$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

אשדוד: נמלי ישראל מתנגדת והקמת השכונה בסכנה

חברת נמלי ישראל טוענת כי מחצית משטח שכונת פארק לכיש באשדוד שייך לה ומתנגדת לבנייתה. בשכונה מתוכננים 3,000 דירות והאיצטדיון העירוני החדש

אמיתי גזית 06:5627.03.18

מחלוקת בין חברת נמלי ישראל (חנ"י) לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) על מאות דונמים המצויים מדרום־מזרח לנמל אשדוד, עלולה לסכל את קידום התוכנית לבניית שכונת "פארק לכיש", המקודמת בימים אלה בוועדה לתכנון מהיר (ותמ"ל), וצפויה לכלול 3,000 דירות עם כ־15 אלף תושבים ואת איצטדיון הכדורגל החדש של אשדוד.

התוכנית החדשה משתרעת על פני שטח של 612 דונם.

 

 

 

הדמיית פרויקט הבנייה הדמיית פרויקט הבנייה הדמיה: לארי כהן, אדריכלות ובינוי ערים

 

לטענת חנ"י - החברה הממשלתית שמפתחת את נמלי ישראל ומנהלת את נכסי המקרקעין שלהם - מחצית מהשטח, כ־300 דונם, הוא קרקע שהוחכרה לה בהסכם חכירה לדורות רק לפני שלוש שנים. בין היתר התכוונה החברה לשווק קרקע זו ליזמי נדל"ן לצורך פיתוח מתחמים לוגיסטיים, פעילות שתניב לה על פי ההערכות מאות מיליוני שקלים.

 

פחות תאורה

 

בשנתיים האחרונות ניהלו חנ"י ורמ"י משא ומתן למציאת עתודת קרקע חלופית לצורכי הנמל, אך אף שלא התגבשו הסכמות, החלה רמ"י לקדם את תוכנית הבנייה במקום. גם התאחדות התעשיינים ונמל אשדוד מתנגדים לתוכנית הבנייה בטענה המשותפת כי הקמת רובע מגורים כה גדול בסמיכות לנמל תעשייתי צפויה להביא בעקבותיו למאבקים נגד פעילות הנמל, בשל מטרדי הרעש והזיהום שמהם יסבלו התושבים העתידים לגור במקום.

 

את התוכנית להקמת פארק לכיש מקדמת רמ"י מ־2016. השכונה ממוקמת מדרום־מזרח לנחל לכיש. בספטמבר 2016 המתחם הוכרז על ידי קבינט הדיור כמועדף, ובעקבות זאת הליך אישור התוכנית עבר למסלול המואץ של הוותמ"ל. בדצמבר 2017 הושלמו הליכי התכנון והשבוע צפוי חוקר שמינתה הוותמ"ל להתחיל לדון בהתנגדויות לקראת גיבוש המלצות.

 

רמ"י יזמה את התוכנית בשיתוף עם עיריית אשדוד שהתפתחותה לכיוון דרום מוגבלת בגלל שטחים עם ערכי טבע מיוחדים כמו הדיונה הגדולה. הליך התכנון כלל בדיקה של ההשפעה של הנמל על השכונה מבחינת חומרים מסוכנים, איכות אוויר, תאורה ורעש. המסקנות היו כי צריך לשנות את עוצמת התאורה והמימון לכך יימצא בהסכמות בין רמ"י לנמל אשדוד. במשרד האוצר, שמנהל את הוותמ"ל וידאו גם כי התוכנית לא תפגע בפעילות הנמל.

 

בהתנגדות שהגישה חנ"י באמצעות משרד עורכי הדין שרגא בירן ושות', היא מבקשת לבטל את התוכנית בטענה כי יש לה זכויות חכירה לדורות על כמחצית מהשטח. עוד טוענת החברה כי על פי תנאי החוזה, החלטה על החזרת השטח לרמ"י יכולה להתקבל רק לאחר אישור שר האוצר ושר התחבורה. כן נטען כי גם על פי חוק "רשות הספנות והנמלים", לחנ"י יש מעמד מיוחד ופרוצדורה ייחודית להוצאת מקרקעין מידיה. על פי החוק הוצאת מקרקעין מידיה של חנ"י תתאפשר רק באישור של בית המשפט. עוד היא טוענת חנ"י כי נטילת השטח מידיה תיצור לה נזקים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, כאמור בעקבות אובדן הכנסות מפיתוחן ושיווקן, ותבלום את צמיחת הנמל. גם בהתאחדות התעשיינים הביעו חשש כי השכונה תפגע בפעילות הנמל ועשויה לגרום להעתקתו.

 

חילופי שטחים

 

עוד מפרטת ההתנגדות את הליכי המו"מ בין הצדדים שהחלו כבר ביולי 2016, בישיבה השתתפו שר התחבורה ישראל כץ, ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי, ראש העיר אשדוד יחיאל לסרי, מנכ"ל רמ"י עדיאל שמרון ומנכ"ל חנ"י שלמה ברימן. בסיכום הישיבה הנחה שר התחבורה כי תוכנית הבנייה תקודם רק לאחר שהמדינה תספק לחנ"י שטחים חלופיים, דבר שלטענת חנ"י עדיין לא קרה. בדצמבר 2016 רמ"י עדכנה את הוותמ"ל כי ההסכם קרוב לחתימה, על כך אומרת חנ"י כי "התמונה שהוצגה בפני ותמ"ל היתה כנראה שאיפת לב, עד עתה לא נחתם הסכם המסדיר חילופי שטחים". ביוני 2017 החליטה הוותמ"ל על הפקדת התוכנית אף שטרם הושגו הסכמות. עוד טוענת חנ"י כי הבדיקות הסביבתיות שערכה רמ"י לא מספקות, ו"מבוססות על שיטות עבודה הסותרות את הנחיות המשרד להגנת הסביבה". דבר שצפוי לגרום סבל לאוכלוסייה העתידית. מרשות מקרקעי ישראל לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x