$
חדשות נדל

נכשל מכרז ענק לבניית 4,000 דירות במחיר למשתכן בבית שמש

העלויות הגבוהות הבריחו את הקבלנים: במכרז הגדול ביותר עד כה שיווק משרד הבינוי 4,200 דירות, אולם הוגשו ארבע הצעות ל־509 דירות בלבד, כולן לחרדים

אמיתי גזית 13:4524.05.16
מכרז הענק של מחיר למשתכן בבית שמש נכשל. במשך חודשים עמלו במשרד הבינוי והשיכון על הכנת המכרז הגדול ביותר שפורסם עד כה, לבניית 4,270 דירות — 2,200 מהן לחרדים ו־2,070 לציבור הכללי. אולם אתמול התברר שקבלנים הגישו רק ארבע הצעות לרכישת קרקעות ל־509 דירות בלבד, כולן בשכונה החרדית. בשכונה החילונית לא נמכר אף מתחם.

שטח בנייה ברמת בית שמש שטח בנייה ברמת בית שמש צילום: עמית שאבי

 

הפרויקט בבית שמש המתחרדת היה גם מוקד של התעניינות פוליטית. בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכולנו הוצהר במפורש שהממשלה תקדם בעיר בנייה לחילונים, דתיים ומסורתיים. באחד מלילות דצמבר אף הוזעק מנכ”ל משרד הבינוי אשל ארמוני לישיבה עם ח"כ דודי אמסלם, נציג מחוז ירושלים ברשימת ליכוד. בעקבות הישיבה, קיים המשרד מו”מ ארוך עם עיריית בית שמש והאופוזיציה במועצה.

 

לבסוף הוחלט ששכונה ד' תשווק לציבור החרדי, ושכונה ה' לציבור הכללי. מכיוון שאסור לייעד קרקע למגזר מסוים, סוכם שהבניינים בשכונה החרדית יהיו עד שבע קומות, ואילו בשכונה ה’ של תשע קומות, משום שחרדים שאינם משתמשים במעלית שבת נמנעים מלגור בהם. כעת נראה שההבדלים התכנוניים גרמו לכישלון השיווק בשכונה החילונית בשל עלויות בנייה גבוהות שהרחיקו את הקבלנים. עם זאת, גורם במערכת הפוליטית רמז שההנהגה החרדית בבית שמש “סייעה” לכישלון בשכונה.

יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בבית שמש, משה מונטג, אמר כי “לא הפתיע אותי שאף קבלן לא ניגש, בניינים גבוהים מחייבים הקמת חניונים תת־קרקעיים ואלמנטים נוספים המייקרים את הבנייה”. הוא הוסיף שייתכן שקבלנים לא ניגשו כי חששו שלא יצליחו למכור דירות בבית שמש לחילונים, אך הדגיש שהעירייה מסייעת לשיווק.  

 

המכרז פורסם בסוף 2015, אך מו”מ ארוך בין משרד הבינוי לעירייה, עיכב את פרסום החוברת. בין השאר, היתה מחלוקת על עלות פיתוח הקרקע. בתחילה הציב משרד תג מחיר של 300 אלף שקל לדירה, כך שדירת 3 חדרים היתה עולה קרוב למיליון שקל. “הבהרתי לשמאי הממשלתי, לשר האוצר משה כחלון ולראש מטה הדיור אביגדור יצחקי שבעלויות כאלה לא נסכים לשווק את הקרקע”, אמר מונטג. לבסוף סוכם להפחית את עלויות הפיתוח בכ־40 אלף שקל לדירה. החוברת פורסמה רק החודש, מה שהותיר לדעת מונטג זמן מועט לקבלנים להיערך. מחיר המקסימום שנקבע היה 7,600 שקל למ”ר.

 

עם זאת, מרדכי חזון, מ"חזון את גלילי חברה לבנייה", שהגישה את אחת ההצעות במכרז, אינו מסכים שהכישלון נבע מלוח הזמנים הצפוף. לדבריו, התב”ע בשכונה החילונית אינה מתאימה למכרזי מחיר למשתכן שאמורים להיות זולים. “לוקחים תב”עות שחיכו חמש שנים, וזה לא מתאים. צפיפות הדירות גבוהה מדי ומחייבת הקמת חניונים תת קרקעיים. המדינה משלמת כ־15 אלף שקל למקום חניה — לנו זה עולה 50 אלף שקל. בנוסף בגלל הטופוגרפיה צריך קירות תמך יקרים”. עוד הוסיף, כי בשכונה ה’ “נמצאו בעבר הרבה קברים והקבלנים מפחדים שימצאו עתיקות במגרש שלהם והבנייה תתעכב”.

 

מנכ”ל חברת רוטשטיין, אבישי בן חיים, התייחס לכישלון ואמר כי “הסיכון שמחירי המכירה קבועים והעלויות רק עולות אינו מאפשר ליזמים מהשורה הראשונה לגשת למחיר למשתכן. מקבלי ההחלטות חייבים להיות קשובים ליזמים”.

 

בתגובה של מטה הדיור במשרד האוצר ומשרד הבינוי נמסר כי “במכרז הראשון בבית שמש שווקו בהצלחה 509 דירות — כמות יפה לכל הדעות. כל גורם מבין ש־4,000 דירות היא כמות עצומה. למרות כל הספקנים והאינטרסנטים שרוצים לייאש את הזוגות הצעירים, מכרזי מחיר למשתכן ימשיכו להצליח בכל הארץ”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x