רשות המסים תקל על בעלי קרקעות ביישובים הערביים
מחזיקי נכסים יוכלו לרשום קרקע על שמם גם אם יש עליה חובות שיצרו בעלים קודמים; נושא הרישום הוא אחד הנושאים המעכבים את הבנייה במגזרי המיעוטים ובאוצר מקווים שהמהלך יסייע בשחרור חסמים ולהגדלת היצע הדירות
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת שר האוצר, משה כחלון, המאפשרת הקלות ברישום זכות בקרקע ביישובים הערביים והדרוזיים, אשר נחשב לאחת הבעיות הבוערות במגזרים הללו.
כחלון הביא אמש בפני ועדת השרים לענייני חקיקה תזכיר חוק ההסדרים בפרק הנוגע למיסוי מקרקעין, במסגרתו מוצעות הקלות ברישום מקרקעין למתגוררים ביישובי מיעוטים, וזאת בעקבות מסקנות "צוות 120" שבחן את הנושא בהתאם להחלטת ממשלה מדצמבר 2014 לטיפול בסוגיות דיור ביישובי המיעוטים.
הצוות מצא כי אחד החסמים העיקריים שמעכבים את קבלת המימון ובעקבות כך את פיתוח הקרקעות והגדלת היצע הדירות במגזרים הללו הן היעדר רישום בפנקס המקרקעין על שם הבעלים שלהם בפועל אלא על שם בעלים קודמים של המקרקעין.
אחת הסיבות לכך היא, שלעתים בעלים קודמים של הנכס לא דיווחו על עסקאות בנכס או לא שילמו את המס המתחייב בגינן – שני תנאים המחייבים רישום בעלים חדשים. חשוב לציין, כי ברבים מן היישובים, חלק ניכר מעתודות הקרקע לפיתוח הן קרקעות פרטיות.
בתזכיר החוק מוצע לקבוע שתוקפה של מכירת זכות בקרקע שנמצאת בתחומי יישוב מיעוטים (המוגדר כיישוב ש-80% מתושביו אינם יהודים, על פי נתוני הלמ"ס) שנעשתה לפני 1 בינואר 2016, לא תותנה בתשלום המס או במילוי תנאים האחרים המופיעים לחוק מיסוי מקרקעין. עם זאת, התנאים לרישום מכירת הזכות במקרקעין הקבועים בחוק - יישארו בעינם.
כך, הרוכש אשר מבקש להירשם, יחוייב בתשלומי המס המתחייבים מהעסקה אשר ביצע בעצמו, אך רישום המקרקעין על שמו לא יותנה בתשלום כל חובות המס על עסקאות קודמות שלא היה מעורב בהן אשר נעשו באותה זכות במקרקעין, ועל הקרקע לא יחול שיעבוד בגינן. תיקון זה לא יגרע מחובת הצדדים לעסקאות הקודמות להגיש את ההצהרות המתחייבות על פי חוק ולא יגרע מסמכות רשות המסים לגבות את החובות על עסקאות אלה, אם ישנן.