כחלון על תוספת 20% שטחי בנייה: החוק יעניק אופק ויציבות - רוצים לקדמו במהירות
שר האוצר הבהיר כי ראשי הערים יוכלו להתנגד לתוכנית. עוד התייחס לקשיי תוכנית מחיר למשתכן בפריפריה: "לא נהסס להכניס את היד לכיס". ח"כ זנדברג: "מה עם זכות הציבור להתנגד?"
"הוראת השעה מאפשרת הגדלת היצע ב-20% גם בקרקעות פרטיות. הדחיפות של החוק היא כדי לייצר אופק ויציבות. שבעלי הקרקעות והיזמים ידעו מה קורה ולכן אנחנו רוצים לעשות את התהליך כמה שיותר מהר". כך אמר שר האוצר משה כחלון היום (ב') בדיון הבהול שהתקיים בוועדה המיוחדת להתחדשות עירונית, בראשות ח"כ אלי כהן.
כחלון עוד הדגיש כי המהלך "אינו נגד ראשי הרשויות, ראש עיר שלא ירצה זה לא יהיה, הוא זה שצריך לתת היתרים". הוראת השעה שמקדם שר האוצר נועדה לזרז בנייה, ולהגדיל את כמות הדירות במגרשים מתוכננים שעוד לא החלה הבנייה בהם. מנהל התכנון שמוביל את הוראת השעה, מציע להעניק לוועדות המקומיות לתכנון ובנייה סמכות לאשר תוספת של 20% שטחי בנייה למגרשים מתוכננים.
- כחלון מקדם הוראת שעה שתאפשר להגדיל ב-40% את כמות הדירות במגרשים לבנייה רוויה
- אלי כהן: "התנחלויות הן פתרון למצוקת הדיור"
- בניגוד להצהרות כחלון: האוצר הפחית את מספר הדירות להשכרה כדי לממן פינוי בסיסי צה"ל
חברת הכנסת תמר זנדברג העירה כי התהליך של ציפוף עירוני נכון, אך היא הביעה התנגדות לעשותו בדרך של הקלות "הקלות הפכו להיות טייס אוטומטי. מה עם היכולת של הציבור להתנגד? אלה דברים שקיימים בתוכנית רגילות אבל לא בהקלות. אנחנו מתכננים כאן מערכת שתישאר אתנו שנים. מה נעשה עוד 20-10 שנה. נוסיף יחידות דיור בהקלות? מה קורה פה? מערכת התכנון עוברת טלטלות, כל פעם שמים טלאי חדש. בואו נשמור על מערכת עם איזונים ובלמים".
מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אליאב בן שמעון אמר כי "מדובר בצעד נכון וטוב שאמור להגדיל את שטחי הבנייה למגורים ב- 20%, זאת לצורך הגדלת מספר הדירות בשיעור של 30% (שבס מוגדל) ובכך לתרום להגדלת היצע הדירות בישראל, אולם המהלך עלול להיכשל בגלל ראשי הערים".
את עמדת ראשי הערים הביע יצחק ברוורמן שגרס כי הוראת השעה פוגעת ביכולת שלו לנהל את העיר בדרכו. לדבריו, העובדה שההחלטה על מתן ההיתר מצויה בידי הוועדה המקומית אינה מספיקה, משום שיזמים יוכלו לפנות לסמכות שמעליה - ועדה מחוזית או ועדת ערר.
שר האוצר מבקש להעביר את הוראת השעה חוק בהליך מהיר, כך שכבר מחר (ג') תתקיים ישיבה נוספת ובה ישמעו הסתייגויות, כך מקווים כי עד סוף השבוע תעבור הוראת השעה להצבעות במליאת הכנסת.
"התחדשות עירונית - הבוננזה של 2016 - גם בפריפריה"
"ההתחדשות העירונית תהיה הבוננזה של השנה הבאה, והיא תעבוד גם בפריפריה". כך אמר בדיון ראש מטה הדיור במשרד האוצר אביגדור יצחקי.
יצחקי הוסיף כי הוא עובד כיום על חקיקה שתאפשר להעביר תוכניות של התחדשות עירונית למסלול התכנון המהיר של הותמ"ל (ועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור). בנוסף הצהיר יצחקי כי בשבועות הקרובים יחתום משרד האוצר על הסכמי גג עם הרצליה ועריית נתניה.
שר האוצר משה כחלון, אמר כי במשרד האוצר בוחנים שינויים במכרזי מחיר למשתכן בפריפריה משום "שיש קשיים" הסביר "אנחנו לא מתעלמים מזה, גם עם צריך להכניס יד לכיס נעשה את זה. לא נהסס להכניס את היד לכיס ולשנות את השיטה כדי שגם זוגות צעירים תושבי פריפריה יוכלו לקנות דירה".
בנוסף הסביר כחלון כי נבחנת האפשרות להגדיל את שיעור תושבי המקום שיהיו זכאים לרכוש דירה בפרויקטי מחיר למשתכן "בקשתי מאנשי רמ"י (רשות מקרקעי ישראל, א"ג) לבדוק אפשרות להגדיל את שיעור בני המקום. זה בדיוק כמו שיש בן ממשיך בקיבוצים ובמושבים. אני חושב שזה סוג של צדק" על פי החלטת מועצת מקרקעי ישראל במכרזי מחיר למשתכן 20% מהדירות מוקצות לבני המקום. כחלון טען בישיבה כי "20% זה לא מספיק, אבל יש קצת בעיות משפטיות עם זה".
צץ בלבול בוועדה, משום שכבר כיום קיימים בחוק התכנון מסלולי ההקלה המאפשרים לגדיל את כמות יחידות הדיור המתוכננות במגרש ב-30%. הנוכחים בוועדה סברו כי מדובר בשתי תוספות מצטברות, אך בינת שוורץ מנהלת מנהל התכנון הבהירה כי לא כך הוא. לדבריה, ההקלות הוותיקות, המכונות תקנות שבס, מאפשרות לוועדה המקומית לאשר תוספת של 30% לכמות הדירות המתוכננות. אלא שתקנה זו אינה מאפשרת להגדיל את שטחי הבנייה. כתוצאה מכך, אם מגדילים את כמות הדירות אך לא את סך השטח הבנוי- שטח כל דירה מצטמק. ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, הסביר כי המודל הזה לא התממש או לא נוצל במלואו ברוב המקרים, משום שהוא חייב בניית דירות מצומקות מידי.
הוראת השעה החדשה תהיה תקפה למשך 5 שנים ותאפשר להגדיל ב-20% את השטח הבנוי. השטח שיתווסף ישמש רק לבניית דירות המותרות בתוכנית כולל הקלת שבס, אך ההוראה אינה מאפשרת להוסיף דירות מעבר לכך. הוראת השעה קובעת גם כי מחצית הדירות שיתווספו לבניין יהיו קטנות- בגדול של 75 מ"ר או פחות מכך. בנוסף, מבהירים כי תוספת השטח לא תפרוץ את מעטפת הבניין, ותתאפשר רק בישובים עירוניים ותוכניות לבנייה רוויה.
לדברי שוורץ, הוראת השעה תדרבן יזמים לממש תוכניות על הקרקע שבבעלותן זאת משום שמדובר בהליך מזורז להוספת דירות, במקום ההליך התכנוני הסטנדרטי להוספת דירות שעלול לערוך שנים וגם משום שהוראת השעה תפוג בעוד 5 שנים. משום שתוספת השטח כרוכה בהיטלי השבחה, היא גם תתרום כסף לרשות המקומית לצורך הקמת תשתיות מתאימות.