$
חדשות נדל

כחלון וגלנט: 5% מדירות "מחיר למשתכן" יוקצו לזכאי הדיור הציבורי

שר האוצר ושר הבינוי והשיכון הכריזו על מהלך שנועד להקטין את זמן ההמתנה של משקי בית לדיור ציבורי. על פי ההערכות המדינה תצטרך לרכוש מהקבלנים 2,000-2,500 דירות שצפויות להיבנות בחמש השנים הקרובות

אביב גוטר 13:1914.02.17

 

 

שר האוצר משה כחלון ושר הבינוי והשיכון יואב גלנט הכריזו היום (ג') על שינוי נוסף במסגרת תוכנית מחיר למשתכן במסגרתה יוקצו 3%-5% מהדירות בכל פרויקט לטובת רכישת דירות לזכאי הדיור הציבורי במהלך שנועד להקטין את זמן ההמתנה של משקי בית לדיור ציבורי.

 

מהלך זה אמור להגדיל באופן משמעותי את מאגר הדירות שברשות המדינה והן ינוהלו על ידי החברות המשכנות. כיום, ממתינים לדיור ציבורי כ-2,600 משקי בית ועוד כ-170 אלף זוכים לסיוע בשכר דירה בסכום המסתכם בכ-1.5 מיליארד שקל.

 

מימין משה כחלון שר האוצר ויואב גלנט שר השיכון והבינוי מימין משה כחלון שר האוצר ויואב גלנט שר השיכון והבינוי

 

מאחר שכ-15 אלף דירות נמצאות בהליכי שיווק והגרלה שונים, ההחלטה תתקבל על פרויקטים חדשים שטרם שווקו לציבור זכאי מחיר למשתכן. עד כה שווקו כ-70 אלף יחידות דיור במסגרת התוכנית, כך שעל פי ההערכות המדינה תצטרך לרכוש מהקבלנים 2,000-2,500 דירות שצפויות להיבנות בחמש השנים הקרובות.

 

אחת השאלות שעולות ממהלך שכזה היא סוגיית המימון, מה שידרוש ממשרדי האוצר והשיכון לחפש אחר פתרונות יצירתיים, מאחר שהתקציב המיועד לרכישת דיור ציבורי נקבע בדצמבר האחרון לשנתיים הקרובות. רכישת כמות דירות כזאת צפויה לעלות למדינה למעלה מ-2 מיליארד שקל, תלוי איפה בהרכב רכישת הדירות.

 

פתרון אחד שהוצע היה להקטין את ההנחה שניתנת לזכאי מחיר למשתכן. כלומר, המדינה תגיע להסכם מול הקבלנים על אחוז מסוים מסך הדירות שיירכשו על ידי המדינה והיא בתמורה תשלם לה רק על עלות הבנייה. מאחר שזכאי מחיר למשתכן זוכים להטבה בשווי של מאות אלפי שקלים הוצע להקטין את גובה ההנחה, כלומר את הסובסידיה שהמדינה מעניקה לזכאים, במטרה לייצר צדק חלוקתי שייטיב גם עם אוכלוסיות אחרות, במקרה הזה זכאי הדיור הציבורי.

 

רעיון נוסף הוא השקת מודל שכירות רוכשת שהציג גלנט לפני מספר חודשים. על פי ההצעה יוכלו זכאים לסיוע בשכר דירה להוסיף סכום מסוים על הסיוע שמקצה המדינה, במודל של משכנתא מסובסדת בערבות מדינה, ולאורך זמן להגיע לסכום שמאפשר את רכישת הדירה שבה הם מתגוררים. עוד רעיון שעלה הוא גיוס הון חד פעמי בסכום של מיליארד שקל בבורסה כפי שהוצע לראשונה על ידי עמידר לפני כשנה.

 

שר האוצר משה כחלון, אמר בהקשר זה, "שיקום מלאי הדיור הציבורי שנשחק בשנים האחרונות הוא חלק בלתי נפרד מצמצום פערים חברתיים. אנחנו יודעים שהיעדר דיור זה המחולל הגדול של העוני. המהלך שאנחנו מציגים היום נועד לאלה שלא מצליחים להשיג דיור ללא עזרת המדינה. לפני 20 שנה הפסיקה המדינה את גדלת מלאי הדירות. אם לא נעזור לחלשים לא נצליח לצמצם פערים – החזקים יתחזקו והחלשים יתחלשו.

 

אני נולדתי בדיור ציבורי, אחרי הרבה מאוד שנים ההורים הצליחו לקנות את הדירה ואמי גרה בה עד היום. ככל הנראה בלי העזרה מהמדינה לא היינו מצליחים להגיע לדיור. המאבק הזה סזיפי אבל אנחנו שם ומטפלים בזה".

 

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט אמר, "הבעיה לא תיפתר ביום אחד אבל אנחנו מצביעים על כיוון והולכים לפיו. אנחנו נקצה באזורים שבהם יש מחוסרי דיור, במרכז הארץ, סדר גודל של עד 5% מהדירות לטובת זכאי הדיור הציבורי בהליך שבו שאר הזכאים נושאים אותם על גבם. גם אלה שלא יכלו להיכנס לתכנית יוכלו להשתתף בתכנית ולקבל דירות חדשות. כמו כן, אנחנו מחפשים פתרונות בשכירות ארוכת טווח עד שהם יזכו בדירות של מחיר למשתכן. אני חושב שיש פה בשורה שלא הייתה כדוגמתה, שמיועדת לטובת החלשים שלא מצליחים לעשות את זה לבד".

 

ח"כ לוי-אבקסיס: "אחרי שנים של מאבק למען הדיור הציבורי – סוף סוף הופקעה חומת ההתנגדות הממשלתית להשקעה בדיור ציבורי. שוב הוכח כי רק בהתמדה, עיקשות ואמונה בצדקת הדרך טמון הסיכוי לשינוי במאבק לצדק חברתי. הממשלה נוכחה לדעת כי מדיניות היד הקמוצה כלפי זכאי השיכון הציבורי החיים בתנאים מחפירים, דווקא החמירה את מצבן של אלפי משפחות החיות בצפיפות ובהזנחה חמורה זה שנים, והרחיקה מאלפי זכאים עוד יותר את הסיכוי לזכות בקורת גג לה הם ממתינים שנים רבות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x