$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

אהוד ברק וגליה מאור נגד הקומות התחתונות במגדל אסותא בת"א

תוספת בנייה לגובה שבה זכה הבניין שמקימה קבוצת הרכישה של האלפיון העליון נוצלה להגבהת התקרות של בעלי הדירות בקומות הגבוהות בלבד, השייכות בין היתר לאהוד ברק וגליה מאור. בקומות הנמוכות זועמים: "קופחנו, בנציגות שולטות הקומות העליונות"

דותן לוי 06:4706.12.17

סכסוך חריף פרץ בין חברי קבוצת רכישה של מגדל אסותא הממוקם בלב שכונת הצפון הישן בתל אביב, שעמה נמנות כמה דמויות מפתח בעולם העסקים הישראלי.

מקור הסכסוך הן טענות של חלק מחברי הקבוצה, שלפיהן שינוי תכנוני אשר נעשה במגדל ואפשר תוספת של בנייה לגובה — נוצל באופן שאפשר למספר קטן של בעלי דירות, בקומות הגבוהות בלבד, להגביה את תקרת דירותיהם. זאת, בעוד מהמתגוררים בקומות הנמוכות נמנעה ההטבה.

 

פרויקט מגדל אסותא משתרע על שטח של 8.5 דונם, בצמוד למבנה בית החולים אסותא ההיסטורי, בין הרחובות ז'בוטינסקי בצפון, אמסטרדם בדרום, יהושע בן נון במזרח וארבע ארצות במערב. הפרויקט כולל מגדל של 26 קומות וכן שני מבנים לשימור.

 

 צילום: צביקה טישלר

בשנת 2008 הוקמה קבוצת הרכישה המקימה את הפרויקט. מאז ידע הפרויקט לא מעט מהמורות ומאבקים, בין חברי הקבוצה לתושבים הסובבים אותם ובינם לבין החברות המנהלות לשעבר. בסופו של דבר, הקבוצה הצליחה לצלוח את המהמורות, ובעוד שבועות ספורים הפרויקט צפוי להתאכלס. אולם דווקא ברגעים משמחים אלה פרץ סכסוך נוסף, והפעם בין חברי הקבוצה.

 

קומה 20 ומעלה וכל השאר

 

מקור הסכסוך הוא תוספת גובה שבה זכה הבניין, בזכות שימוש בטכנולוגיית מעליות מתקדמת. טכנולוגיה זו ייתרה את קומת השטח התפעולי שתוכננה להיבנות בראש המגדל, ואפשרה לנצל את תוספת הגובה שנחסך, בהיקף של כמה מטרים, להגבהת תקרת הדירות. אך הטבה זו לא חולקה בין כל הדירות אלא ניתנה למעטים. בעלי הדירות מהקומה ה־20 ומעלה זכו בה, ומבעלי הדירות שב־19 הקומות מתחת היא נמנעה.

 

לטענת חלק מהדיירים, נציגות הקבוצה המהווה למעשה את הוועד המנהל את הפרויקט מטעם הדיירים, נשלטת על ידי בעלי הדירות בקומות הגבוהות, ולכן אפשרה את החלוקה הלא הוגנת בין הדיירים של תוספת גובה התקרות.

 

חברי הנציגות שגם גרים בקומות העליונות, שלגביהם הוטחו האשמות כי נוספו להם שטחים, הם שותף־מנהל בקרן פיטנגו אהרל'ה מינקובסקי (קומה 20) ועו"ד יוסי אברהם (קומה 21). יחד איתם מתגוררים בקומות העליונות במגדל גם ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק (קומה 23), מייסד מדינול קובי ריכטר (קומה 23), משה צור אדריכל הפרויקט (קומה 22) ומנכ"לית בנק לאומי לשעבר גליה מאור (קומה 20). בקומות התחתונות יותר מתגוררים מייסד חברת תעודות הסל תכלית מייקל דיוויס (קומה 19), עו"ד ישראל קנטור (קומה 18), עו"ד דליה טל (קומה 16), בעלי ומנכ"ל פוקס הראל ויזל (קומה 15), מנכ"ל איי.די.איי ביטוח רביב צולר (קומה 14) ומנהל איכילוב לשעבר פרופ' גבי ברבש.

 

דיירים נוספים במגדל הם מנכ"ל קרן ההשקעות פימי ישי דוידי, עו"ד גיורא ארדינסט, מנכ"ל חברת השילוח אוריין חן למדן, ראש המכון לחקר החלל לשעבר פרופ' גיורא שביב וסמנכ"ל הכספים של טבע לשעבר איל דשא. כמו כן אלי יונס, לשעבר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, רכש דירה בקומה השלישית של אחד המבנים לשימור בפרויקט.

טענה נוספת שעלתה היא כי הקבוצה מתנהלת באופן לא שקוף, דבר המתבטא בהיעדר פרסום של פרוטוקולים ועדכונים שוטפים. בנוסף לכך הדיירים טוענים כי חברי הנציגות המנהלת אינם מזמינים את חברי ועדת הביקורת לישיבותיהם כמתחייב. דבר זה הוביל להתפטרותה של יו"ר ועדת הביקורת, שנבחרה על ידי חברי הקבוצה, אסתר אלדן, מנכ"לית דלק ישראל. במקומה מונה לתפקיד היו"ר גדי אבירם, מנכ"ל מטרו מוטור. יחד איתו משמשת בוועדה הילה אמסטרדם, לשעבר יו"ר קבוצת אוריין וכיום דירקטורית בכמה חברות.

 

לבסוף טוענים המבקרים כי התחייבות הנציגות למנות שמאי שיעריך את גובה הפיצוי שיש לתת לרוב הדיירים שלא זכו בהטבה, לא כובדה, וכי הפיצוי שהוצע להם הוא זעום.

 

"החלטות שהתקבלו לאורך הפרויקט מצביעות על כך שישנו ניגוד עניינים ואינטרסים שונים שפועלים בעת קבלת החלטות בפרויקט, כאשר בשורה התחתונה המסקנה היא כי הנציגות אינה דואגת לכלל חברי הקבוצה באופן שווה", אומר אחד מחברי הקבוצה. כך, למשל, עולה מדבריו כי שיטת בחירת החניות והמחסנים היתה כזו שאפשרה לחלק מחברי הקבוצה לבחור את החניות הטובות בבניין אשר ערכן הכספי גבוה יותר וזאת על חשבון יתר החברים.

 

 צילומים: עמית שעל, אוראל כהן

 

 

"רשעות וקנטרנות"

 

חברי נציגות שאליהם פנה "כלכליסט" דחו את הביקורת כלפיהם על הסף. "רשעות וקנטרנות", כינה אותה אחד מהם. חבר נציגות נוסף אמר: "הטענות מגיעות מכמה תושבים בודדים שכולם כבר קיבלו תשובות. בשלב שהתחילו לבנות את הפרויקט היתה לנו מטרה לסיים את הפרויקט באיכות הכי טובה ותוך שמירה על התקציב. היום אנחנו גאים בכך שכל אחד קיבל בדיוק מה שהוא קנה. מי שקנה ב־2010 עשה עסקה מטורפת. הבניין עומד להיות מאוכלס במהלך חצי השנה הראשונה של 2018 והסטייה במחיר היא של אחוזים בודדים".

 

לדבריו, "בשל אילוצים תכנוניים חלק מהקומות קיבלו תקרה גבוהה יותר, יש מנגנון איזון שמאי ובודקים בסוף הפרויקט מה כל אחד קיבל וכך היה גם כאן. אין אף דייר בפרויקט שפנייה שלו לא נענתה בכתב, הכל היה שקוף לגמרי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x