יזמי נדל"ן פנו ליועמ"ש: "מכבי האש עוצרים את ההתחדשות העירונית בת"א בשל פרשנות שגויה"
במכתב שהעבירו היזמים לאביחי מנדלבליט נטען כי מדיניות מכבי האש למנוע אישור היתרי בנייה במקרים בהם רוחב הדרך אל הבניין צרה ואינה מאפשרת מעבר כבאית הינה טעות מכיוון שהיא מותירה בניינים במצבם הרעוע, מעמידה אותם בסכנת התמוטטות בעת רעידת אדמה ומגדילה את חשיפתם לשריפות
היזמים המקדמים התחדשות עירונית במרכז הארץ ובעיקר בעיר ת"א החליטו להפסיק לשבת בחיבוק ידיים לאור מדיניות מכבי האש אשר אינה מאשרת היתרי בנייה לבניינים בפרויקטים של תמ"א 38/2 שרוחב הכביש אליהם קטן מהתקן שנקבע על ידם, כלומר מתחת ל-3.6 מטר רוחב (במקור הרוחב התקני עומד על 3.9 מטר, אך במכבי האש הסכימו להתפשר על 3.6 מטר, ד"ל).
- פשרה בנוגע לתמ"א 38 ורוחב הכביש, אבל במכבי האש מודים שזה לא יעזור
- רשות הכבאות נגד פתיחת מכוני בקרה לבנייה: הביאה לדחיית ההכרעה ב-3 שבועות
- עשרות פרויקטים בת"א תקועים בגלל מכבי אש
במכתב המיועד ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כותבים היזמים המאוחדים תחת אגוד לשכות המסחר ומיוצגים על ידי עורכי הדין עופר טויסטר ואברהם ללום,
כי תקנות הרישוי אינן קובעות שמכבי האש הן גוף שיש בידו הסמכות לאשר או לשלול היתרי בנייה. "בהתאם לתקנה 18 לתקנות התכנון והבנייה, על רשות הרישוי להתייעץ עם רשות הכבאות, טרם מתן היתר בנייה, למעט בסוגי מבנים והיתרים המפורטים ברשימה באותו סעיף..... ונדגיש – התייעצות בלבד, ולא העברת הסמכות לקבוע את גורלה של הבקשה, לשבט או לחסד, על ידי רשות הכבאות", לשון המכתב.
עוד נטען על ידי טויסטר וללום, כי הפרשנות של מכבי אש גם היא שגויה, "התנאי כי דרך הגישה שרוחבה 4 מטר לפחות, חל על כל הדרך המובילה למגרש נשוא הבקשה, ולא רק בתחומו. לטעמנו, פרשנות זו שגויה בעליל וזאת מאחר שתקנות בקשה להיתר מתייחסות להסדרים בתוך המגרש ולא לדרכי הגישה ולתשתיות המובילות אליו, שאינן בתחום הבקשה ואינן בחזקתו ו/או בשליטתו של המבקש".
במכתב מבקרים עורכי הדין גם את התנהלותה של הוועדה המקומית ת"א, "המתפרקת מסמכותה ומאצילה אותה לרשות הכבאות, ללא הסמכה שבדין, הינה התנהלות בחוסר סמכות כמו גם בחוסר סבירות", נכתב.
נושא כיבוי האש והיתרי הבנייה הגיע לאחרונה לטיפול ח"כ נאוה בוקר, יו"ר ועדת המשנה לכבאות והצלה, ודיון נוסף בנוכחותו של מנדלבליט מתוכנן ב-5 למרץ. לדברי היזם אייל אוכמן, יזם תמ"א 38 ויו"ר איגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית, "העובדה שכאשר אתה מגיש בקשה להיתר בנייה ואומרים לך "בוא תראה לי איך מגיעים אל המגרש", זה הזוי, ולי כיזם אין שום יכולת להשפיע על כך". עוד אומר אוכמן, כי הקפאת הבנייה מותירה בניינים ישנים אשר לא עומדים בתקני בטיחות האש, ובחלקם עם תשתיות גז מים וחשמל רעועות, כך שבפועל הסכנה שבהשארתם במצב זה מותירה אותם חשופים יותר לשריפות מאשר מבנים חדשים. "האם בגלל שהם ממוקמים ברחוב צר הם מעולם לא יחודשו?", שואל אוכמן.