בית המשפט הורה לבנק ישראל לגבש מתווה לפרסום נתוני המשכנתאות
באיזו עיר לוקחים את המשכנתאות הגבוהות ביותר? באיזה אזור שיעור חדלות הפירעון גבוה יותר? ביהמ"ש הורה לפעול לגיבוש מתווה שיאפשר את פרסום הנתונים
באיזו עיר לוקחים את המשכנתאות הגבוהות ביותר? באיזה איזור בארץ שיעור חדלות הפירעון גבוהה יותר? וכמה בקשות משכנתא הבנקים דוחים בשנה? הנתונים שישיבו לשאלות חשובות אלה שמורים בבנק ישראל, ובשבוע שעבר הורה בית המשפט המחוזי בירושלים למפקח על הבנקים לפעול לגיבוש מתווה שיאפשר את פרסומם.
- ריבית אוגוסט נותרה על 0.1%; "קצב התייקרות הדירות ממשיך להיות גבוה"
- קוד פתוח: בנק ישראל יפרסם פרוטוקול שיקל על כניסת שחקנים לשוק האשראי
- הוועדה ליציבות פיננסית מתחילה לקרום עור וגידים: תמנה נציגים מבנק ישראל והאוצר
ההנחיה ניתנה בדיון בעתירה שהגיש ראש מכון אלרוב לחקר הנדל”ן בפקולטה לניהול ע”ש קולר באוניברסיטת תל אביב, ד”ר דני בן שחר, שאף טען שהבנק נסוג מהבנות קודמות שלפיהן יעביר נתונים שלא יאפשרו את זיהוי נוטלי המשכנתאות.
העתירה המינהלית שהוגשה ביולי שעבר, דרשה לחשוף את נתוני כל המשכנתאות לצורך מחקר, ללא זיהוי הלווים. בארה”ב הנתונים מפורסמים כבר כ־40 שנה.
“המפקח ממשיך בסירובו לחשיפת הנתונים הנדרשים למחקר שיוביל לשיפור ביעילות ובשקיפות במתן משכנתאות בישראל. על פרטיות הלקוחות ניתן לשמור בקלות”, אומר בן שחר שעתירה קודמת שלו הובילה לפרסום נתוני עסקאות נדל”ן על ידי רשות המסים.
מבנק ישראל נמסר כי “מאגר המידע מכיל מידע פרטני ומסירתו גם ללא פרטי זיהוי מעלה חשש לפגיעה בפרטיות בשל האפשרות להצליבו עם מקורות אחרים. הבנק יבחן העברת מידע שתענה על צורכי המחקר”.