בריאה ירוקה חשובה עבור העיר ובהרי ירושלים".
ברוקוביץ' הוסיף כי עצם הדיון בותמ"ל בעייתי משום שזהו "גוף חיצוני לא ממונה המקבל החלטות, תוך פגיעה אמיתית בהליכי התכנון הדמוקרטיים. לא ייתכן כי ועדה חיצונית שאינה יושבת בעיריית ירושלים תקבל החלטות הרות גורל עבור התושבים תוך עקיפת הסמכות שנבחרה ע"י התושבים ורמיסת דעתם ועקרונותיהם. אני מחזק את ראש העיר במאבקו נגד עקיפת הרשות המקומית ולקיחת סמכויות בסיסיות מאיתנו".
בתוך כך, היועץ המשפטי של עיריית ירושלים, עו"ד אברהם פורטז, שלח מכתב ליו"ר הותמ"ל ערן ניצן, ובו הוא מאיים לפנות לערכאות משפטיות אם לא יבוטל הדיון.
על פי המכתב הדיון המתקיים היום נערך בניגוד לסיכום מוקדם בין ניצן לברקת. עוד נטען כי הדיון מתקיים ללא נוכחות ראש העיר השוהה בחו"ל, וזאת על אף שהדבר הובא לידיעת הוועדה והיא התבקשה לקבועה מועד חדש לדיון. ברקת הבהיר כי נוכחותו בוועדה מחוייבת על פי חוק, וגם לאור העובדה שמדובר בתוכנית מורכבת בעלת השפעה על העיר. בנוסף טוען ברקת באמצעות יועצו המשפטי כי התגלו פגמים בדיונים המוקדמים שנערכו בתוכנית, בין היתר משום שנציג העירייה לא נכחו בדיוני "שולחן עגול" ולפיכך עמדתם לא נשמעה.
ברקת מההיר כי עם שובו ארצה בכוונתו לקיים דיונים בעניין עם ראש מטה הדיור במשרד האוצר, וכאמור מבהיר כי יפנה לערכאות משפטיות אם הדיון לא יבוטל.