על שולחן האוצר: המדינה תכשיר פועלי בניין במזרח אירופה
מטה הדיור והתאחדות בוני הארץ מגבשים קורס מקצועי שיכשיר פועלי בניין בעיקר ממדינות שעמן יש לישראל הסכמים בילטראליים - מולדובה, בולגריה ורומניה - ויביאם ארצה
המדינה שוקלת להכשיר פועלי בניין בחו"ל ואז להביאם לארץ. ל"כלכליסט" נודע כי נציגי משרד השיכון, מטה הדיור התאחדות בוני הארץ מגבשים בימים אלה קורס מקצועי בן חודש עד חודש וחצי שיכשיר פועלי בניין ‑ בעיקר ממדינות מזרח אירופה שעמן יש לישראל הסכמים בילטראליים, כגון מולדובה, בולגריה ורומניה ‑ לעבודה לפי הסטנדרטים של הבנייה בארץ.
- הממשלה נערכת להאריך את שהות פועלי הבניין הטורקים בשלוש שנים
- כך מסמסה המדינה הבאת אלפי עובדי בניין מאוקראינה
- יש לנו עניין בפועלי בניין, כי אין מספיק
המטרה של ההכשרה בחו"ל היא להביא לענף הבנייה כוח אדם מיומן, שבקיא בטכניקות הבנייה בארץ, שכן למנהלי העבודה בשטח אין זמן להשלים פערים לפועלי בניין שהובאו מחו"ל ממדינות שבהן בנייה מבוססת במרביתה על עץ. לטענת המנהלים, ניתן בזמן קצר יחסית לבצע השלמות פערים שיאפשרו להגדיל במידה ניכרת את מספר הפועלים מחו"ל.
כיום פועלי הבניין הזרים מוטסים ארצה לאחר שהם עברו מבחני שטח בני שבוע עד שבועיים במדינות המוצא שלהם. המבחנים הללו בודקים את כישורי הפועלים במגוון תחומים, כגון הרכבת חלונות, ערבוב מלט, בניית קיר לבנים, ריצוף וטיח, ומסווגים כל אחד מהמועמדים לפי כישוריו הייחודיים. נציגים ממשרד השיכון, ממטה הדיור ומהתאחדות בוני הארץ, שמגייסת מנהלי עבודה מחברות בנייה גדולות בישראל, הם שמגיעים לשטח כדי לקיים את ימי המבחן במדינות השונות. להערכתם, חסרים כיום 20 אלף פועלים בענף הבנייה בארץ.
בשלב זה עומלים על תוכני הקורסים, וטרם חושבו העלויות של פרויקט כזה, אך הקורסים ימומנו במלואם על ידי המדינה.
יו"ר קבינט הדיור אביגדור יצחקי ביקר לאחרונה באתר כזה במולדובה והשתכנע שקיים צורך להכשיר עובדים שאינם מתמצאים בשיטות הבנייה הישראליות ולכן נכשלים במבחנים. "אנחנו שוקלים לבצע הכשרה לעובדים זרים במדינות המוצא שלהם, אשר תארך כחודש, וכל מי שיעבור את ההכשרה בהצלחה יגיע לארץ ויוכל להתחיל לעבוד", אמר יצחקי ל"כלכליסט".
מהתאחדות בוני הארץ נמסר: "הוצע לנו להשתתף בהכשרת עובדים זרים בארץ המוצא על פי הצורך, ואישרנו שנעמיד את מומחיותנו בהתאם לצורך".
במקביל נבחנת האפשרות להביא את פועלי הבניין רומנים שעבדו בישראל לפני 20-15 שנה לצד פועלים פלסטינים, ועזבו את הארץ בתום שהייה של חמש שנים, לפני שחוק התושבות היה מחייב לתת להם מעמד של תושב ארעי. כעת שוקלים במשרד האוצר והשיכון אפשרות להחזיר את אותה אוכלוסייה לישראל לתקופת עבודה שנייה בלי לתת לה מעמד של תושב ארעי. לצורך כך יהיה עליהם להעביר החלטת ממשלה.