בלעדי לכלכליסט
מחיר למשתכן מציעה: 4 קומות בלי מעלית
הזוכים בהגרלת מחיר למשתכן בירוחם בורחים מהזכייה: הפרויקט כולל בניינים בני 4 קומות ללא מעלית ושטח הדירות צומצם ב־10 מ"ר בהשוואה לפרויקטים אחרים
פרויקט מחיר למשתכן בשכונה הצפונית בירוחם, הכולל 154 דירות ב־14 בניינים בני 4 קומות, לא מפסיק לספוג ביטולים מצד מתמודדים שזכו בהגרלה. הסיבה לכך: חסרונות בתכנון הפרויקט. ל"כלכליסט" נודע כי במטרה להוריד את המחיר הסופי של הדירות בפרויקט שטחן צפוי להיות קטן יותר מדירות בפרויקטים אחרים של מחיר למשתכן, ויותר מכך - בשום בניין לא תותקן מעלית. עם זאת, הקבלן עומד בחוק שנחקק ב־1974, שמחייב התקנת מעלית בבית משותף בן יותר מ־4 קומות.
- מחיר למשתכן: 851 דירות ישווקו בגדרה ובנתניה
- מחיר למשתכן לא עובד בדרום: 51% מיחידות הדיור לא נקנו
- ועדת הכספים אישרה ערבויות בסך 750 מיליון שקל ל"מחיר למשתכן"
"לא ייתכן שזה יהיה סטנדרט הבנייה במדינת ישראל", אמר אחד הזוכים בתוכנית שקודם במעלה ההגרלה לאחר שעשרות זוכים ביטלו את זכייתם. "אמנם המדינה מוזילה את מחיר הדירה ב־170 אלף שקל בממוצע לעומת מחיר השוק, אבל הדירות קטנות יותר ובאיכות נמוכה יותר בהשוואה לפרויקטים אחרים בעיר".
"איך מנפיקים היתרים?"
דירת 4 חדרים ממוצעת בפרויקט הנדון משתרעת על שטח של 90 מ"ר, בעוד דירות 4 חדרים בפרויקטים רבים אחרים של מחיר למשתכן משתרעת על שטח של 100 מ"ר. גם דירות 5 חדרים בפרויקט בירוחם קטנות יותר מאלה של דירות אחרות במחיר למשתכן: 100 מ"ר במקום 120-110 מ"ר. על פי נתוני משרד האוצר, מחירי הדירות בפרויקט צפויים להיות נמוכים ב־20% ממחירי השוק, בדומה להנחות שניתנות בפרויקטים אחרים של מחיר למשתכן, כלומר 676 אלף שקל לדירה ממוצעת, לעומת 845 אלף שקל, המשקף חיסכון של 169 אלף שקל.
"לא ברור לי איך העירייה מנפיקה היתרי בנייה לפרויקטים האלה", אומר קבלן שבונה פרויקט בירוחם שלא במסגרת מחיר למשתכן. "ממני דרשו לבנות דירות גדולות ולהתקין מעלית בכל בניין. אני יודע שבעירייה משתדלים מאוד לבנות בסטנדרט גבוה כדי למשוך אוכלוסיות חזקות שישדרגו את העיר".
מחיר למ"ר בפרויקט עומד על 6,382 שקל כולל מע"מ, ובנוסף יינתן סבסוד בגובה 60 אלף שקל כמענק למתיישבים בפריפריה. בחישוב מהיר נראה כי רוב ההנחה בפרויקט מתקזזת עם הקטנת הדירות, השטחים הציבוריים הקטנים והמעלית. אם נוסיף עוד 10 מ"ר לדירה, המחיר יעלה בכ־63 אלף שקל. במקרה שהדיירים ירצו בעתיד להתקין מעלית בבניין, ההוצאה על כך תסתכם ב־400־300 אלף שקל, כלומר 27 אלף שקל בממוצע לכל דירה, בהנחה שבכל בניין יש בממוצע 11 דירות. לפיכך דירות בפרויקט בירוחם יימכרו בהנחה של כ־80 אלף שקל, ולא 169 אלף שקל, כשמרבית ההנחה מקורה במענק למתיישבים בפריפריה.
"בבניין יש דירות קרקע"
מהמועצה המקומית ירוחם נמסר בתגובה: "בכל בניין כזה יש דירות צמודות קרקע לבעלי צרכים מיוחדים, וחלק מהוזלת בית זה לוותר על מעלית". אולם במועצה כנראה שכחו שהדירות נמכרות לפי סדר הזוכים, כלומר ייתכן שדירות הגן יירכשו בטרם יגיעו תורם של בעלי צרכים מיוחדים.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "משרד הבינוי והשיכון הגדיר מפרט איכותי ומחייב לכל הדירות בפרויקטים של תוכנית מחיר למשתכן, הן בפריפריה והן במרכז, ללא יוצא מן הכלל. קביעת מבנה חדר המדרגות והחובה להקמת מעלית נמצאים בסמכות הרשות והוועדה המקומית ובכפוף לתקנות התכנון והבנייה. עם זאת, משרד הבינוי והשיכון יקיים דיון מקצועי בנושא בקרוב. בירוחם מתבצעת תנופה אדירה של בנייה בעקבות תוכנית מחיר למשתכן, אשר עתידה למשוך אוכלוסייה צעירה ותאפשר צמיחה והתחדשות של המקום".