אדם טבע ודין ורשות המים מתנגדות לתוכנית הבנייה בתל השומר
מדובר בתוכנית המשתרעת על 1,350 דונם וכוללת 9,500 דירות, ולצדה תוכנית נוספת לבניית 2,087 דירות. שתי התוכניות אושרו להפקדה בותמ"ל בתחילת 2015
עמותת אדם טבע ודין הגישה לוועדות התכנון את התנגדותה לקידום תוכנית הבנייה על קרקעות תל השומר.
מדובר בתוכנית המשתרעת על 1,350 דונם וכוללת 9,500 דירות, ולצדה תוכנית נוספת לבניית 2,087 דירות. שתי התוכניות אושרו להפקדה בותמ"ל בתחילת 2015. באדם טבע ודין טוענים כי התוכניות אינן מתאימות לותמ"ל היות ופינוי הבסיס במקום יתבצע בין השנים 2033–2022, כלומר על פי הערכות אופטימיות הבנייה תתחיל בעוד לפחות 8 שנים - תקופה שמאפשרת הליך תכנון קפדני וארוך שלא במסגרת הותמ"ל.
טענה עיקרית נוספת היא שזיהום הקרקע במתחם נובע מעשרות שנים של פעילות צבאית ומבית החולים הצמוד לבסיס. "התוכניות שצוינו הופקדו מבלי שנעשו סקרי קרקע ומים אשר באמצעותם ניתן לשפוך אור על גודל הזיהום, היקפו, דרכי הטיפול הנדרש, משכו הצפוי ושלבי הטיפול הנדרשים לביצועו", לשון ההתנגדות.
לטענת אדם טבע ודין, לוחות הזמנים של הותמ"ל לא מאפשרים ביצוע של תסקיר ולכן ולאור הזמן הרב שנותר עד לבנייה יש לבטל את הפקדת התוכנית ולהעבירה למסלול תכנוני רגיל.עוד נטען בהתנגדויות כי בניגוד לדרישת התוכנית לקבוע כי 15% מהדירות הן להשכרה ארוכת טווח ו־15% נוספים לטובת השכרה במחיר מפוקח, בפועל בניגוד לחוק הותמ"ל לא נטמעו ההוראות הללו.
במקביל הגישה גם רשות המים התנגדות בנושא בה נטען כי מסקרים שנעשו בעבר בתל השומר עולה כי קיים חשש ממשי לזיהום של קרקע ומי תהום בחומרים אורגניים נדיפים ובמרכיבי דלק, וכי הסקרים אף מצביעים על עשרות מוקדי זיהום פוטנציאליים. "להתפשטות הזיהום ולריכוז המזהמים במי התהום עלולה להיות השלכה מכרעת על תוכניות הבנייה במתחם, שכן ריכוזים גבוהים של חומרים אלו עלולים לגרום לחשיפה של האוכלוסייה לאדים רעילים המתנדפים ממי התהום גם באזורים שבהם הקרקע אינה מזוהמת", טוענת הרשות.