המאבק בתאונות בענף הבנייה: משרד העבודה מבקש לקנוס מנכ"לים בעד 9,000 שקל
המשרד מבקש מוועדת העבודה והרווחה לאשר צו המטיל קנסות של עד 35 אלף שקל על חברות בנייה שיפרו הוראות בתחום הבטיחות. גם המנכ"לים ייקנסו
משרד העבודה והרווחה מבקש מוועדת העבודה והרווחה של הכנסת לאשר צו המטיל קנסות של עד 35 אלף שקל על חברות שיפרו הוראות בתחום בטיחות הבנייה, כולל הקמה והפעלה של מנופי צריח. כמו כן יאפשר הצו להטיל קנסות אישיים של עד 9,000 שקל על המנכ"לים של חברות הבנייה. הוועדה תדון בבקשה ביום רביעי הקרוב.
כיום, אכיפת תקנות בתחום הבטיחות בבנייה מחייבת הליף פלילי מסורבל.
- המלחמה בתאונות בענף הבנייה תעבור דרך תשלומי הביטוח הלאומי
- תאונות עבודה בבנייה: האחריות של בנק ישראל
- אסור לחכות שהמדינה תטפל בתאונות העבודה בענף הבנייה
במכתב ששלח שר העבודה חיים כץ לוועדת העבודה הוא מסביר שקנס הוא "אמצעי אכיפתי יעיל ומהיר". לדבריו, המטרה היא להביא "לתגבור ולייעול של האכיפה בשל ריבוי התאונות הקורות בענף הבנייה" באמצעות שימוש במנגנון הקנסות הקיים בחוק להגברת האכיפה של דיני עבודה, שאושר ב-2011. השר כותב ש"במסגרת החוק נשמרת האכיפה הפלילית לאותם מקרים המצדיקים זאת".
על פי נתוני מען (עמותה לסיוע לעובדים), בארבעת החודשים הראשונה של 2017 נהרגו 12 פועלי בניין ו-87 נפצעו קשה, רוב ההרוגים היו כתוצאה מנפילה מגובה והיתר מפגיעת חפץ, התחשמלות או דריסה.
נוסח הצו קובע שתי דרגות של קנסות. עיצומים כספיים של עד 20 אלף שקל יוטלו על עבירות של שימוש בסולם פגום, הימנעות מניהול פנקס עגורן (מנוף גדול), היעדר תוכנית עבודה מפורטת לעבודות הריסה, ביצוע פעולות חפירה ללא בדיקה של הימצאות תשתיות במקום ועוד. במקרה שהעבריין הוא אדם פרטי (שמעסיק פועלים להקמת ביתו) ולא קבלן מקצועי, יעמוד הקנס על עבירות אלה על חצי מהקנס המקסימלי, כלומר עשרת אלפים שקלים.
קנס גבוה יותר של עד 35 אלף שקל יוטל על הקמת עגורן צריח על ידי אדם לא מורשה או ללא בדיקה של הבודק מוסמך או הפעלה של עגורן בניגוד להוראות הבודק המוסמך. כמו כן יוטל קנס בגובה זה על התקנה בלתי תקינה של פיגום ממוכן, התקנה לקויה של מעקות, הימנעות מגידור פתחים ברצפה ומבדיקת חבלים ושרשראות, העסקת פועלים בעבודה לגובה בניגוד לתקנות ועוד. במקרה של אדם פרטי - הקנס יעמוד על עד 18 אלף שקל.
הצו מאפשר להטיל על מנכ"ל חברה קבלנית קנס אישי של עד רבע מגובה סכום הקנס שהוטל על החברה, כלומר עד 9,000 שקל. זאת, בשל ההנחה הקבוע בחוק שאם לא ננקטו אמצעי זהירות מתאימים, המנכ"ל הפר את חובותיו.