בדיקת כלכליסט
ב"ש: התאחדות הסטודנטים ואזורים מציעות את הדירות הכי יקרות בבלוק
מועדון הבית האקדמי וחברת הנדל"ן הוותיקה החלו בשיווק פרוייקט הדיור "אזורים הבלוק" במרכז העיר שמציע דירות ב"הנחה", אך מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מדובר במחירים יקרים ביחס לשוק וזה עוד לפני שהמדינה פרסמה את מכרזי הדיור המוזלים המתוכננים בקרקע סמוכה
התאחדות הסטודנטים וחברת אזורים חברו לפרוייקט דיור משותף במסגרתו יוצעו דירות במחירי הנחה לסטודנטים ולסגל האקדמי באוניברסיטת באר שבע, אך מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בהשוואה למחירי הדירות סביב הפרויקט הוא מתומחר מעל למחיר השוק ובטח שלא מציע דיור מוזל.
רוב העסקאות ברחוב נסגרו במחירים נמוכים יותר למ"ר
הפרויקט יכלול 147 דירות בתמהיל מגוון במיוחד שיכלול דירות בנות 2-5 חדרים, בשטח של החל מ-63 מ"ר לדירת שני חדרים, במחירים של החל מ-820 אלף שקל. מדובר בקרקע הסטורית שהייתה שייכת לשיכון ופיתוח ועברה לידי אזורים כאשר רכשה את החברה. בסך הכל יכלול הפרויקט 4 בניינים ובו בני 8 ו-9 קומות ויכלול 15 דירות של 2 חדרים, 40 דירות 3 חדרים. 25 דירות 3.5 חדרים, 38 דירות 4 חדרים, 26 דירות 5 חדרים, 3 דירות 6 חדרים. אלא שגם אם המחיר של דירת 2 חדרים נחשב לנמוך ברמה הארצית, מחירי הדירות הגדולות יותר עומדים על 1.11 מיליון שקל עבור דירת 3 חדרים, 1.31 מיליון שקל עבור דירת 4 חדרים ו-1.47 מיליון שקל עבור דירת חדרים. כל המחירים אגב מלווים במילה "החל" מה שאומר שככל שמטפסים בקומות כך עולה מחיר הדירה.
בהתאחדות הסטודנטים ובחברת אזורים טענו כי המחיר שעומד על למעלה מ-13 אלף שקל למ"ר משקף הנחה על מחיר השוק אך בהתבוננות במחירי רשות המסים לדירות חדשות ברחוב רגר שאכן נחשב ליוקרתי ניתן לראות כי רוב העסקאות נמוכות ממחיר זה למשל, עסקה שנסגרה באותו הרחוב בפרויקט חדש רק בחודש אוגוסט האחרון משקפת מחיר של כ-11.5 אלף שקל למ"ר, ועסקאות של למעלה מ-13 אלף שקל למ"ר הן נדירות ברחוב. בתשובה לכך אמרו ב-3 הגופים, כי ההנחה מגולמת במחיר העסקה ולאו דווקא במחיר הדירה, כלומר בעלות המימון וכו', אך לא ברור בכמה מוזילה אותה "עסקה" את המחיר הסופי. דוגמא נוספת היא פרויקט ששווק לפני כשנתיים לדירות מרוהטות חדשות של 2 חדרים מול מעונות דרום, נמכר במחירים של 480-500 אלף שקל מאז עלו המחירים בבאר שבע (לפי נתוני משרד השיכון) בכ-20% כך שלכאורה המחיר היה אמור לעמוד על כ-600 אלף שקל לדירת 2 חדרים ממוצעת אך בפועל הם גבוהים בהרבה.
נקודה נוספת ששווה להתעמק בה היא מדוע סטודנטים צריכים להתגורר בלב העיר? וכיצד המדיניות של אגודת הסטודנטים לעודד אותם לעשות זאת מתיישבת עם המדיניות המקבילה של עידוד מעונות סטודנטים במחירים מוזלים. גם אם יש סטודנטים שיכולים לממן דירות במיליון שקל ומעלה, ברור כי רובם נתמכים על ידי הוריהם ולכן סביר שהיו מסתדרים בשוק החופשי לבדם. בהתאחדות הסטודנטים אמרו היום, כי מה שהניע אותם הוא הרצון לעודד סטודנטים להתגורר בפריפריה, אך האם עידוד סטודנט לרכוש דירת 6 חדרים שמוצעות בפרויקט היא התוצאה שלה מייחלים בהתאחדות?
בהתאחדות הסטודנטים מתעלמים ממכרזי "המחיר למשתכן"
אך הנקודה החשובה מכל חוזרת שוב לנושא המחיר - בהתאם להגדרת האוצר כל המכרזים שיוצאים כעת לשיווק יהיו במסגרת מחיר למשתכן. תוצאות מכרזים אחרונים בעפולה ובקרית מוצקין הצביעו על הנחות מופלגות של כ-30% בממוצע לדירה ובקרוב צפויים מכרזים כאלה יוצאים גם בבאר שבע בהם ימכרו דירות הרבה מתחת ל-10 אלף שקל למ"ר. בעתיד הלא רחוק מתוכנן שיווק של קרוב ל-3,000 יח"ד בעיר במסגרת זו בהן כ-400 בשדרות רגר המדוברות, לכן לא ברור איזה שיעורי בית עשתה אגודת הסטודנטים לטובת הסטודנטים שלה והאם מישהו עצר לרגע וחשב האם זו באמת העסקה הכי טובה בעיר?