בינת שוורץ: "המדינה צריכה לבנות עוד 1.5 מיליון יח"ד בתוך 25 שנה ולתכנן מלאי כפול"
מנהלת מינהל התכנון אמרה בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט", כי ב-25 השנים הקרובות יירשם גידול של 40% מספר הדירות שיידרשו למגזר הערבי ו-66% לחרדים
"בשנים האחרונות מינהל התכנון עשה עבודה והצליח לתכנן כמעט 100 אלף יחידות דיור ומספר יחידות הדיור שנמצאות באישור עלה פי שלושה ויותר מאז פרוץ המשבר ב-2008. המדפים מלאים, השטח אמנם לא", כך אמרה בינת שוורץ, מנהלת מינהל התכנון היום (ג') בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט".
"בסקר תוכניות למגורים שערכנו בשנים 2014-1999 במחוזות ת"א, מרכז וירושלים גילינו שיש פער בין התכנון לביצוע, שמתחיל לפחות שלוש שנים אחרי", אמרה שוורץ. "אנחנו רואים הדרגתיות, כי מה שאנחנו מתכננים נפרס על פני 25 שנה. מה שמעניין זה שחלק גדול מהגורמים לעיכוב התכנוניים הם גורמים ממשלתיים, וזה החלק הטוב כי אנחנו יכולים לטפל בזה. אם בשנת 2010 במחוזות ירושלים ות"א היו 60 אלף יחידות מתוכננות שלא התחילו בנייתן, ב-2014 אנחנו עומדים על 175 אלף יחידות דיור. היה חשוב לנו להבין מה הגורמים שמשפיעים על הפער כדי לתת מענה לציבור".
שוורץ התייחסה גם לגורמים המעכבים את בניית יחידות הדיור: "48 אלף יחידות דיור מתעכבות בגלל גורמים הקשורים ליזם או לבעל הקרקע. אבל לא רק אלו גורמים לעיכובים, בעיות תשתיתיות, גורמים לשמירה על איכות הסביבה וירוקים, סרבני פינויים ושלטון מקומי מהווים חסם לעשרות אלפי יחידות דיור".
מנהלת מינהל התכנון דיברה גם על הפעולות שנעשות במקביל במינהל התכנון - ניהול מגורים במשבר ותכנון מגורים אסטרטגי: "במשבר אנו מוטים לזמינות הקרקעות וכל קרקע שאנו מפשירים היא נקודתית. אנו עושים מאמצים רבים לפתרון חסמי התשתיות אבל עדיין, ההתנגדויות רבות בגלל הדחיפות להגדלת ההיצע. בתכנון ארוך טווח אסטרטגי כל אחד מהחסמים הממשלתיים שעיכבו את הפער בין תכנון לביצוע, יידעו בעתיד מה הם צריכים לעשות כדי להסיר את החסמים הרגולטורים. תכנון אסטרטגי יכול להביא למסקנות רחבות. יחד עם המועצה הלאומית לכלכלה זיהינו שבכל שנה, בחמש השנים הקרובות, יידרשו 50 אלף יחידות דיור, ובתוך 25 שנה צריך לבנות 1.5 מיליון דירות חדשות. מתוכן 25% לחברה הערבית ו-15% לחברה החרדית. בחברה הערבית אנחנו מזהים גידול של 40% מספר הדירות שיידרשו, ובחברה החרדית 66% בתקופה של 25 שנה. חשוב להתייחס לאוכלוסיות האלו כי הן צומחות מהר יותר מהאוכלוסיות האחרות והביקוש אליהן קשיח".
לסיום התייחסה שוורץ בדבריה לנושא התחדשות עירונית ואמרה: "קיימים שלושה דרכים שאנחנו צריכים לעשות, התכנסות וציפוף באזורי הביקוש, מתיחת אזורי הביקוש לטבעות הסמוכות למטרופולין המרכז ולהסיט את חלק מהביקושים לפריפריה".