הוותמ"ל אישרה לבנייה 105 אלף דירות בשלוש שנים; כחלון: "נאריך את פעילותה בשנה נוספת"
מדו"ח שפרסם משרד האוצר עולה כי הוועדה שהוקמה להאצת תהליכי התכנון למגורים אישרה 37 תוכניות. שר האוצר פועל להאריך את תוקף הוראת השעה שלה. המתנגדים, בהם ארגוני סביבה חברה ותכנון התאגדו ב"מטה לביטול הוותמ"ל"
בשלוש שנות פעילות הוותמ"ל (הוועדה שהוקמה על ידי משרד האוצר לשם האצת הליכי התכנון למגורים), אישרה הוועדה 37 תוכניות, ובהן בסך הכל פוטנציאל לבניית 105 אלף דירות, 20 אלף מהן מיועדות להשכרה ארוכת טווח. כך עולה מדו"ח שפרסם הבוקר (ב') משרד האוצר ומנהל התכנון.
הוותמ"ל פועלת מתוקף הוראת שעה שהתקבלה בכנסת באוגוסט 2014, הדו"ח פורסם על רקע מאמציו של שר האוצר משה כחלון להאריך את תוקף הוראת השעה בשנה נוספת. ציטוט של כחלון שצורף לדו"ח מבטא את עמדתו בעניין: "הוותמ"ל משמשת כמכפיל כוח במאבק להגדלת היצע הדירות ופתרון משבר הדיור. בזכות הוותמ"ל תכננו בשנתיים האחרונות הרבה יותר דירות מבעבר ובכך יצרנו יסודות ותשתיות שיסייעו לפתור את משבר הדיור הנוכחי וימנעו משבר דיור חדש בעתיד. בעקבות ההצלחה, אנחנו מתכוונים להאריך את פעילותה בשנה נוספת ולשם כך פנינו כבר לאישור הכנסת".
- אלפי יח"ד, בית חולים ומוסד אקדמי: הוותמ"ל אישרה תוכנית ענק בקריית אתא
- לראשונה: הותמ"ל אישרה להפקדה תוכנית פינוי בינוי
- כחלון מבקש להאריך בשנה את פעילות הוועדה לתכנון מהיר; הירוקים מתנגדים
לשאיפה של כחלון להמשיך את עבודת הוותמ"ל יש מתנגדים שהתאגדו במסגרת שהם מכנים "המטה לביטול הוותמ"ל", הכולל ארגוני סביבה, חברה ותכנון. המתנגדים טוענים כי הוותמ"ל גוף דורסני משום שלממשלה יש בו כוח רב, ואילו קולו של הציבור והרשויות המקומיות לא מקבל ביטוי. כמו כן יש טענות נגד העובדה שתוכניות הוותמ"ל הן לרוב על קרקעות בשולי הערים, ומשום כך הן יוצרות שכונות פרברים המעמיסות על התשתיות ובמיוחד על הכבישים.
בציטוט של כחלון מובלעת התייחסות גם לקולות שמנגד, לדבריו הוותמ"ל עושה את מלאכתו "תוך הקפדה יתרה על הליכי תכנון בסטנדרטים הגבוהים ביותר ושמיעת כל הגורמים הרלבנטיים אך בזמן קצר הרבה יותר מבעבר".
על פי הדו"ח, פרק הזמן הממוצע לאישור תוכנית בוועדה עומד על פחות משנה, קצר משמעותית ביחס לוועדות מחוזיות. בעבר נשמעו טענות כי תוכניות הוותמ"ל מאושרות בקצב מואץ, אך בסופו של דבר נתקלות בחסמים בירוקרטים שונים שלא מאפשרים לממש אותן. הדו"ח מבקש לספק תשובה גם לטענה זאת. עולה ממנו כי מתוך התוכניות שאושרו בוותמ"ל, החל שיווקן של קרקעות לבניית כ-19,000 יח"ד. בנוסף מציינים בדו"ח כי ב-7 תכניות החלו עבודות עפר ופיתוח תשתיות.
בבחינת שלל הפריסה הגיאוגרפית של פוטנציאל הדירות בתוכניות שאושרו בוותמ"ל, עולה כי 29% מהן במחוז מרכז (קרקעות לבניית 88 אלף דירות), 24% במחוז דרום עם 73 אלף דירות, במחוז צפון תוכניות לבניית 56 אלף דירות שהן 19%, במחוז חיפה 43 אלף דירות שהן 14% ממלאי הדירות שאושרו בוותמ"ל, ובמחוז תל אביב אושרו תוכניות שבהן פוטנציאל לבניית רק 32 אלף דירות כלומר 11% ממלאי הדירות שאישרה הוותמ"ל.
מנהלת מינהל התכנון דלית זילבר אמרה בעקבות הדו"ח כי"עבודת הוותמ"ל מהווה נדבך חשוב בהגדלת היצע יחידות הדיור. במסגרת עבודת הוותמ"ל, לצד הגדלת ההיצע הושם דגש על הקמת שכונות מגורים איכותיות, לרבות הקמת תשתיות נלוות בהן תשתיות חשמל, מים, גז, מערך תחבורתי, נגישות לתחבורה ציבורית, ריאות ירוקות ועוד".
אריאל יוצר סגן הממונה על התקציבים באוצר ומי שמשמש יו"ר הוותמ"ל ציין כי "תכניות הוועדה מקודמות בשיתוף פעולה מלא של משרדי הממשלה והרשויות המקומיות כדי להביא לתוצר תכנוני מיטבי תוך מתן פתרונות לכלל התשתיות הנדרשות".
מתכננת הוותמ"ל, דקלה פרסיקו הבהירה כי "בכל תוכנית שמקודמת בוועדה ניתן דגש לתכנון שכונות מגורים איכותיות, פתרונות תשתית שונים, שילוב מסחר ותעסוקה וכל זאת תוך שיתוף מלא עם ראשי הרשויות המקומיות עבורן נערכות התכניות".