$
ועידת הנדל"ן 2016
ועידת הנדל"ן 2016 גג עמוד

רוני בריק: "ממשלות ישראל עשו ניסיונות על הגב של הזוגות צעירים וחסרי הדיור"

נשיא התאחדות בוני הארץ מתח ביקורת חריפה בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט" על ממשלות ישראל בעשור האחרון שלדבריו ניסו לטפל בעליית המחירים בכל מיני דרכים ופעולות, וכשלו. "הממשלה הנוכחית מכשילה את עצמה בפתרון משבר הדיור", קבע בריק

אביב גוטר 10:2103.05.16

"ממשלות ישראל בעשור האחרון ניסו לטפל בעליית המחירים בכל מיני דרכים ופעולות. הן הפסיקו לתכנן דירות במרכז כדי שאנשים יקנו דירות בפריפריה, הם דפקו חזק עם פטיש של 5 ק"ג, הם העלו מסים והורידו מסים, הם יצאו עם תוכניות כמו דיור להשכרה, מע"מ אפס, מחיר מטרה, מחיר למשתכן הם הקימו וד"ל, ות"ל, ותמ"ל ואת קבינט הדיור והמחירים המשיכו וממשיכים לעלות", כך פתח הבוקר (ג') את דבריו רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ, בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט".

 

לטענת בריק, ממשלות ישראל "לא ממש ידעו מה תהיינה התוצאות של כל הפעולות האלו, לכן למעשה, הן פשוט עשו ניסיונות על הגב של הזוגות צעירים וחסרי הדיור ולא טיפלו בבעיות האמתיות של הענף. לכן כל מה שנעשה לא שיפר את מצבם שלהם ולרוב זה רק הרע את מצבם". 

 


 

בדבריו התייחס בריק לכך שהממשלות מחפשות פתרונות שיהיה ניתן לראות תוך קדנציה אחת והדגיש כי "ענף הבנייה זקוק להבראה שכולל טיפול בשלושת המרכיבים שקובעים את מחיר הדירה: קרקע, עובדים ואשראי".

 

בהתייחסו למרכיב הקרקע הוא התכוון להגדלת היצע התכנון והקרקעות הזמינות: "בזה הממשלה מנסה לטפל. הסרת החסמים התשתיתיים והפחתת ההתנגדויות של ראשי הערים הם פעולות חיוביות שהממשלה הנוכחית מצליחה יותר מבעבר. אולם במקביל, הגדלת מלאי התכנון ושחרור חסמים נוצרה ע"י הממשלה בעצמה, בגלל מתכונת מכרזי הקרקע של מחיר למשתכן, בעיה קשה חדשה ואין בכלל מלאי דירות למשפרי דירות ולרוכשי הדירות להשקעה. אם לא יעשו חשיבה מחדש הממשלה מכשילה את עצמה בפתרון משבר הדיור, וחבל. מחירי הקרקעות הפרטיות עולים, על כל קרקע שיוצאת לשוק מתחרים עשרות יזמים שחוששים מפרויקטים של מחיר למשתכן, חברות קבלניות וקבוצות רכישה שמשתוללות עם המחירים".

 

בריק ציין כי עפ"י כתבה שהתפרסמה ב"כלכליסט" לאחרונה, קבוצות הרכישה גרמו לעליית מחירי הדיור ואמר: "זה היה ידוע קודם, אבל אולי פרשת ענבל אור ואחרים תניע סוף סוף את הממשלה לפעולה להסדרת הענף הפרוץ הזה. צריך להבין, שככל שמחירי הקרקע עולים הייזום הופך לקשה יותר ומסוכן יותר. התחלות הבנייה יורדות ומחירי הדיור רק במגמת עלייה. זו לא אשמת הריבית ולא אשמת הציבור, זו כלכלה פשוטה של מחסור. ויש פתרון, וכבר הצגנו אותו מספר פעמים – להפוך את מחיר למשתכן לפרויקט משולב של דירות למשתכן ודירות לשוק החופשי ולשווק כמה שיותר קרקעות".

 

לאחרונה החליטה הממשלה להגדיל את מכסה העובדים הזרים ב-20 אלף אך לא הצליחה להביא אותם לארץ לאחר שלא הצליחה לסגור הסכם בילטרלי עם סין. בריק אמר כי הממשלה פנתה להתאחדות בוני הארץ ויחד הצליחו להביא עוד כ-3,000 עובדים. אולם עדיין מדובר במספר נמוך למדי. לטענתו של בריק, המדינה עושה מאמצים בכיוון שייפגע בכל ענף הבנייה: "כאשר סין יצאה מהתמונה אנחנו נשארים עם בולגריה, מולדובה ורומניה. וכשלא הולך היא אפילו לא מנסה לסגור הסכמים עם מדינות נוספות או לפתוח את השמיים. להפך, היא מחליטה שבמקום להביא עובדים, יבואו קבלנים עם העובדים שלהם, כאילו הבעיה היא מחסור בקבלנים. אף אחד לא בחן את ההשלכות של הבאת חברות זרות על ענף הבנייה בישראל. הממשלה החליטה על אי אמון בענף שנחשב במשך שנים רבות כקטר המוביל את הצמיחה בישראל".

 

רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ בוועידה. "הממשלה מכשילה את עצמה בפתרון משבר הדיור, וחבל" רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ בוועידה. "הממשלה מכשילה את עצמה בפתרון משבר הדיור, וחבל" צילום: עמית שעל

 

בהמשך התייחס בריק למרכיב השלישי במשוואה – האשראי: "יש כל כך הרבה גורמים שלכאורה היו צריכים לדעת, להתריע, לטפל ולפתור אותה. כסף לא אמור להיות חסם לצמיחה ולבנייה משום שכסף הוא אמצעי ייצור הפשוט ביותר. המצב הוא שבזמן שאנו בונים כ-100 אלף דירות בבנייה פעילה, כאשר רק בשנה האחרונה הגענו לכ-50 אלף התחלות בנייה, ובמקביל נבנים כאן משרדים, אזורי תעסוקה ומסחר, מבני ציבור, וסוללים כבישים לאורכה ולרוחבה של המדינה - הגענו לתקרה. ליתר דיוק הבנקים שלנו הגיעו לתקרה. היום, בדומה לשנת 2011, כסף הוא חסם לייזום ולבנייה, ואם הצלחת להשיג כסף אז הוא בהכרח יקר יותר, וכשהוא יקר יותר – הציבור משלם".

 

לסיום אמר בריק: "אי אפשר לסיים מבלי לדבר על חלק נוסף מהנושאים החשובים בענף שלא טופלו כלל. בדיור להשכרה אפשר לייצר אלפי דירות אצל היזמים והמשקיעים לדירות להשכרה אבל התמריצים הקיימים אינם מספקים. אחרי ש'הרגו' את תמ"א 38 חייבים בפרויקטים של פינוי- בינוי לדרוש פטור גורף מלא בהיטלי השבחה כדי ליצור ודאות ליזמים פרויקטים מסוג זה. המדינה היא זו שצריכה לדאוג לרשות המקומית והיא זו שתשקיע בבניית תשתיות, מבני ציבור ועוד.

 

 

"ודבר אחרון, המדינה צריכה להבין שהיא מזמינה עבודה היא גם צריכה לשלם. ולשלם כמו שמקובל בכל המשק אחרת הענף יקרוס כי לא ייתכן מצב שבו המדינה היא זו שלא משלמת ולא עומדת בהסכמים. אנחנו ערוכים ומוכנים לבצע את המשימות ככל שיהיו ואנחנו אלה אשר יודעים מה אנחנו צריכים כך שתפקיד הממשלה הוא לספק את זה כי רק כך נוכל לראות שינוי בשוק הדיור".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x