תביעה: עורכת הדין שחברה בכת מעלה במיליוני שקלים
רוכשי דירות שהפקידו 5 מיליון שקל בחשבונות נאמנות בניהול עו"ד איה לביא טוענים שהיא רוקנה אותם בתוך זמן קצר, כשהם מציינים שהיא חברה בכת בהנהגת ריקי שחם שמגלגלת סכומי עתק. תלונות נגד לביא הוגשו למשטרה
לאחר שפרשות ענבל אור וחברת אדמה התפוצצו, חזרה ההמלצה להקפיד על כך שכספי הרכישה יופקדו בחשבון נאמנות, כדי למנוע מצב שמקבל הכסף ישתמש בו למטרות אחרות, ובסוף הרוכשים יישארו בלי דירה ובלי כסף. אלא שתביעה שהוגשה בשבוע שעבר לבית משפט השלום בתל אביב מעמידה בספק את ההנחה שכספים בחשבון נאמנות מוגנים יותר. לפי התביעה, עו”ד איה לביא רוקנה את כספי לקוחותיה מתוך חשבונות נאמנות — מבלי שהבנקים מגיבים לכך שהיא הוציאה את הכספים באופן יומיומי.
בשלב זה ידוע לתובעים על חמישה לקוחות שאיבדו את כספם, כ־5 מיליון שקל בסך הכל. עו"ד עמית שגב מעמק חפר המייצג מספר רוכשים מספר כי מאז הגשת התביעה התרבו הפניות אליו, כשבמקביל הוגשו נגד לביא מספר תלונות למשטרה. את תגובתה של עו”ד לביא לטענות אי אפשר היה להשיג, כאשר גם עורכי הדין של התובעים וגם “כלכליסט” לא הצליחו לאתר אותה השבוע.
הבנק שומר על הנאמן
לפי כתב התביעה, התובעת ואמה שגרה בהולנד שכרו באוגוסט 2014 את שירותיה של לביא כדי למכור דירה שהחזיקו ולרכוש שתי דירות בפרויקט לב לבונטין בתל אביב. בין המכירה לרכישה, ולפני שזכויות הבעלות נרשמו על שמן, הועבר הכסף לחשבון נאמנות בבנק מזרחי טפחות — צעד מקובל במצבים אלה. לביא קיבלה ייפוי כוח להעביר את הכספים ליזם רק בתמורה לרישום הערת אזהרה לטובת הרוכשות ורישום הבעלות על הדירות בטאבו.
בתחילה הועברו לחשבון מיליון שקלים, שמחצית מהם נועדו לרכישת דירה לבת ומחצית לרכישת דירה לאם. אולם כתב התביעה טוען שלמרות שרישום הבעלות הושלם במאי 2015, לביא הסתירה זאת ומשכה לעצמה כ־750 אלף שקל. בהמשך טענה שמיליון שקל הועברו לפרויקט — אך התברר שרק כמחצית מהסכום הועברה.
בהמשך, הועברו לחשבון הנאמנות 1.2 מיליון שקל לרכישת דירה נוספת. ולטענת כתב התביעה, הסכום הוצא מתוך החשבון בתוך פחות משבועיים בשלוש העברות עיקריות, לחשבון נאמנות אחר שפתחה עו"ד לביא. אלא שלביא העבירה את כל הכספים בשנית, הפעם לחשבונה הפרטי שהתנהל באותו סניף בנק, במשיכות יומיות רציפות של 6,000 שקל בכל פעולה.
הרוכשות הבינו שהכספים שהפקידו נעלמו רק לאחר שידיד המשפחה שהמליץ על עו”ד לביא סיפר להן שהיא הודתה בפניו שמעלה בסכומים שהוא עצמו העביר לה. לכתב התביעה מצורף תמלילי שיחה עם לביא, שבה היא מודה שהסתבכה כלכלית ושלשלה לכיסה את הכספים שבחשבון הנאמנות.
הבנק לא הסכים להציג לרוכשות את התנועות בחשבון אלא בנוכחות עו”ד לביא. כשהגיעו יחדיו גילו השתיים שכ־1.8 מיליון שקל נעלמו מהחשבון. בפגישה נוספת הבטיחה לביא לרוכשות שתשיב את הכסף, אך ניתקה עמן קשר.
ברקע: כת סודית
ל"כלכליסט" הגיעה תלונה של אשה נוספת שנעזרה בלביא ומתארת אותה כדמות שעושה רושם של אשת מקצוע מהשורה הראשונה. "לביא ייצגה אותנו בשתי עסקאות והמכירה עברה חלק. היא קיבלה 300 אלף שקל שהופקדו על ידה לחשבון נאמנות, אך אחרי התשלומים היא התחמקה משחרור הכסף והתחילה סחבת כשהיא מספקת תירוצים”, מספרת האשה. “בגלל שהכסף לא הגיע, היא ייעצה לי לקחת הלוואה והבטיחה שתשלם את הריבית. לקחנו הלוואה של 140 אלף שקל ומאז היא נעלמה". גם במקרה זה, הבנקים סירבו לספק לאשה מידע על החשבון, והיא נחשפה למעילה רק בזכות קשרים אישיים.
התובעים ושאר הלקוחות שנפגעו בפרשה חושדים שהיעלמות הכספים קשורה לחברותה של לביא בקבוצה רוחנית מוכרת, שבראשה עומדת ריקי שחם. החברים בכת רואים בשחם קיסרית, ובכתבה ששודרה בערוץ 2 בתחילת השנה הובאו הקלטות שבהן היא מורה לנאמניה להשיג לה סכומי עתק. בתגובה לתביעה שהוגש נגדה, פסק בית המשפט שעל שחם להשיב חלק מהסכום.
בצו עיכוב יציאה מהארץ שהוגש עתה נגד לביא ואושר על ידי בית המשפט, נכתב שהיא חברה בכת שנוהגת באורח חיים נהנתני ופזרני ושחבריה נתונים למניפולציות קשות שגרמו להם בעבר להעביר רכוש רב לשחם. אחותה של לביא אף העידה נגדה בהליך אחר, ואמרה שמאז שהצטרפה לכת ב־2005 השתמשה בייפוי כוח שנתנה לה כדי למשוך כספים ללא הרשאתה.
כתב התביעה שהגישו הרוכשות מופנה גם נגד הבנקים שלא השגיחו על הכספים בחשבון הנאמנות. לבנקים נוהלי עבודה פנימיים, אך במקרה זה מסתמן שהם לא הגיבו כאשר לביא משכה באופן שיטתי סכומי כסף קטנים וגדולים, ללא כל הסבר ובלי שהבנק ישאל שאלות. בבנק ישראל הדגישו בתגובה כי “הרשאות בחשבון נאמנות אינן מוסדרות בהוראות הפיקוח על הבנקים אלא בדין הכללי, בחקיקה ובפסיקה. את המקרה הספציפי יש לברר בפנייה לנציב תלונות הציבור בבנק הרלבנטי”.