ראשי הכנסיות: נסגור את כנסיית הקבר בשל "התקפה שיטתית וחסרת תקדים נגד הנוצרים"
המחאה היא על שני מהלכים: מאמץ מרוכז של עיריית ירושלים לגביית ארנונה ממאות נכסים בעיר השייכים לכנסיות ועיקול חשבונות הבנק שלהם, וכן הצעת חוק שתאפשר למדינה להפקיע מאות דונמים שמיועדים למגורים, שהיו שייכים לכנסייה ונמכרו ליזמים פרטיים
ראשי הכנסיות מוחים על שני מהלכים שמתרחשים בחודשים האחרונים, אך אינם קשורים זה לזה: האחד הוא מאמץ מרוכז של עיריית ירושלים לגביית ארנונה ממאות נכסים בעיר השייכים לכנסיות, ולטענתה משמשים לפעילויות שונות ובהם גם מסחר, ולא משמשים בתי תפילה ולכן אינם פטורים מארנונה. בתחילת החודש העירייה הטילה עיקולים על מספר חשבונות בנק השייכים לכנסיות בשל אי תשלום הארנונה: הכנסייה האנגליקנית – 7 מיליון שקל, הכנסייה הארמנית – 2 מיליון שקל, הכנסייה היוונית – 570 אלף שקל, והכנסייה הקתולית 11 מיליון שקל, על פי העירייה סך החובות עשוי להגיע ליותר מ-650 מיליון שקל ועיקולים נוספים יוטלו בהמשך.
במקביל וללא קשר, חברת הכנסת רחל עזריה מקדמת הצעת חוק שתאפשר למדינה להפקיע מאות דונמים שמיועדים למגורים, השייכים לכנסייה, הוחכרו בעבר לקק"ל, ונמכרו בשנים האחרונות ליזמים פרטיים. ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהצעה בשעות הקרובות והיא צפויה לאשרה.
לפי ההצעה, כל קרקע שעונה על הקריטריונים ונמכרה מכנסיה ליזמים פרטיים לאחר 1 בינואר 2010, תעבור לבעלות המדינה, זכויות היזמים יבוטלו, ויימחקו זכויותיהם ברשם המקרקעין. בעקבות ההפקעה, היזמים יקבלו מהמדינה פיצויים לפי חישוב שיקבע שר האוצר באישור ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת.
ראשי הכנסיות טוענים כי היוזמות של עזריה וראש העיר ירושלים ניר ברק "פוגעת קשות בזכויות היסוד הבסיסיות ביותר, הריבוניות ועתיקות היומין של הכנסיות, תוך רמיסת המרקם העדין של היחסים בין הקהילה הנוצרית לשלטונות במשך עשרות שנים".
על החוק של עזריה אמרו ראשי הכנסיות כי הוא "מזכיר לכולנו חוקים בעלי אופי דומה שנחקקו נגד יהודים בתקופות אפלות באירופה". לדבריהם, זהו חוק מפלה וגזעני המכוון אך ורק כלפי נכסי הקהילה הנוצרית.
"ברקת מייצר משבר במקום לטפל"
בתגובה להודעה על סגירת כנסיית הקבר, אמרה ח"כ עזריה (כולנו), לשעבר סגנית ראש העיר ירושלים: "ניר ברקת מעקל חשבונות של הכנסייה ומייצר משבר במקום לטפל. הוא מייצר משבר דיפלומטי מיותר. אנסח הצעת חוק שתדאג שהכנסיות יהיו פטורות מארנונה כמו שאר מוסדות הדת. התרגיל שראש העיר עושה להם הוא מכוער". באשר להצעת החוק שלה להפקעת הקרקעות, אמרה עזריה כי "אני מבינה שמלחיצים את הכנסייה, אבל הקרקעות שלהם נשארות שלהם, לאף אחד אין עניין לגעת בהם לעולם. הצעת החוק שלי עוסקת במה שקורה ברגע שהזכויות על הקרקע נמכרות לצד שלישי. לא יכול להיות שהיזמים (שקנו את הקרקע, א"ג) יעברו מדלת לדלת ומאיימים על דיירים שעליהם לשלם בין 200-500 אלף שקל. הסכומים הנמוכים שבהם נמכרו שכונות שלמות מבהירים לכולם שמדובר בעסקה ספקולטיבי. במצב כזה, הפטריארכיה לא רלוונטית לנושא כי מדובר בקרקעות שנמכרו ליזמים פרטיים".
ראש העיר ירושלים ניר ברקת אמר בתובה להצהרת ראשי הכנסיות: "כנסיית הקבר ובתי התפילה של כל הכנסיות פטורים מארנונה, אין בכך כל שינוי וכך יימשך. אך האם זה נשמע למישהו הגיוני ששטחים מסחריים כמו מלונות, אולמות ועסקים יהיו פטורים מארנונה רק בגלל שהם בבעלות של כנסיות? מדוע שמלון ממילא ישלם ארנונה ומלון נוטרדם מולו יהיה פטור מכך? לצערנו יותר מדי שנים המדינה לא אפשרה לעירייה לגבות את החובות האלה על השטחים המסחריים שהגיעו ל-650 מיליון שקל. זה לא חוקי ולא הגיוני. או שהמדינה תחזיר לנו את הכסף הזה שמיועד לפיתוח העיר, או שנמשיך לגבות אותו מהכנסיות כפי שמחייב החוק. לא אסכים יותר שתושבי ירושלים יממנו את סכומי העתק האלה".