ריבית אוגוסט נותרה על 0.1%; "קצב התייקרות הדירות ממשיך להיות גבוה"
שיעור האבטלה הנמוך והרצון לעודד את ההשקעה בתעשייה הובילו את בנק ישראל להשאיר את הריבית על אותה רמה מאז מרץ 2015
בנק ישראל הותיר את הריבית במשק על 0.1%, כך החליטה היום (ב') הוועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג. ההודעה לא הגיעה במפתיע, שכן אין מי שחשב שהבנק ינקוט בצעד אחר ולא ישאיר את הריבית על אותו שיעור שבה היא נמצאת מאז מרץ בשנה שעברה.
- לקראת ההודעה על אי שינוי בריבית: הדולר עולה ב-0.2% ל-3.84 שקלים
- בנק ישראל מנסה להרגיע: המחסור האמיתי בדירות - 40-30 אלף
- "אם לא נשקיע יותר בתקציבים חברתיים, הצמיחה תיפגע"
ההחלטה על הותרת הריבית על כנה לא התקבלה משום שזו הריבית הנכונה למשק הישראלי כיום אלא בעיקר משום שלא הצטברו מספיק סיבות להעלאת הריבית (על הורדה של הריבית בכלל לא מדברים בבנק). יותר מזה, רק בחודש שעבר פרסמה חטיבת המחקר בבנק ישראל כי היא צופה שסיבות כאלו לא יהיו לפחות עד הרבעון השלישי של השנה הבאה.
לדוגמה, שיעור האבטלה נותר נמוך מאוד ועומד על 4.8% בלבד לחודש מאי, האינפלציה מתחילה טיפה להרים את הראש אחרי שורה של מדדים שליליים ומנגד עדיין קיימת חולשה במגזר התעשייתי (שהייצור בו ירד ב-2.2% בחודשים מרץ-מאי לעומת שלושת החודשים הקודמים).
הפרמטר האחרון הוא מה שגורם לבכירי הבנק להרגיש שעדיין יש מקום לבנק ישראל לעודד השקעה וצריכה במשק, כולל מניעת תמריצים להתחזקות השקל מול המטבעות הזרים, באמצעות שמירה על ריבית נמוכה.
לא פחות חשוב הוא מה שעושים בנקים מרכזיים אחרים בעולם. השבוע הודיע הבנק המרכזי האירופי שהוא שומר על ריבית פקדונות שלילית בגוש היורו בשיעור של מינוס 0.4% ובשבוע שעבר הבנק המרכזי הבריטי הודיע גם הוא שהוא שומר על ריבית נמוכה בשיעור של 0.5%. כאשר גם הפד האמריקאי לא צפוי להודיע על העלאת הריבית שלו השבוע, אז בבנק ישראל לא ממהרים גם כן לשנות את המדיניות.
במסגרת הפירוט על מצב המשק שקיבלה הועדה המוניטרית היתה גם התייחסות ספציפית למחירי הדירות. שם נאמר כי "קצב עלייתם של מחירי הדירות ממשיך להיות גבוה: באפריל-מאי הם עלו ב-0.3% וב-12 החודשים שהסתיימו במאי הם עלו ב-7.8%". לראיה שהביקוש לדירות לא עוצר הצביעו בוועדה על כך ש"הפעילות בשוק מוסיפה להיות ערה, ובמאי בוצעו כ-7,800 עסקאות – נמוך מעט מהממוצע ב-12 החודשים האחרונים (כ-8,100 עסקאות לחודש). נמשכת העלייה המתונה בהיקף המכירות של דירות חדשות, ובמאי הוא הגיע לכ-2,750". כמובן שאחת הסיבות לכך שהביקוש עדיין "ער" היא הריבית הנמוכה עליה שומר בנק ישראל שמורידה את הריביות שניתן לקבל בשוק ההון ומכאן שמתמרצת משקיעים לעבור לנדל"ן, להגדיל את הביקוש לדירות ומכאן את מחירן.