כלכליסט TV
אחרי עלייה של 8% בשנה: האם מחירי הדיור בישראל ימשיכו לעלות?
דיברנו עם שמאית מקרקעין ויזם, על נתוני השמאי הממשלתי, ושאלנו אותם גם על תכנית האוצר למיסוי דירה שלישית
מסקירת השמאי הממשלתי הראשי, טל אלדרוטי, עולה שברבעון השני של השנה נרשמה עלייה של 2.5% במחיר הממוצע של הדירות. לשם השוואה, ברבעון הראשון נרשמה עלייה מתונה יותר בשיעור של 1.6%. משמעות הנתון היא עלייה שנתית ממוצעת בשיעור של 8% במחירי הדירות.
- השמאי הממשלתי: עלייה של 2.5% במחירי הדירות ברבעון השני
- בית צמוד קרקע ישן בכפר סבא נמכר ב־2.44 מיליון שקל
- מדד המחירים הפתיע - עלה ב-0.4% ביולי; הדירות הוזלו ב-0.3%
לדברי שמאית המקרקעין נחמה בוגין, מחירי הדירות צפויים להמשיך לעלות בצורה דומה. בוגין מציינת, שתכנית "מחיר למשתכן" לא משפיעה על מחירי הדירות בשוק הרחב משום שהיא פונה לחלק קטן מאד מקהל מחפשי הדיור. לדברי בוגין, מאמצי השיווק העיקריים של הממשלה מתמקדים בקרקעות מדינה, וחסמים שונים עדיין מונעים את האצת הפשרת הקרקעות הפרטיות, בהן מצוי פוטנציאל גדול לבניית יחידות דיור נוספות, מהלך שעשוי להוריד את המחירים.
גם היזם חיים מאירוביץ', מבעלי קב' מאירוביץ' גלנור, אומר שצעדי הממשלה לא צפויים להוריד את מחירי הדיור בעתיד הקרוב. לדבריו, הפתרון נעוץ בשני מהלכים עיקריים. האחד- הגדלת היצע הקרקע באופן מהיר ומשמעותי, והשני - גיבוש תכנית התחדשות עירונית גדולה, כלל ארצית.
לדברי מאירוביץ', גם אם מימוש התכנית הזאת ידרוש זמן רב, הרי שעצם גיבושה יגרום לציבור להבין מהו הכיוון של מדיניות הממשלה, וירגיע פסיכולוגית את קהל רוכשי הדירות.
בהתייחס ליוזמת האוצר למסות בעלי דירה שלישית להשכרה, מסכימים בוגין ומאירוביץ' שמדובר ברעיון גרוע, שכבר החל לפגוע בשוכרי הדירות. בוגין מציינת, שבעלי דירות כבר החלו להודיע לשוכרים על התייקרות צפויה, ומדגישה שברעיון יש פגם מהותי משום שהוא מתייחס למספר הדירות של המשכיר ולא לשווי הדירות. לדברי מאירוביץ', הוא עדיין מקבל פניות בדבר רכישת דירות להשקעה, כשהרוכשים הפוטנציאליים מבהירים לו שהוצאות המיסוי יגולגלו על השוכרים.
השמאי הממשלתי סוקר דירות בנות 4 חדרים בלבד, חדשות ויד שנייה ב-16 ערים בארץ. בת"א נרשמה עלייה של 4% ברבעון השני לעומת הראשון. עלייה של 5% נרשמה באשדוד, כפר סבא ורמלה. 0% נרשם בחיפה וברחובות. באף עיר לא נצפתה ירידה במחירים.