פי גלילות נגד רשות המקרקעין: לעצור התוכנית ל-9,800 דירות במתחם
החברה, שפנתה לבית המשפט, טוענת כי זכויות הבנייה בשטח שבבעלותה נמוכות יחסית לאזורים אחרים במתחם; רשות המקרקעין: "מדובר בניסיון בוטה לצבור רווחים על חשבון הציבור"
- 9,800 דירות בגלילות מגיעות לשלב האישור
- התסבוכת שתורמת לעיכוב בניית אלפי יח"ד: קרב בין ת"א לרמת השרון על פי גלילות
- פי פחת
רמ"י חילקה את המתחם כולו ל-3 מתחמי משנה שמתוכננים בנפרד. במתחם המרכזי מתוכננות 4,600 דירות, בצפוני 2,770, ובדרומי 1,700 בלבד. הטענה של פי גלילות היא כי רמ"י קיפחה אותה משום שהשאירה את רוב השטח של פי גלילות במתחם הצפוני הדל יחסית בזכויות בנייה. לטענתה, רמ"י מבקשת לקדם את תכנון המתחם המרכזי בותמ"ל (ועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור), ועדה מרובת סמכויות המאפשרת לזרז את הליכי התכנון. תנאי הסף לקבלת תוכנית בותמ"ל הוא כי לפחות 80% מהקרקעות בה בבעלות המדינה. על פי העתירה, גבולות המתחם המרכזי שורטטו כך שיכללו כמה שיותר שטחים בבעלות מדינה ויאפשרו את קידמו בותמ"ל. סימון הגבולות הזה פגע בזכויות הבניה שתקבל פי גלילות.
פי גלילות חולשת על שטח של 164 דונם מתוך 1866 שהתוכנית כוללת. 50% ממניותיה של פי גלילות בבעלות המדינה, שמעורבת בניהול החברה באמצעות 3 דירקטורים מטעמה. 50% האחרים היו שייכים בעבר לחברות הדלק אך נמכרו במרוצת השנים לחברות נדל"ן. סונול מכרה את החלק שלה לחבר טריגו, פז מכרה את מניותיה לחברת קנדה ישראל, ודלק מכרה לקבוצה בראשות עו"ד אריאל שוב, בנו של עו"ד משה שוב ז"ל מי שמונה בשנות ה-80 על ידי בית המשפט לייצג את מאות בעלי הקרקע הפרטיים במתחם גלילות.
על פי העתירה, פי גלילות ורמ"י חתמו ב-2002 על הסכם לפיו התוכנית תקודם בשיתוף פעולה ביניהן באמצעות ועדת היגוי. אלא שלטענת החברה, במשך השנים היא לא שותפה בהליכי התכנון ומצא עצמה מול "עובדות מוגמרות".
באוקטובר 2016 פי גלילות הגישה עתירה מתוך חשש כי התוכנית מקודמת בלי לשתף אותה. לטענתה, בדיון שנערך בפברואר 2017 רמ"י טענה כי התוכנית אינה מקודמת, אך בדיעבד התברר כי כבר בנובמבר 2016 הגישה רמ"י את התוכנית לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. במרץ הורה בית המשפט לצדדים לגבש הסכמות בוועדת ההיגוי. לטענת פי גלילות, אנשיה זומנו לפגישה שאמורה להתקיים מחר, 18 במאי, ארבעה ימים בלבד לפני הדיון בוועדה המחוזית. "ישיבה המוזמנת שני ימי עסקים בלבד לפני מועד הדיון בועדה המחוזית במובהק אין בה כדי להוות ועדת היגוי" נכתב בעתירה.
מרמ"י נמסר בתגובה: "ביום שני הקרוב צפויה תוכנית פי גלילות להגיע לדיון להפקדה בוועדה המחוזית. התוכנית כוללת 9,800 יח"ד והינה נדבך משמעותי במדיניות הממשלה להגדלת היצע הדירות בדגש על איזורי הביקוש. מטרת צו המניעה של בעלי הקרקע הפרטיים בתכניות לדיון בתוכנית היא ניסיון בוטה לצבור רווחים על חשבון חלקו של הציבור בתוכנית ובמחיר הכבד של עיכובה. רשות מקרקעי ישראל בשיתוף כלל הגורמים מקדמת תוכנית איכותית תוך חלוקה שיוויונית של זכויות הבנייה בין המדינה לבין הבעלים הפרטיים השונים בה. ההליך התכנוני מאפשר לכל בעלי הקרקע להעלות את השגותיהם על התוכנית ועל חלקם. הבקשה נגד קיום דיון בתוכנית הינה ניסיון ציני של הפעלת לחץ על הפקידות לשם הגדלת רווחים על חשבון הציבור תוך עיכוב בפיתוח המתחם".