$
חדשות נדל

ועדת השרים אישרה את החוק לדחיית תשלום היטלי השבחה על תוכנית כוללנית

על פי ההצעה, בעת מכירת דירה העירייה לא תכלול בחישוב היטל ההשבחה, את ההשבחה שנוצרה לנכס מסויים בעקבות אישורה של תוכנית מתאר כוללנית. את החיוב הזה העירייה תוכל לגבות רק לאחר אישורה של תוכנית מפורטת, שמכוחה אפשר להוציא היתר בנייה

אמיתי גזית 17:3729.04.18
ועדת השרים לחקיקה נתנה אור ירוק לקידום הצעת חוק לדחיית מועד תשלום היטל השבחה בעקבות אישור של תוכנית מתאר כוללנית. בעקבות אישור ועדת השרים, החוק יעלה להצבעה בכנסת ובשלב הבא יעבור לוועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ דוד אמסלם.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", על פי ההצעה שמקדמים חברי הכנסת מיכאל מלכאלי (ש"ס) ורועי פולקמן (כולנו), בעת מכירת דירה העירייה לא תכלול בחישוב היטל ההשבחה, את ההשבחה שנוצרה לנכס מסויים בעקבות אישורה של תוכנית מתאר כוללנית. את החיוב הזה העירייה תוכל לגבות רק לאחר אישורה של תוכנית מפורטת, שמכוחה אפשר להוציא היתר בנייה.

 

 

 

הצורך בתיקון לחוק נולד משום שבשנים האחרונות רשויות מקומיות החלו להכין ולאשר תוכניות מתאר כוללניות. כלומר תוכנית כללית החלה על כל העיר ומגדירה את עקרונות התכנון של העיר. התוכניות האלה קובעות בכל אזור מהן זכויות הבנייה שוועדה מקומית רשאית לאשר, אך אינה חייבת. הדוגמא המפורסמת לכך היא כמובן תוכנית המתאר החדשה של תל אביב תא/5000 שאושרה לפני כשנה. כדי לממש את זכויות הבנייה שגלומות בתוכנית המתאר החדשה, בעל נכס צריך להכין תוכנית מפורטת ולקבל את אישורה של הוועדה המקומית. כאמור הוועדה המקומית אינה מחוייבת לאשר את אותה תוכנית מפורטת. משום כך נטען כי אין הצדקה לגבות היטל השבחה, כאשר ההשבחה כלל לא מובטחת.

 

ח"כ רועי פולקמן ח"כ רועי פולקמן צילום: יחצ

 

אם יאושר החוק החדש, העירייה תוכל לדרוש היטל השבחה רק לאחר שתאושר תוכנית מפורטת שבעקבותיה אפשר להוציא היתר בנייה.

 

הצעת החוק הזו במתכונתה הנוכחית מעורר דילמות, שנובעות מחוסר ודאות ומכך שהיא מאפשרת לגבות היטל במועד עתידי לא ידוע.

 

עו"ד ישי איצקוביץ' הסביר כי "לצורך העברת הזכויות בדירה או נכס אחר נדרש אישור של העירייה ואישור הועדה המקומית על העדר חוב. יכולה להתעורר בעיה שכן על פי הצעת החוק קיים היטל השבחה במקרה של אישור תכנית כוללנית, אך למעשה סכום ההיטל יגובש רק בתוכנית מאוחרת שתאושר אולי במועד לא ידוע. במצב דברים זה הוועדה המקומית יכולה להתנגד להוצאת אישור על העדר חוב ולדרוש מהמוכר או הקונה לחתום על כתב התחייבות. ענין זה יכול לעורר מחלוקת בין הצדדים. המוכר מבקש להתנתק מהמכירה לאחר שעברו הזכויות והקונה רוצה שהתשלום יוטל על הקונה".

 

עו"ד צבי שוב, מומחה לנדל"ן ותכנון ובנייה: "הרשויות המקומיות מנסות 'לשווק' את היזמה כהליכה לקראת האזרח הקטן, אך למעשה מדובר באינטרס ברור של הרשות המקומית להגדיל את קופתה באמצעות הגדלת היטל ההשבחה . וזאת מכמה סיבות . ראשית חישוב הזכויות בזמן אישור התכנית הכוללנית, כעת יהיה נמוך מחישוב הזכויות בזמן תכנית מפורטת שתאושר לצורך העניין בעוד 5 או 10 שנים, שכן סביר להניח שמחירי הקרקע והנדל"ן עולים , שנית גם הוודאות לגבי מצב הקרקע מעלה את ערכה וברגע שהקרקע שווה יותר , גם היטל ההשבחה גדל, בעשות מונים כשהחישוב יערך במועד עתידי. הסיטואציה הזו, מסבכת את השוק ועלולה לעכב עסקאות נדל"ן שכן כאמור במידה ומתקבלת החלטה לחשב את היטל ההשבחה במועד מאוחר, לאחר תכנית מפורטת , הקונה יאלץ לשלם מאות אחוזים יותר מהיום".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x