המהנדסים צעקו, ומשרד הבינוי עיכב הקלות לקבלנים
ל"כלכליסט" נודע כי המשרד דחה הצבעה על צמצום רגולציה לרישום קבלנים בעקבות התנגדות סקטור המהנדסים. סלע המחלוקת: ביטול הדרישה להעסיק במשרה מלאה מהנדס בפרויקטים של קבלנים קטנים
משרד הבינוי והשיכון דחה ישיבה של מועצת הקבלנים שתוכננה להתקיים בשבוע הבא כדי להכריע בשורת הקלות רגולטיביות שגיבש המשרד, כך נודע ל"כלכליסט".
ועדה שהקים המשרד ניסחה שורת הקלות לרישום קבלנים, ובהן ביטול הדרישה להעסיק במשרה מלאה מהנדס או הנדסאי בפרויקטים של קבלנים שיורשו לבנות בהיקף של עד 5,000 מ"ר. סעיף זה חולל סערה בסקטור המהנדסים, וההצבעה על ההמלצות נדחתה עד לגיבוש הסכמה בין הגורמים המעורבים: מהנדסים, קבלנים ומשרד הבינוי. גורם בכיר במשרד מסר ל"כלכליסט" כי ההצבעה על השינויים כנראה תיערך בשלבים, ובכל דיון יעלו להצבעת מועצת הקבלנים הסעיפים שעליהם הגיעו להסכמה. בשלב זה שוקלים במשרד הבינוי לערוך סקר באמצעות חברה חיצונית, ורק לאחר קבלת הממצאים לשוב ולדון בנושא ביטול העסקת מהנדס.
בנימוק להמלצה זו מוסבר כי החובה להעסיק מהנדס במשרה מלאה משיתה ללא הצדקה עלויות גבוהות על חברות בנייה קטנות. "קבלנים קטנים מבצעים עבודות בהיקף משתנה מעת לעת. החובה להעסיק הנדסאי מייצרת עול כלכלי שאינו מביא תועלת", אמר אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, הגוף היציג של הקבלנים. "אין בהמלצה שום סיכון לתהליך הבנייה, ואין סיכון בטיחותי. כל הגורמים המפקחים נותרו בתהליך". לדבריו, הליך הבנייה כולו מלווה באנשי מקצוע, ובהם מהנדס קונסטרוקטור ומהנדס נוסף לביצוע השלד.
מנגד, דני מריאן, יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, גורס כי לא סביר שבחברה המבצעת עבודות הנדסיות לא יועסק מהנדס או הנדסאי במשרה מלאה: "תפקידו להיות אחראי על כל נושא ההנדסה בחברה. הוא אמנם אינו צריך לחתום על הפרויקט, אבל הוא אחראי על הנחיית העובדים לכל הנושאים ההנדסאיים, על קביעת סטנדרט ביצוע, ולמעשה הוא זה שמפתח את ה־DNA ההנדסי של החברה".
הקבלנים טוענים כי מריאן מתנגד לרפורמה מסיבות לא ענייניות. לדבריהם, הוא מתוסכל מכך שמטה הדיור במשרד האוצר דחה את הצעתו להוסיף תפקיד מפקח־על לאתרי הבנייה, והוא חושש כעת כי ההתפתחויות האחרונות יעיבו על סיכוייו להישאר בתפקידו לאחר בחירות לראשות האיגוד שיתקיימו בספטמבר. "לא מעניין אותו עליית תשומות, כפל תפקידים או כפל בקרות מיותרות, העיקר שיסדר ג'ובים. גם אם מדובר בתפקידי סרק על חשבון מחירי הדירות", אמר ל"כלכליסט" בן שמעון. על טענות אלה השיב מריאן: "עוד לא הגשתי מועמדות לבחירות, וזאת משום שאני מחכה שיהיה מישהו ראוי ואז ארגיש את עצמי פטור. ממילא זו עבודה בהתנדבות מלאה".
ההקלות הרגולטיביות עוררו מחלוקות גם בין חברים בכירים בוועדה שניסחה את ההמלצות. אלעזר במברגר, היועמ"ש למשרד הבינוי, מתכוון לא להאריך את כהונתו של אמנון כהן, רשם הקבלנים, בשל בעיות אי אמון בין השניים. במברגר ביקש לגייס לצדו את ביתיה גוטל, כלכלנית הרשות להגנת הצרכן, אולם זו העדיפה לפרוש ולא לחתום על ההמלצות. במכתב למנכ"ל משרד הבינוי אשל ארמוני היא הסבירה כי אין לה ידע וכלים מקצועיים לבחון את ההמלצות.
הקבלנים מדורגים היום בחמש דרגות על פי גודל הפרויקטים שהם מורשים לנהל. קבלן בדירוג ג'2 מורשה כיום להיכנס לפרויקט בהיקף של 3,000 מ"ר, והוא מחויב להעסיק מהנדס במשרה מלאה. על פי אחד מסעיפי הרפורמה המוצעת, קבלן מסוג זה יוכל לנהל פרויקט של עד 5,000 מ"ר, והוא פטור מהעסקת מהנדס. מנתוני התאחדות בוני הארץ עולה שכיום רשומים 972 חברות בסיווג ג'2.
ממשרד הבינוי נמסר: "המשרד מקיים בימים אלה עבודת מטה יסודית להפחת בירוקרטייה וסחבת, לייעול תהליכים ולחיסכון בזמן ובהוצאות כספיות שמתגלגלות לכיסו של הצרכן. עבודת המטה מתקיימת זה כשנה בהשתתפות נציגי משרד ראש הממשלה, האוצר וגורמים מקצועיים, ובהם מהנדסים וקבלנים. העבודה טרם הושלמה ובימים אלה מציגים כלל הגורמים הרלוונטים את חוות דעתם בפני מנכ"ל המשרד".