נשיא התאחדות בוני הארץ: "מחיר למשתכן גוססת, הציבור הבין שהתוכנית לא עובדת"
בכנס באילת פתח רוני בריק במתקפה על תוכנית הדגל של כחלון: "רואים את זה בדיווחים על עוד ועוד ביטולי זכייה. שר האוצר סימן מטרה ראויה של סיוע לחסרי דיור, אבל איפשהו אחרי הבחירות איבד את הדרך. הרגע שבו שר מפסיק לשמוע לעצות של המומחים ואנשי השטח - הוא רגע עצוב"
"מחיר למשתכן בצורתה הנוכחית היא תוכנית בנייה גוססת", כך אמר הבוקר (ה') רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ, בכנס ענף הבנייה והתשתיות באילת.
- מחלצים את קבלני מחיר למשתכן בפריפריה: גם משפרי דיור יקבלו מענק
- שיעור המשקיעים בדירות בשפל של 15 שנה: פחות מ-13% מכלל רוכשי הדירות
- גילעד אלטשולר: "ההסתכלות של כחלון היא קצרת טווח ולא מיטיבה עם העם"
לדברי בריק, "הציבור הבין שתוכנית מחיר למשתכן לא עובדת יותר בצורה שבה מפעילים אותה. רואים את זה בדיווחים על עוד ועוד ביטולי זכייה וכן, רבותיי, רואים את זה בסקרים הפוליטיים.
"זה קורה מפני שחלק ניכר משוק הדיור פועל זמן רב מדי מבלי שמידע ברור על הצורך האמיתי בדירות בכל מקום, היכולת הכלכלית של תושבי כל אזור, מתי יושלמו התשתיות באזור הבנייה, מה היזם או הקבלן יכול להציע בכל מתחם ועוד. שר האוצר מתגאה בכך שהוא נטרל את גורם היזם-הקבלן אבל מה לעשות - אי אפשר לנטרל את היחיד שבונה באמת ולצפות שהבנייה תמשך".
בריק הוסיף, כי "אנחנו כבר נמצאים חודשים בירידה משמעותית בהתחלות הבנייה ואם זה לא מספיק - אז יש סיכוי סביר שנכנס לתקופת בחירות. בכל 6 מערכות הבחירות לכנסת משנת 2001 נרשמה ירידה של 30%-40% בהתחלות הבנייה למגורים ובעקבותיה בא זינוק במחיר דירות". לדברי בריק, תופעה זו עלולה לגרום בעתיד להתפרצות של עליות מחירים.
"שר האוצר סימן מטרה ראויה של סיוע לחסרי דיור, אבל איפשהו אחרי הבחירות הוא איבד את הדרך. הרגע שבו שר מפסיק לשמוע לעצות של המומחים ואנשי השטח שבו הוא מטפל - הוא רגע עצוב. כולנו ראינו את זה קורא. כולנו מכירים כבר את הפורמט - באים שרים ומנסים לתקן טעות גדולה אחת עם טעות גדולה אחרת".
מתעלמים מצרכי העיריות
בריק התייחס בדבריו גם לרגולציה ולביורוקרטיה שגורמות לעיכוב בהתחלות הבנייה. "אי אפשר להבטיח שהמחירים יירדו ואז להעלות בעשרות אחוזים את המס על הבנייה, ולהסתיר מידע על הנעשה בשוק, כשהוא לא דומה למה שרוצה השר ולצפות שאנחנו לא נגביר זהירות.
"אי אפשר להתעלם מצרכי העיריות שרוצות לקדם התחדשות עירונית ומראשי ערים שחוסמים התחדשות. אי אפשר להגדיל ולהגדיל את היקף הסיכון שבו עובדים יזמים וקבלנים, שמאחרים למסור דירות בגלל תשתיות חצי אפויות ולצפות שלא נתחשב בסיכון הזה".
גלנט: "איפה שלא מאוזן - נאזן"
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט התייחס בכנס לקשיים לביצוע פינוי בינוי ותמ"א 38 בפריפריה, שנובעים מחוסר כדאיות כלכלית ליזמים. "אנחנו נוביל מהלך שיגרום לשינוי במדינה - במקומות הרחוקים כמו קריית שמונה, ניתן לקבלנים שיבצעו פרויקטים של התחדשות עירונית קרקע משלימה במקומות אטרקטיביים. התוצאה היא שיתאפשר לעשות התחדשות עירונית בכל רחבי הארץ, איפה שלא מאוזן - נאזן".
על פי המודל שגלנט מקדם, קבלן שיבצע פרויקט של פינוי בינוי בפריפריה יכול לקבל זכויות בנייה משלימות באזורי הביקוש, בעיר אחרת, וכך להגיע לרווחיות הדרושה לו.
"לקח שנתיים להעביר את "חוק ההתחדשות העירונית" והקמנו רשות להתחדשות עירונית, יש כבר 19 מנהלות פעילות ועד סוף השנה יהיו 25, שם יש אנשים העובדים עבור הקבלן והאזרח. אנחנו נגיע ל-20% מסך הבנייה בהתחדשות עירונית".
בהתייחסות לשוק הדיור, אמר גלנט: "אני לא מתנבא על העתיד מסיבה פשוטה שהעתיד לא תלוי רק בהיצע ובבנייה ואין לנו שליטה על הרבה גורמים אחרים. קיבלתי לידיים מציאות שבעשור מחירי הדירות עלו פי 2 ואני חושב שאת זה בלמנו. דברים קורים בשטח, אנשים בונים ונכנסים לדירות שאנחנו התחלנו לתכנן אותן לפני בקושי 3 שנים, ויהיו עוד אלפים. את הרכבת הזאת לא יעצרו".
יו"ר סיעת "כולנו" וח"כ רועי פולקמן מסר בתגובה: "נשיא התאחדות הקבלנים וחבריו עסוקים כבר שלוש שנים במלחמה חסרת תועלת במציאות החדשה של שוק הדיור בישראל שמוביל בהצלחה שר האוצר משה כחלון. הם עסוקים בהפחדת הציבור לגבי זמן ואיכות הבנייה של מחיר למשתכן ובתרחישי אימה על ההיצע הגדל, במקום להתאים עצמם למציאות החדשה והירתמות למאמץ הלאומי. הגיע הזמן שהארגון היציג של קבלני ישראל ישלים עם המציאות החדשה שיצרנו כאן, כפי שרבים מחבריו כבר עושים. צעירי ישראל כבר נהנים מהמציאות החדשה הזו וגם לקבלנים יש מקום בשוק הדיור החדש, גם אם ירוויחו פחות ממה שהתרגלו".