"קבוצה גדולה של אזרחים ערבים שבאים לגור כאן ביחד מעוררת רגישות מסוימת"
דרישה לביטול מכרז לחכירת 27 מגרשים לבניית וילות בעפולה - 45 הזוכים בו הם ערבים; הנימוק הרשמי: תיאום מחירים אסור; בא כוחם של הפונים: "בשכונה גרות משפחות שאיבדו ילדים בפיגועים"
מכתב שנשלח היום (ב') לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ובו דרישה לבטל מכרז לחכירת 27 מגרשים לבניית וילות בעפולה, מעורר לא מעט דילמות ברשות. תושבים משכונת מורדות עפולה בה נערך המכרז וכמה מתמודדים בו, טוענים במכתב באמצעות עורך הדין אילן וקנין כי 11 הצעות תואמו באופן אסור, ולפיכך יש לפסול את המכרז כולו. אלא ששמות הזוכים בקרקעות מסגיר את החשש האמיתי של הפונים - כל 45 הזוכים ב-27 המגרשים הם ערבים.
בשיחה עם "כלכליסט" מאשר עו"ד וקנין כי זו הסיבה שהניע את לקוחותיו לדרוש לבטל את המכרז. "כל אדם שרוכש דירה רשאי לבחור את השכנים שלו. הנושא רגיש במיוחד בשכונה הזו משום שגרות בה משפחות שאיבדו ילדים בפיגועים. מגיע לערבים זכויות כמו כולם, אבל קבוצה גדולה של אזרחים ערבים שבאים לגור כאן ביחד מעוררת רגישות מסוימת".
על פי המכתב, במכרז יועדו 18 מגרשים לבניה של בתים דו משפחתיים, ו-9 יועדו לבתים חד משפחתיים. הפונים טוענים כי בכל המכרזים של המגרשים הדו משפחתיים היה תיאום אסור, שכן בכולם הצעת המחיר היתה 255,555 שקלים. "סכום זה המופיע בכל המכרים הנ"ל, מצביע בבירור על תכסיסנות ותיאום אסור" הם כותבים.
כמו כן, על פי המכתב התיאום היה ידוע גם למציעים אחרים משום שסכומים דומים, אך לא זהים, הופיעו גם בהצעות לחלק מהמגרשים החד משפחתיים.
הפונים מזכירים במכתבם את פרשת המכרזים בחריש, והעובדה שבית המשפט הורה לבטל מכרזים שעלה חשש כי הצעות המחיר בהם תואמו על ידי עמותות חרדיות.
אלא שלמרות קווי הדמיון, המכרז בעפולה שונה ולכן הדילמה של רמ"י אינה פשוטה. ראשית רמ"י חוששת להיקלע שלא מרצונה לקונפליקט ערבי יהודי. שנית, במקרים הבודדים שמכרזים נפסלו בגלל תיאום היו אלה עמותות שפעלו בשיתוף פעולה לחכירת קרקעות לבניה רוויה. במקרה הנדון הסוגיה המשפטית מורכבת משום שמדובר בבתים צמודי קרקע, ולא בטוח כי כמה מכרים או בני משפחה הניגשים יחד למכרז, כל אחד על מגרש אחר, מהווים עילא משפטית מספקת לפסילתו.מה עוד שבחריש הטיעון כנגד העמותות התבסס לא רק על מחירים זהים, אלא על ראיות נוספות דוגמת חשבונות בנק זהים, אדם אחד שריכז את כל ההצעות ועוד. לפי הידוע ל"כלכליסט" אין ראיות שכאלה במקרה בעפולה.
מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "הרשות משווקת קרקעות לכלל אזרחי המדינה ללא הבדל דת גזע ומין. מכרז פומבי במורדות עפולה הצעירה, לחכירת 27 מגרשים לבניית 45 יח"ד לבנייה עצמית, פורסם בעיתונות ובאינטרנט ביולי ונסגר כשלושה חודשים לאחר מכן. למכרז יכלו לגשת כל אזרחי המדינה בכללם תושבי עפולה. למכרז הוגשו 305 הצעות כשרות של אזרחי המדינה. מכל המגזרים, במכרז הוכרזו 27 זוכים (חלקם זכו במגרשים לבנייה דו משפחתית) ההצעות שנבחרו במכרז היו הגבוהות ביותר .כרגע לא ידוע לי על החלטה לבטול המכרז לאור הטענות."