$
חדשות נדל

משרד האוצר מזמין חברות בנייה זרות להגיש מועמדות להיכנס לישראל

על פי המודל שגיבשו באוצר, החברות הבינלאומיות ישמשו קבלני משנה לחברות בנייה ישראליות ויידרשו להביא את כל אנשי המקצוע הנחוצים, החל בטפסנים, ברזלנים ורצפים, וכלה במנהלי עבודה. בהתאחדות בוני הארץ, המאגדת את חברות הבנייה, מתנגדים למהלך

אמיתי גזית 06:4629.02.16

משרד האוצר יפרסם בימים הקרובים קול קורא במטרה לאתר חברות בנייה בינלאומיות שמעוניינות לעבוד בארץ — כך נודע ל"כלכליסט". המודל שגיבשו באוצר דומה לזה שלפיו פועלת בארץ חברת ילמזלר הטורקית — כלומר החברות הבינלאומיות ישמשו קבלני משנה לחברות בנייה ישראליות, וזאת בתנאי שיעמדו בקריטריונים הבאים: חברות שמסוגלות לספק 1,000–1,200 עובדים, בעלות מחזור שנתי של 500 מיליון שקל לפחות, בעלות ניסיון מוכח בבנייה מחוץ לארצות מוצאן ויכולת לוגיסטית לטפל בעובדיהן, החל מהטסתם לארץ, דרך שיכונם בדירות ועד להסעתם למקום העבודה. לפי האוצר ישנן כ־500 חברות בינלאומיות שעומדות בדרישות, בהן חברות טורקיות, פולניות, רומניות, יווניות, איטלקיות, סיניות, יפניות ואמריקאיות.

 

שר האוצר משה כחלון מבקש להאיץ את קצב הבנייה כדי להתמודד עם עליית מחירי הדיור, שנובעת להערכתו ממחסור בדירות לעומת הביקוש הגואה. כיום יש כ־50 אלף התחלות בנייה בשנה, ובאוצר מבקשים להגיע לכ־70–60 אלף בסוף 2016. באוצר מעריכים שאחד הפרמטרים שמעכב את התחלות הבנייה הוא מחסור בעובדי בניין, בעיקר בתחום העבודות ה"רטובות", כלומר בניית השלדים.

פועל בניין (ארכיון) פועל בניין (ארכיון) צילום: בלומברג

 

בשנה האחרונה נעשו מאמצים להבאת עובדים זרים — נחתמו הסכמים עם מולדובה, רומניה ובולגריה, שהניבו כ־2,000 עובדים. אך באוצר סבורים שכדי לעמוד ברף שהציבו נדרשים 15 אלף עובדים.

 

בהתאחדות בוני הארץ, המאגדת את חברות הבנייה, מתנגדים למהלך. נשיא ההתאחדות רוני בריק אומר ל"כלכליסט" כי "בכל מדינה מתוקנת, אישור הממשלה לכניסת חברות זרות לענף עם 5,000 עסקים מקומיים היה נחשב ליריקה בפני אזרחי המדינה".

 

החברות הקבלניות שייכנסו לארץ יידרשו להביא את כל אנשי המקצוע הנחוצים, החל בטפסנים, ברזלנים ורצפים, וכלה במנהלי עבודה. הקבלנים חוששים שכניסתן תפגע בחברות בנייה קטנות, שפועלות כיום בקבלנות משנה תחת חברות גדולות. בריק אף טוען כי הדבר עלול לגרום לדחיקתם של עובדים רבים. "אם זה יקרה, רבים מהקבלנים הישראלים הקטנים וחברות תעשייה מקומיות יפשטו את הרגל, ולכן יאבדו את מקום עבודתם מעל 100 אלף ישראלים העובדים בענף הבנייה ובתעשיות נלוות שלו", אמר.

 

בתגובה אומרים באוצר כי חברות הבנייה הזרות לא יתפסו מקומות של עובדים ישראלים, משום שהן נכנסות לצורך הגדלת התפוקה. עוד מסבירים כי מדובר בהוראת שעה התקפה לחמש שנים וכי כאשר יחלוף משבר הדיור היא תבוטל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x