פעילות הותמ"ל הוארכה בשנה; תנועת המושבים מאיימת לעתור לבג"ץ
במהלך הדיון בוועדת הפנים הבהיר יו"ר מטה הדיור, אביגוד יצחקי, כי העברת השטחים לערים לא תיפסק: "אני רוצה להגיד לחבריי מהמועצות האזורית, אנחנו נצטרך לקחת שטחים כי בסוף צריך להביא את הזוגות הצעירים למקום שבו הם יוכלו לגור בו. למועצות האזוריות אני אומר אל תמתחו את החבל, כי בסוף החבל יקרע"
- עימות בכנסת על הותמ"ל; "אין תוכנית דיור שאושרה ללא תיאום עם הרשות המקומית"
- אל תאפשרו לחסל את מושב אליקים
- לקראת חידוש חוק הותמ"ל: אישור תכניות תוך פחות משנה לצד חשש מפגיעה בטבע
החלטת הוועדה כוללת מסמך המלצות שגובש בתיאום עם נציג הממשלה - יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי, ויו"ר הותמ"ל וסגן הממונה על התקציבים באוצר אריאל יוצר - לפיו העברה של שטחים ממועצות אזוריות לערים סמוכות יבוצעו תוך הקשבה לצרכיהם, וכן התחייבות של הממשלה כי מקרים שבהם תוכנית חדשה חורגת מתוכנית מחוזית (תמ"מ) יעשו בשיקול דעת. הסכמות אלה גובשו מאחר שמרבית תוכניות הותמ"ל מתוכננות על שטחים פתוחים ביעוד חקלאי בד"כ, השייכים למועצות אזוריות. ראשי המועצות טענו כי קבינט הדיור מחליט על העברת מתחמים לותמ"ל בלי להיוועץ עמם.
במהלך הדיון הבהיר אביגוד יצחקי כי העברת השטחים לערים לא תיפסק: "אני רוצה להגיד לחבריי מהמועצות האזורית, אנחנו נצטרך לקחת שטחים כי בסוף צריך להביא את הזוגות הצעירים למקום שבו הם יוכלו לגור בו. למועצות האזוריות אני אומר אל תמתחו את החבל, כי בסוף החבל יקרע".
את המועצות האזוריות ייצג בדיון עמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת לב השרון, שמסר כי: "ההחלטה המצערת שהתקבלה היום, להאריך הוראת שעה דורסנית, למרות ההתנגדויות הרבות והפגיעה העצומה בטבע, במרכזי הערים, בחקלאים ובחקלאות ובביטחון התזונתי - היא מכה קשה לתכנון השפוי בישראל. נמשיך להיאבק כדי להכניס תיקונים בחוק ולפעול בכדי לרכך את רוע הגזרה ולקדם תכנון שישתף את הציבור ואת נציגיו הישירים בשלטון המקומי, ויחזק את הערים תוך הקטנת הפגיעה בשטחים הפתוחים ובמרחב הכפרי".
בעקבות ההחלטה תנועת המושבים מאיימת לעתור לבג"ץ. יועמ״ש ויו״ר אגף קרקעות בתנועת המושבים, עו״ד עמית יפרח אמר: "הגיע הזמן שמדינת ישראל תתעשת, תעצור ותבחן את ההליך הדורסני והבלתי חוקתי שפוגע קשה בקרקעות חקלאיות ושטחים פתוחים. אנו הצענו לקבוע תנאים להארכת הותמ״ל אשר יתנו הגנה מוגברת לקרקע החקלאית שלא יאפשרו לחסל יישובים חקלאיים, יחייבו מיצוי המלאי הקיים בעיר לפני פריצת שטחי השיפוט שלה ויידרש תיאום עם המועצה האזורית שממנה נלקחת הקרקע. בכוונתנו לעתור כנגד הארכת הותמ״ל לבג״ץ״.
ארז קמיניץ המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הסביר בדיון את תמיכת משרד המשפטים בהחלטה להאריך את פעילות הותמ"ל, "לאחר ישיבות רבות שעשינו השתכנענו כי במחוזות מסוימים יש עדיין צורך בפעילות הותמ"ל. משבר הדיור עוד לא נפתר יש צורך במאמץ מוגבר של הותמ"ל". עם זאת קמיניץ אמר כי יש להחליש את כוחו של הותמ"ל, או בלשונו "צריך להכהות את השיניים של הותמ"ל".
ניר פפאי סמנכ"ל החברה להגנת הטבע טען בדיון כי הותמ"ל ייצר מספיק עתודות תכנוניות וכי בעיית הדיור אינה קשורה להליכי התכנון, אלא לבעיות בקצב הבנייה. בסיום הדיון מסרה החברה להגנת הטבע, כי "התחושה היא, שכל מה שמעניין את הממשלה, זה להגיע לבחירות הבאות, יהיו מתי שיהיו, עם מספרים מנופחים וכביכול "הישגים", ולא באמת לפעול לקידום בניית יחידות דיור למגורים. בשלוש וחצי שנות פעילות הוועדה, לא נבנתה ולו יחידת דיור אחת! וכל מה שאושר עד כה, נשאר על הנייר בלבד. אז במקום לנסות פתרונות אמיתיים למצוקת הדיור, ממשיכים להעמיס על המערכת התכנונית עוד ועוד ולגרום יותר נזק, מאשר תועלת".
במהלך הדיון נשמעו גם קולות תמיכה רבים בפעילות הוועדה ובמיוחד על ידי נציגי הרשויות הערביות.
ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת הסביר, כי "מי שסובל הכי הרבה מההליכים הביורוקרטים המגבילים, הנוקשים הן הרשויות הערביות. מצבנו מבחינת תכנון ובנייה רע. ואתה רואה שכל ראש רשות רוצה לקדם תוכניות בנייה בותמ"ל. כל הישובים שקיבלו ותמ"ל נהנים מזה, זה לא מושלם אבל יותר ממה שהיה בעבר. קיצור הליכים והאפשרות לבנות הוא טוב לנו, טוב ליושבים שנמצאים במצוקה תכנונית מזה עשורים. הרשימה המשותפת תצביע בעד ואנחנו רוצים עוד".
גם יאיר רביבו ראש העיר לוד בירך על פעילות הותמ"ל כשאמר: "כנבחר ציבור אני עוסק 90% מהזמן בלדפוק את הראש מול משרדי הממשלה. וסוף סוף הגיע גוף (הותמ"ל, א"ג) שיצר לו"ז ברור לקבלת החלטות, בוועדה המחוזית הייתי נתקע בגלל עניינים שהותמ"ל פותר. יש שם צוות מקצועי הכי טוב בארץ. אלה שמתנגדים לותמ"ל, מתנגדים גם לתוכניות שמקודמות בועדה המחוזית"
על הטענות כי הותמ"ל מטפל רק במגורים ומזניח תשתיות תומכות אמר רביבו, "זו אגדה אורבניות. הדיונים שם יותר ארוכים, נותנים לכל הגופים להביא את דעתם ומתחשבים בה".
ממטה המאבק לבינוי שפוי נמסר: "כמו בעולם שלישי ותוך נתק טוטלי מהמלצות האקדמיה, מהמלצות משרד הפנים, החקלאות והגנת הסביבה,הצביעה היום ועדת הפנים של הכנסת, על הרס העתיד הפיזי התכנוני והחקלאי של מדינת ישראל. תוך הסתכלות צרה ולא מתוך רצון לפתור את הבעיות האמתיות של מדינת ישראל, או מתוך רצון לקיים מערכת תכנון נאותה. זהו גזר דין שדה לחוסר באיכות חיים וחוסר כבוד לאזרחי מדינת ישראל".