בלעדי לכלכליסט
רשות הטבע רצתה להפוך ליזמית נדל"ן באפולוניה
בתוכנית הבנייה הוקצו לרשות 5,000 מ"ר שטחי מסחר, אולם הוותמ"ל התנגדה לכך, ובתגובה הרשות הגישה התנגדות לתוכנית שהיא בעצמה נמנתה עם יוזמיה
רשות הטבע והגנים עוררה לא מעט תהיות לאחרונה כשהגישה התנגדות לתוכנית בנייה רחבת היקף בסמוך לגן הלאומי אפולוניה בהרצליה, אף שהיא בעצמה נמנתה עם יוזמי התוכנית, לצד רמ"י (רשות מקרקעי ישראל). הסיבה לכך מתבררת כעת. על פי כתב ההתנגדות שרשות הטבע והגנים שלחה לוותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור), ואשר הגיע לידי "כלכליסט", הוותמ"ל סירבה להקצות לרשות הטבע והגנים שטחים שישמשו עבורה כנכס מניב בתוך שטח התוכנית: מתוכם 1,500 מ"ר בשטח השמורה, ו־3,500 מ"ר בשטח השכונה שאמורה להיבנות. עוד נטען בכתב ההתנגדות כי גם הוולחוף (הוועדה לשמירת הסביבה החופית) פסלה חלק ניכר מהשטחים המסחריים בשל קרבתם לחוף הים.
- הרצליה: אושרה בוותמ"ל תוכנית אפולוניה להקמת 3,000 דירות
- למרות הקרקע המזוהמת, פרויקט אפולוניה עבר לאישור בנייה מזורז
זו הפעם הראשונה שרשות הטבע והגנים, שמטרתה היא שמירה על ערכי טבע ונוף, מקדמת תוכנית בנייה בתנאי שיוקצה לה שטח שיניב לה ערך כלכלי. לטענת מירה הולדר, יזמי התוכנית הקצו לרשות הטבע והגנים שטחים מסחריים בהיקף של 5,000 מ"ר, במטרה שאלה יספקו לה את המקורות הכספיים לתחזוקתו השוטפת של הגן הלאומי, שכן "מדובר בגן לאומי פתוח ללא אמצעי הכנסה", לשון ההתנגדות.
יובל פלד, מנהל חטיבת מורשת ונוף ברשות הטבע והגנים, טוען כי עלויות התחזוקה של הגן נאמדות ב־3 מיליון שקל לשנה. "ברמ"י אמרו שאין להם לתת את הסכום, אבל ייתנו לנו שטח מסחרי שיהיה בשטח השכונה. הבהרנו שאנחנו לא יזמי נדל"ן, וצריכים פתרון אחר שיאפשר להשאיר את הגן פתוח. בינתיים שטחי המסחר לא אושרו והתוכנית התקדמה כך שכתוב בה שיהיה גן פתוח לכל ויצאנו קירחים מכאן ומכאן", אמר פלד.
על רקע זאת החליטה רשות הטבע והגנים להתנגד לתוכנית במתכונת שאושרה, וכעת היא דורשת שייגבו דמי כניסה לגן הלאומי: "הרשות מתנגדת לכך שהגן הלאומי יוגדר במסגרת התוכנית כגן לאומי שיבוסס על כניסה חופשית לציבור, ומבקשת כי יוגדר כגן לאומי סגור שבו ייגבו דמי כניסה".
אלון כרמלי, המוביל את מאבק אפולוניה מטעם התושבים, אמר ל"כלכליסט": ראינו שרשות הטבע והגנים היא מיזמי התוכנית, וזה נראה מוזר שהם מוכנים להקריב את הטבע. ואז ראינו שמובטחים לה בתוכנית 5,000 מ"ר של מסחר".
תוכנית אפולוניה אושרה בוותמ"ל בתחילת מרץ וצפויה לכלול 3,000 יחידות דיור, שלושה בתי מלון, 80 אלף מ"ר מסחר, וארבעה בתי ספר. ב־1 במאי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב עתירה נגד התוכנית על ידי עיריית הרצליה, אדם טבע ודין והירוקים, ובקרוב צפוי להיות דיון ראשון.